Verkkosivujen latausnopeudesta kannattaa olla tietoinen, sillä se vaikuttaa niin käyttäjätyytyväisyyteen kuin hakukonenäkyvyyteen. Latausnopeus on helppo selvittää vaikkapa netistä löytyvien, maksuttomien työkalujen avulla. Jos sivut ovat liian hitaat, on tehokkuuden parantamiseksi olemassa monia konsteja. Verkkosivujen latausnopeus on ehdottoman tärkeä osa kotisivujasi

 

Alta löydät viisi tapaa parantaa verkkosivujen latausnopeutta.

1.Pakkaa kuvat

Suuret kuvat hidastavat sivuja. Kuvien pakkaaminen pienempään kokoon on yksi nopeimmista ratkaisuista sivuston nopeuden ja SEO-sijoituksen parantamiseksi.

Kuvan kokoa on helppo muuttaa vaikkapa Photoshopissa tai netistä löytyvien maksuttomien ohjelmien avulla. Lisäksi kuvalle kannattaa valita oikea tiedostomuoto, sillä jotkut muodot ovat kevyempiä kuin toiset. JPEG on hyvä perusvaihtoehto valokuville, kun taas PNG sopii grafiikoille ja logoille. GIF-tiedostoja kannattaa välttää aina kun se on mahdollista, sillä ne hidastavat sivuja.

Tavoitteena on saada kuvat mahdollisimman pieneen kokoon laadusta ja terävyydestä tinkimättä.  Muista, ettei nopeutta pidä tavoitella sisällön kustannuksella, sillä kävijät eivät palaa epäammattimaiselta tuntuville sivuille, latautuivat ne kuinka nopeasti tahansa.

2.Vähennä HTTP-pyyntöjä

Kun kävijä vierailee sivustolla, pyytää hänen selaimensa palvelimelta tiedostot, joita sivuston näyttämiseen tarvitaan. Se paljonko http-pyyntöjä tarvitaan, riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon erilaisia elementtejä sivulla on. Mitä enemmän pyyntöjä, sitä enemmän sivusto hidastuu. Kun sivuston HTTP-pyyntömäärät pysyvät aisoissa, sivusto toimii nopeammin.

Siksi oman sivuston HTTP-pyyntöjen määrää kannattaa seurata ja tarvittaessa pyrkiä vähentämään. HTTP-pyyntöjen määrää voi hillitä karsimalla ylimääräisiä lisäosia ja varmistamalla, että sivun välimuisti toimii.

3.Minimoi JavaScript, CSS ja HTML

Vaikka JavaScript, CSS ja HTML ovat välttämättömiä sivun toiminnallisuuden kannalta, voivat ne hidastaa sitä. Niiden minimoiminen voikin parantaa sivuston nopeutta.

Alkuun pääsee yhdistämällä tiedostoja sekä poistamalla sivuston koodista tarpeettomat merkit, kuten välilyönnit, jotka eivät vaikuta sivun käyttökokemukseen. Koska minimoitu versio on tietokoneelle yksinkertaisempi käsiteltävä, auttaa se nopeuttamaan sivun latautumista. Myös tähän hommaan löytyy verkosta paljon apuvälineitä, esimerkiksi WordPress-käyttäjille tuttu WP Rocket.

4.Ota selaimen välimuisti käyttöön

Välimuisti säilöö verkkosivun tietoja, jotta selaimen ei tarvitse seuraavalla kerralla lähettää yhtä montaa pyyntöä. Kun käyttäjä siis palaa aiemmin vierailemalleen sivulle, se latautuu nopeammin, mikä parantaa käyttökokemusta.

Selaimen välimuistin lisäksi välimuistia käytetään myös palvelimella ja erilaisia välimuistiratkaisuja kannattaa hyödyntää latausnopeuden parantamisessa. WordPress-käyttäjien kannattaa tutustua esimerkiksi W3 Total Cache- ja WP Rocket-lisäosiin.

5.Käytä sisällönjakeluverkostoa

Jos palvelin on fyysisesti kaukana käyttäjästä, sivusto latautuu hitaammin. Sisällönjakoverkosto (Content Delivery Network, eli CDN) koostuu useista, eri puolilla maailmaa sijaitsevista palvelimista, jotka tallentavat verkkosivujen sisältöjä ja tuovat ne lähemmäksi jokaista käyttäjää.

Oletetaan, että suomalainen kävijä vierailee sivustolla, jonka alkuperäinen palvelin sijaitsee Yhdysvalloissa. CDN-verkko löytää käyttäjää maantieteellisesti lähempänä olevan palvelimen ja toimittaa sitä kautta sivuston kopion käyttäjälle. Näin ollen sivu latautuu käyttäjälle nopeammin ja käyttökokemus paranee. Samalla alkuperäisen palvelimen kuormitus kevenee.

CDN-palvelun käyttö WordPressissa luonnistuu helposti esimerkiksi Cloudflaren tai Jetpackin avulla. CDN:n käyttöönotosta voi myös keskustella oman palveluntarjoajan kanssa.

Wepardilla webhotellimme ovat optimoituja verkkosivujen latausnopeus silmälläpitäen. Tutustu webhotelleihimme alla.

Lähde: Semrush

  • Domainparkki

    Domainparkki

    4,03  + alv 24 %
  • Webhotelli Basic

    8,06  + alv 24 %
  • Webhotelli Pro

    13,71  + alv 24 %
  • webhotelli yritykselle

    Webhotelli Business

    32,26  + alv 24 %
  • Wordpress palvelu basic

    Wepardi WordPress Basic

    31,45  + alv 24 %
  • Wordpress palvelu basic

    Wepardi WordPress Pro

    57,26  + alv 24 %
  • Weebly kotisivukone

    Weebly kotisivukone

    18,15  + alv 24 %
  • Seikkailija

    0,00  + alv 24 %