Tällä hetkellä joulun kauppa käy kuumana ja myös verkossa tehdään paljon viime hetken ostoksia. Shoppailusesonki on otollista aikaa myös tietojenkalastelijoille. Verkkohuijaukset tavoittelevat ihmisiä, jotka eivät suojaa tietojaan ja rahojaan. Kiireessä kuka tahansa voi haksahtaa hyvältä kuulostavaan tarjoukseen ja Visan varatoimitusjohtaja Michael Jabbara muistuttaa, että verkkorikolliset hyödyntävät kiireeseen liittyvää huolimattomuutta varastaessaan kirjautumistunnuksia ja luottokorttien tietoja.
– Tällainen olosuhteiden yhdistelmä tekee lomakaudesta huijareille täydellistä aikaa, hän toteaa CNET-sivustolla.
Verkkohuijaukset ovat yleisiä, mutta shoppailija voi omilla toimillaan vaikuttaa riskeihin. Perusturvarotoimet auttavat hoitamaan ostokset turvallisesti verkossa.
Tarkista tiliotteesi ja valitse maksuväline fiksusti
Pidä silmällä tiliotetta. Näin pysyt kartalla menoistasi ja huomaat, jos tilillä on outoja maksutapahtumia. Voit helpottaa tehtävää hoitamalla kaikki jouluostokset yhdellä kortilla. Jos käytät ostosten tekoon luottokorttia, pankki voi auttaa sinua peruuttamaan oudot veloitukset sekä saamaan mahdollisesti menetetyt rahat takaisin.
Vältä myös kryptovaluuttaa maksuvälineenä. Valuutta on suunniteltu anonyymiksi ja vaikeasti seurattavaksi ja tästä syystä varastettuja rahoja on vaikea saada takaisin. Myös lahjakortteihin saattaa liittyä riskejä, sillä niillä on usein helppo tehdä ostoksia nimettömästi.
Älä lankea phishing-huijauksiin
Erilaiset huijausviestit ovat valitettavan yleisiä. Kyberturvallisuuteen keskittyvän Bitdefenderin asiantuntioiden mukaan tietojenkalasteluviesteissä on näkynyt tasaista kasvua marraskuun alusta lähtien, kun Black Fridayn ja Cyber Mondayn kaltaiset päivät ovat käynnistäneet joulun shoppailukauden. Ilmiö ei ole uusi, mutta asiantuntijoita huolestuttaa, että huijausviesteistä on tullut viime vuosina entistä kehittyneempiä ja paremmin kohdennettuja. Rikolliset hyödyntävät teknologiaa ja tekoälyä luodakseen uskottavan kuuluisia phishing-viestejä.
Kuten aiempinakin vuosina, Bitdefender on havainnut paljon sähköpostihuijauksia, joissa asiakasta lähestytään suurten, tunnettujen brändien, esimerkiksi Amazonin nimissä. Myös väärennetyt lähetysilmoitukset, jotka näyttävät olevan peräisin FedExiltä tai UPS:ltä, ovat yleisiä. Jos kuluttaja klikkaa sähköpostissa olevaa linkkiä, se ohjaa tämän väärennetylle verkkosivustolle, joka kerää henkilö- tai pankkitietoja. Siksi linkkejä ja liitteitä ei kannata koskaan avata, ellei lähettäjästä ole täysin varma. On syytä muistaa, että phishing-viestit eivät rajoitu sähköpostiin, vaan niitä tulee yhä useammin myös tekstiviestien, someviestien ja puheluiden muodossa.
Varo huijaussivustoja
Jos etsit verkosta tiettyä tuotetta, Google on hyödyllinen työkalu. On kuitenkin tärkeää varmistua siitä, että hakukoneen tarjoamat verkkosivut ja yritykset ovat aitoja. Monet sivustot tekeytyvät kuluttajille tutuiksi myyjiksi tai kopioivat sisältöjä aidoilta sivustoilta. Suhtaudu erityisen skeptisesti myös pop up -mainoksiin sekä huikealta kuulostaviin tarjouksiin. Sama pätee sosiaalisessa mediassa esiin putkahteleviin mainoksiin, jossa kaupataan suuria lupaavia ihmetuotteista.
Harkitse aina huolellisesti ennen kuin luovutat kaupalle henkilötietojasi tai pankkikortin numeron.
Vältä suojaamatonta Wi-Fi-verkkoa
Ostoskeskuksen tai lentokentän avoimessa Wi-Fi-verkossa surffaaminen vaarantaa yksityisyytesi. Vaikka luotettavat sivustot käyttävät salausta, kannattaa jokaisen suojata oma verkkoliikenteensä ulkopuolisten katseilta. Tästä syystä monet tietoturvan asiantuntijat suosittelevat VPN:ää julkista Wi-Fi-yhteyttä käytettäessä. Matkapuhelimen hotspot puolestaan on huomattavasti avointa Wi-Fi:ä turvallisempi valinta.
Muista myös varmistaa, että erilaisten verkkotiliesi kirjautumistunnukset ovat kunnossa. Valitse jokaiselle tilille oma, vahva salasanansa ja suosi kaksivaiheista tunnistautumista aina kun mahdollista. Pidä myös käyttöjärjestelmän, virustorjuntaohjelmien ja sovellusten päivitykset ajan tasalla minimoidaksesi tietoturvariskit.
Lue myös: Yksityisyydensuoja: Suojaa tietosi jouluostoksilla ja joulun jälkeen
Lähde: CNET