Suunnilleen jokaisella meillä on netissä salasanan takana säilytettäviä henkilökohtaisia tietoja, joita emme halua vuotaa ulkopuolisten käsiin. Valitettavasti suuri osa näistä tiedoista on suojattu varsin heikoilla salasanoilla. Vahva salasana auttaa pitämään tiedot turvassa, mutta ihmiset haluavat käyttää helposti muistettavia salasanoja. Hyvä uutinen. on, ettei vahvan salasanan luominen ole loppujen lopuksi kovin vaikeaa. Alta löydät vinkit hyvän salasanan laatimiseen.

Millainen on vahva salasana?

Vahva salasana on sellainen, jota ei arvaa. Hakkerit käyttävät salasanojen. murtamiseen tietokone-ohjelmia, jotka kokeilevat erilaisia ​​kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmiä, kunnes oikea salasana löytyy. Lyhyiden, pelkästään kirjaimista koostuvien salasanojen murtaminen ei vie kauaa. Vahva salasana koostuu isojen ja pienten kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmästä. Vahva salasana on vähintään 12 merkin pituinen, mutta pidempi on aina parempi. 

Hyvä salasana on pitkä salasana

Pituudella on väliä. Kuten sanottu, vahvassa salasanassa tulee olla vähintään 12 merkkiä. Moni suosiikin nykyään lyhyen salasanan sijaan salasanalauseita, jotka on helppo muistaa, mutta vaikea murtaa. Jokainen merkki tuo salasanaan vahvuutta, sillä se lisää eksponentiaalisesti mahdollisten yhdistelmien määrää. Erikoismerkkien lisääminen joukkoon parantaa murtovarmuutta entisestään. 

Hyvä salasana ei ole ilmeinen

Hyvän salasana on sellainen, jota toisen on vaikea arvata. Vältä siis suosittuja salasanoja sekä mieleenpainuvia näppäimistöpolkuja (qwerty, anyone?). Maailman suosituimmat salasanat, kuten kuten ”salasana” ja ”12345” ovat myös ne kaikkein hyödyttömimmät. Hyvä salasana ei myöskään perustu henkilötietoihisi, kuten syntymäpäivääsi tai nimeesi. Nämä ovat tietoja, jotka hakkerin on todella helppo saada selville vilkaisemalla sometilejäsi.

Esimerkkejä vahvasta salasanasta

Näennäisesti satunnaisista kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä koostuva salasana on vaikeampi arvata. Alla on joitakin esimerkkejä siitä, miltä hyvä salasana voi näyttää.

X5j13$#eCM1cG@Kdc

%j8kr^Zfpr!Kf#ZjnGb$

PkxgbEM%@hdBnub4T

vUUN7E@!2v5TtJSyZ

Paitsi että nämä salasanat ovat riittävän pitkiä ja sisältävät erilaisia merkkejä, yhdistelmät eivät myöskään ole yleisessä käytössä, eivätkä ne sisällä helposti arvattavia yhdistelmiä. Verkosta löytyy maksuttomia työkaluja, jotka generoivat vahvoja salasanoja samalla ajatuksella. Vaikka et haluaisi täysin sattumanvaraista salasanaa, voi luoda helpommin muistettavan salasanan käyttämällä esimerkiksi kirjainyhdistelmiä, joissa jokainen kirjain edustaa yhtä sanaa.

Vältä aiemmin käyttämiäsi salasanoja ja salasanojen toistamista

Kun olet luonut vahvan salasanan, saatat tuntea houkutusta käyttää sitä kaikilla tileilläsi. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että yhden salasanan murtanut hakkeri voi vaarantaa useita tilejä kerralla. 

Monet ihmiset käyttävät samaa salasanaa kaikkeen, koska se on helpompi muistaa, mutta turvallisuuden näkökulmasta jokaiselle tilille tulisi olla oma salasanansa. Myöskään vanhoja salasanoja ei saisi kierrättää etenkään, jos ne on hakkeroitu aiemmin. Luo siis jokaiselle tilille uusi, vahva salasana.

Salasanat ovat yksi osa turvallista toimintaa netissä. Muista aina panostaa tietoturvaan myös omilla verkkosivuillasi.

Lähde: CyberNews