Domain, eli verkkotunnus on yksi verkkosivujen perustamisen ensimmäisistä ja tärkeimmistä askelista. Domainin rekisteröinti on helppoa ja vaivatonta, mutta muutama asia on hyvä ottaa hankintavaiheessa huomioon.

Millainen on hyvä domain?

Ensimmäinen kysymys on tietenkin, millaisen verkkotunnuksen haluat sivustollesi. Osoitetta kannattaa miettiä, sillä potentiaalinen yleisö ja asiakkaat löytävät sinut sen avulla. Hyvälle nimelle ei ole tarkkoja sääntöjä, mutta tarttuva nimi, joka ihmisten on helppo muistaa ja kirjoittaa, on yleensä varma valinta. Sellainen on hyvä valinta myös hakukoneoptimoinnin kannalta. Liian monimutkainen tai hämäräperäiseltä kuulostava osoite puolestaan voi karkottaa kävijöitä.

Seuraavaksi on tarkistettava, että haluamasi domain on vapaana. Et voi ostaa sellaista verkkotunnusta, jonka toinen henkilö tai yritys on jo rekisteröinyt. Ongelma on, että monet lyhyet ja tarttuvat nimet ovat jo varattuja. Tilannetta pahentaa, että tietyt toimijat pyrkivät tietoisesti hamstraamaan itselleen hyviä osoitteita, jotta he voivat myöhemmin myydä ne voitolla. Parhaan nimen löytäminen saattaa siis vaatia hieman aikaa ja kekseliäisyyttä. Homman helpottamiseksi kannattaa tehdä SEO-kartoitus yrityksen toimintaan liittyvistä termeistä, sillä se voi antaa hyviä ideoita.

Lisäksi domainissa tulee olla verkkotunnuksen pääte. Päätteitä on reippaasti tutuista .com-, .fi- ja -org-päätteistä -.hiphopiin. Päätteistä ylivoimaisesti suosituin on kansainvälinen .com, mutta esimerkiksi suomalainen toimija voi erottua edukseen kotimaisella .fi-tunnuksella.

Lue lisää hyvän domainin valinnasta.

Mistä domain kannattaa hankkia?

Kuka tahansa voi ostaa verkkotunnuksen ja se käy verkossa varsin nopeasti. Verkkotunnuksia myyvät sekä hostingpalveluiden tarjoajat että ainoastaan domaineihin keskittyneet toimijat. Mikäli suunnitelmissasi on rakentaa toimivat verkkosivut, voi olla hyvä idea ostaa domain suoraan samalta palveluntarjoalta, jolta aiot hankkia webhotellin. Esimerkiksi Wepardilta voit hankkia webhotellipaketin tai pelkän domainin. Webhotelliin voi liittää myös useita domaineja.

Pelkkä domain on yleensä edullinen hankinta, mutta tarjouksiin tarttuvan kannattaa lukea sopimusehdot huolella. Monesti tarjoushinnat ovat voimassa määräaikaisesti, esimeriksi ensimmäisen vuoden, jonka jälkeen hinta saattaa kohota. Domainin voi myös siirtää palveluntarjoajalta toiselle, ellei sopimusehdoissa ole rajoittavia tekijöitä. Useimmat palvelut tarjoavat olemassa olevan verkkotunnuksen siirtämisen palvelimilleen veloituksetta, mutta joissakin tapauksissa siitä saatetaan laskuttaa. Muista myös aina tarkistaa, sitoudutko domainiin vuodeksi, kolmeksi, vai kenties kymmeneksi.

Kuinka nopeasti saan domainin käyttööni?

Yleensä domainin saa käyttöön nopeasti maksun jälkeen, tunneissa tai enintään muutamassa päivässä. Kuten sanottu, voit myös siirtää domainin palvelusta toiseen. Näin kannattaa toimia, jos et ole tyytyväinen nykyiseen palveluntarjoajaan, tai jos voimassa oleva tarjous on erääntymässä ja hinta kohoamassa sen myötä merkittävästi. Jos ostat webhotellin, siirto tapahtuu yleensä ilmaiseksi, mutta tämäkin kannattaa muistaa tarkistaa, sillä palveluntarjoajissa on eroja. Älä kuitenkaan koskaan maksa nimen siirrosta enempää kuin uuden nimen hankkimisesta. Tarkista hoitaako uusi palveluntarjoaja siirron puolestasi.

Lähde: PC