Kun netti tuntuu hidastelevan, on aika tehdä nopeustesti. Internetin nopeustestejä löytyy moneen lähtöön; on kotimaisia ja kansainvälisiä, maksuttomia ja maksullisia. Netin nopeuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten se, mihin aikaan päivästä olet verkossa, käytätkö Wi-Fi:ä ja montako aktiivista laitetta on yhteydessä samaan verkkoon. Jos nopeudet ovat huomattavasti alhaisempia kuin palveluntarjoajasi ilmoittamat nopeudet, voidaan tarvita toimia nopeuden parantamiseksi .

Nopeustestin suorittaminen on helppoa ja valittavana on paljon ilmaisia ​​vaihtoehtoja. Testin suorittaminen käy yleensä nappia painamalla, eikä vaadi minuuttia kauempaa. Hyvä nopeustesti antaa käyttäjälleen tarkan kuvan siitä, miten netti pelittää; se kertoo ainakin nykyisen lataus- ja lähetysnopeutesi sekä viiveen. Nopeustestejä on tarjolla pilvin pimein ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa. Kotimaiset operaattorit tarjoavat omia nopeustestejään, joiden lisäksi hyviä kansainvälisiä vaihtohtoehtoja ovat muun muassa Ookla, Fast.com ja M-Lab Internet Speed Test.

Ookla

Ookla on muun muassa CNetin parhaaksi valitsema nopeustesti. Sillä on vahva maine luotettavana ja johdonmukaisena vaihtoehtona, joka tarjoaa peruskäyttäjälle kaiken tarpeellisen. Ooklan kautta voi halutessaan tarkastella myös omaa mittaushistoriaa. Vaikka Ookla on yksi varhaisimmista palveluista, se on pysynyt ajassa kiinni ja päivittänyt ominaisuuksiaan vuosien varrella. Siltä löytyy muun muassa sovellus, jonka avulla Android- tai iOS-laitteen testaus käy helposti, sekä mahdollisuus mitata verkon kyky striimata 4K-videoita. Nopeustestin voi tehdä jopa Apple TV:lle.

Fast.com

Fast.com on hyvä nopeustesti erityisesti striimaajille, sillä Netflixin omistama palvelun tarkoituksena on tsekata, riittävätkö nopeudet Netflixiä maksimiresoluution suoratoistoon ilman puskurointia. Käyttöliittymä on erittäin yksinkertainen ja suoraviivainen, mutta kääntöpuolena on, että siitä puuttuu myös joitain toimintoja ja mittareita, joita monet muut nopeustestit tarjoavat. 

M-Lab Internet Speed Test

M-Lab (lyhennys sanoista Measurement Lab) Internet Speed ​​​​Test on mitä helppokäyttöisin nopeustesti. Avoimen lähdekoodin testin on kehittänyt joukko tietojenkäsittelytieteilijöitä ja akateemisia tutkijoita Googlen tuella. Yhden painikkeen painallus kertoo lataus- ja lähetysnopeuden sekä viiveen sekunneissa. Toisin kuin Ooklassa, M-Labissa ei näy testin suorittamisen aikana mainoksia. Kannattaa kuitenkin huomata, että M-Labin testi on suunniteltu enintään 700 Mbps:n internetnopeuksille.

Nopeustestin tarkkuuteen voi vaikuttaa

Nopeustestin suorittaminen on hyvin yksinkertaista, mutta on joitakin asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, jotta tuloksista saa mahdollisimman tarkkoja.

Paljon dataa käyttävät sovellukset sekä mahdollisesti käytössä oleva VPN kannattaa sulkea testin ajaksi, jotta ne eivät vaikuta mittaustulokseen. Myös muut verkkoon samanaikaisesti liitetyt laitteet voivat hidastaa nopeutta reippaasti.

Testaa nopeus sekä Ethernet- että Wi-Fi-yhteyksillä. Testaus Ethernet-yhteyden kautta antaa paremman kuvan palveluntarjoajasi todellisista huippunopeuksista. WiFi-verkko jää huippunopeuksia hitaammaksi.

Jos testaat reitittimen kautta kulkevaa yhteyttä, kannattaa testi tehdä eri etäisyyksillä, esimerkiksi eri huoneissa. Näin saat todenmukaisen kuvan yhteyden kattavuudesta eri puolilla kotiasi.

Testaa yhteytesi eri laitteilla. Suorita nopeustesti tietokoneellasi, puhelimellasi ja älytelevisiollasi. Jos nopeudet vaihtelevat merkittävästi eri laitteiden välillä, saattaa yhteyttä parantavien toimenpiteiden tekeminen olla paikallaan.

Testaa myös eri vuorokaudenaikoina, sillä ruuhka-aikoina (esimerkiksi arki-iltoina) nopeudet saattavat olla merkittävästi huonommat. Kun suoritat nopeustestejä päivän mittaan, saat paremman käsityksen siitä, milloin verkkoyhteytesi on parhaimmillaan. Tätä tietoa kannattaa hyödyntää esimerkiksi, jos sinun täytyy ladata suuria tiedostoja.

Lähteet: Cnet