Kumman verkkotunnuksen sitä valitsisi?
Aihe, jota pyörittelevät useat eri yritykset sekä yksityishenkilötkin. Ei ole yhdentekevää kumman domainin valitsee. Fi-domain tuo omia etujaan, mutta maksaa hieman enemmän. Com-domain on edullisempi, mutta saattaa vaikuttaa brändiisi negatiivisesti, mikäli asiakkaskunta sijaitsee Suomessa. Kumpi siis kannattaa fi domain vai com domain
Lyhyenä kertauksena
Domain tarkoittaa verkkotunnusta. Domain on kuin tonttisi osoite. Jokaisella talolla on omansa ja alueella voi olla vain yksi saman niminen osoite. Siksi esimerkiksi jokaisella maalla on oma domainpäätteensä, kuten .fi tai .es.
Mistä sitten domain koostuu?
Domain koostuu alkuosasta, jolla tarkoitetaan ennen pistettä olevaa kirjainyhdistelmää. Tämä voi olla mikä tahansa yhdistelmä kirjaimia ja numeroita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ääkköset eivät ole käytössä kuin fi-päätteisissä domaineissa. Ääkkösten käyttöä ei voida suositella, sillä kaikista näppäimistöistä ei näitä nappeja löydy. Mikäli silti haluat käyttää ääkkösiä, suosittelemme varaamaan myös osoitteen, jossa ääkköset on korvattu muilla merkeillä ja uudelleen ohjaamaan halutulle sivustolle.
Toinen osa domainia on loppuosa, jota tässäkin artikkelissa käsitellään. Loppuosaa ei voi määritellä vapaasti, vaan se tulee valita noin 1500 loppuliitteen joukosta. Esimerkki tällaisesta loppuosasta on .fi tai .com.
Kumpi sitten on parempi fi- vai com-domain?
Tähän ei ole yksinkertaista vastausta, sillä se riippuu vahvasti asiakaskunnastasi. Fi-domain tuo tietynlaista uskottavuutta sekä luotettavuutta, jos kyseessä on nimenomaan suomalaisille suunnattu palvelu tai tuote. Varsinaisesti fi-domain ei ole tae yhtään mistään muusta kuin, että siitä on maksettu com-domainia enemmän. Hinnaltaan fi-domain maksaa 2,17 €/kk (sis. alv.). Fi-domain saattaa tuoda myös omia rajoituksiaan, sillä kyseiseen domainiin pätee muun muassa Suomen lainsäädäntö. Esimerkiksi nettikasinomainonta on kielletty fi-domainilla ja tätä seurataan yhä tarkemmin.
Com-domain taas on usein vähemmän persoonallinen, sillä sitä käytetään laajalti ympäri maailman. Com ei esimerkiksi ole merkki mistään tietysti maasta, vaan se on lyhenne sanasta “commercial” (kaupallinen). Com-domainilla puolestaan on hintaa 1,24 €/kk (sis. alv.).
Perinteisten domainien lisäksi löytyy hurja lista muita verkkotunnuksen päätteitä. Jokaisella maallaan on omansa sekä listaan on lisätty mitä mielikuvituksellisempia päätteitä. Päätettä valitessa kannattaa kuitenkin huomioida, että hakukoneet käsittelevät väitetysti päätteitä eri tavalla. Koska hakukoneet pitävät algoritmin visusti piilossa, on tästä hankala löytää vedenpitävää näyttöä. Lisää eri domainin loppuosia löydät täältä.
Kuten aiemmin mainittu, näinkin yksinkertaiseen kysymykseen on lähes mahdotonta vastata. Valinta vaatii oman kohderyhmän tutkistelua sekä arviointia. Onko haluamasi domain vapaa? Sen voit tarksitaa helposti täältä!
Ei tuloksia
Hakemaasi sivua ei löytynyt. Yritä muuttaa hakuasi, tai käytä yläpuolella olevaa navigointia löytääksesi kirjoituksen.