Vaikka Googlen albumiarkisto ei soittaisi kelloja, saattaa siellä piileskellä paljon arvokasta mediaa. Albumiarkisto nimittäin sisältää kaikki kuvat ja videot, jotka on jaettu tai tallennettu Googlen tuotteissa, esimerkiksi Picasassa, Bloggerissa, tai Hangoutsissa. 19. heinäkuuta 2023 alkaen Googlen albumiarkisto ei ole käytettävissä ja arkistossa oleva sisältö poistetaan. Google ilmoitti asiasta käyttäjille kesäkuussa.

Suuri osa albumiarkiston mediatiedostoista on todennäköisesti arkistoitu myös muihin paikkoihin. Esimerkiksi Blogger-kuvasisällöt, Google-tilin profiilikuvat, Google Photos sisältö ovat edelleen käyttäjän saatavilla Googlen muissa palveluissa. Myös monet Hangoutsin kuvat ja videot on siirretty Google Chatiin. Sen sijaan sisällöt, jotka on tallennettu ainoastaan albumiarkistoon, katoavat 19. heinäkuuta. 

Kuinka pelastan valokuvani ja videoni Googlen albumiarkistosta?

Jos sinulla on vanhoja mediatiedostoja albumiarkistossa, on sinulla keskiviikkoon asti aikaa siirtää ne muualle. Tämä onnistuu helposti Googlen oman vientityökalun, Google Takeoutin, avulla.

Luodaksesi uuden Takeout-viennin, valitse ne tiedostot, jotka haluat siirtää. Varmista tässä vaiheessa, että AlbumArchive -kohta on rastittu.  Tämän jälkeen napsauta sinistä “seuraava vaihe” -painiketta. Kakkosvaiheessa on aika valita siirron määränpää. Voit esimerkiksi viedä tiedostot suoraan toiseen tallennuspalveluun, kuten Google Driveen tai Dropboxiin. Vaihtoehtoisesti voit pyytää sähköpostitse lähetettävän latauslinkin. Voit vastaanottaa tiedoston joko .zip- tai .tgz-muodossa. Kun olet tehnyt valinnat, aloita lataus napsauttamalla sinistä “luo vienti” -painiketta. Saat vahvistusviestin, että Google on aloittanut tietojen viennin. Googlen mukaan prosessi voi kestää tunteja tai jopa päiviä. Saat sähköpostin, kun vienti on valmis. Kannattaa huomioida, että Google Takeoutin linkki tietojen lataamiseen on voimassa vain seitsemän päivää.

Muista myös, että Google on ilmoittanut alkavansa poistaa pitkään käyttämättöminä olleita tilejä. Google alkaa poistaa tilejä joulukuussa 2023. Se poistaa ainoastaan tilejä, joita ei ole käytetty kahteen vuoteen, joten mikäli oman harvoin käytetyn tilin tulevaisuuden haluaa turvata, kannattaa sinne käydä kirjautumassa vähintään kerran kahdessa vuodessa. Google lähettää sähköpostitse tilin omistajalle useita varoituksia ennen poistamista.

https: Google, Cnet