Maalaisromantiikkaa ja verkkosivuja

Asikkalassa sijaitsevalla Marttilan Tilalla harjoitettiin vuoteen 1978 asti lypsykarjataloutta, mutta nykyisin se tunnetaan ennen kaikkea maatilamatkailukohteena. 70-luvulta lähtien tilan hoidosta ovat vastanneet Pertti ja Sinikka Marttila. Heidän aikanaan tilalla on tapahtunut paljon muutoksia. 

– Marttilan Tila on ollut mieheni sukutila vuodesta 1860. Menin naimisiin tilan isännän kanssa 1986 ja tuolloin muutto maalle avasi ovet aivan ammattiin. Tilalla oli tyhjä navetta, jossa pystyin yhdistämään työn ja luovan osaamisen. Aloin tehdä kukka-asetelmia ja koristeita, Sinikka muistelee.

Sinikan luovan silmän avulla Marttilan Tila alkoi muotoutua nykyisenlaisekseen. Tila tarjoaa majoitusta, maatilaruokailua ja ulkoilma-aktiviteetteja maaseudun rauhaan haluaville matkailijoille. 

Kun mieheni sairastui ja joutui jäämään eläkkeelle, päätimme tehdä muutoksen. Tilan puista alettiin tehdä rantamökkiä, savusaunaa ja myöhemmin vielä aittamajoitusta, Sinikka muistelee.

Nykyään tilalla käy väkeä niin koti- kuin ulkomailta. Matkailijoille on yhteistä yksi asia; he haluavat matkakohteeltaan sitä aitoa maalaisromantiikkaa. Marttilan Tilan kauniit puitteet soveltuvatkin erinomaisesti esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

– Täällä pidetään pieniä häitä, syntymäpäiviä, muistotilaisuuksia, kokouksia, ristiäisiä ja niin edelleen. Asiakkaamme arvostavat meidän luomulaatuista lähiruokaa, puhdasta luontoa, rauhaa ja hyvää palvelua, Sinikka listaa.

Palvelut ajan tasalla

Vaikka matkailijat odottavat perinteisiä maalaisrakennuksia ja kiinnostavia kertomuksia tilan historiasta, ei kaikki saa olla vanhanaikaista. Palveluilta halutaan nykyaikaisuutta ja helppoutta. 

– Asiakkaat arvostavat maatilan perinteikkyyttä, mutta toisaalta myös hyvää ja ajan tasalla olevaa palvelua. Paljon on työssä muuttunut entiseen aikaan verrattuna. Ennen tämä oli tavallinen maalaistalo, jossa pidettiin lehmiä, hevosia ja kanoja, Sinikka jatkaa. 

Hänen mukaansa tilan pyörittämiseen kuuluu nykyään paljon sellaista, mitä vielä muutama vuosikymmen takaperin olisi harva osannut ajatella. Esimerkiksi verkkosivuilla ja sosiaalisella medialla on nykyään keskeinen rooli Marttilan Tilan toiminnassa. 

Verkkosivut ovat ihan ehdoton asia. Ne tuovat meidät ja meidän palvelumme ihmisten tietoisuuteen.

Nettipresenssi on nykyään tärkeää alalla kuin alalla ja Sinikka onkin onnellinen, että hän on löytänyt ympärilleen varmoja alan osaajia.

– Minulla oli onni tuntea eräs opiskelija, joka teki meidän nettisivut ja osasi vieläpä ohjata minut Wepardin palveluihin. Toimivat verkkosivut ovat olleet meille hyvä myyntivaltti.

Sinikan mielestä myös perinteitä vaalivan tilan on osattava katsoa tulevaan. Hän luottaa siihen, että tulevat polvet pitävät Marttilan Tilan kehityksen kelkassa.

– Toivoisin saavani tehdä tätä työtä vielä jonkin aikaa ja sitten kun aika on, sukupolvenvaihdos mahdollistaisi sen, että poikamme jatkaisi ja kehittäisi tilan toimintaa taas omalla tavallaan.