Monet pukin konttiin päätyvät joululahjat vaarantavat ihmisten yksityisyydensuojan. Mozilla Foundation julkaisee vuosittain Tuhmien listan (Naughty List), jossa se paljastaa, missä tuotteissa yksityisyydensuoja on pahimmin retuperällä. Tänä vuonna lista oli pidempi kuin koskaan. Mozilla Foundation tarkasteli yli 100 tuotteen yksityisyysasetuksia ja joukkoon mahtui niin älykelloja, lasten leluja ja robotti-imureita.

Muun muassa Google, jonka tuotteet ovat aiempina vuosina vielä juuri ja juuri läpäisseet Mozilla Foundationin standardit, joutui tänä vuonna ensimmäistä kertaa tuhmien listalle. Listalle päätyi myös Googlen omistama Fitbit. Amazon, Amazon Ring, Samsung, Microsoft Xbox ja Wyze ovat olleet tuhmien listalla säännöllisesti ja tänä vuonna asiakkaiden yksityisyydensuojaa on heikennetty entisestään. Suomalaisille vielä suhteellisen tuntematonta, lapsille suunnattua Angel Watch -kelloa Mozilla Foundation kehottaa välttämään kokonaan, sillä tuotteen valmistaja ei kerro tietosuojakäytännöistään mitään.

Sen sijaan esimerkiksi Garmin saa kiitosta, sillä yritys on panostanut tänä vuonna lisää jo valmiiksi vahvaan tietosuojaansa. Lasten leluista muun muassa  Tamagotchi Uni ja Artie 3000 eivät kerää tietoa.

Älykoti

Kaikki Googlen tuotteet, mukaan lukien suositut älykodin laitteet kuten Google Nest, ovat tänä vuonna Mozilla Foundationin mustalla listalla. Google on saanut viime vuosina tuntuvia sakkoja yksityisyyteen liittyvistä rikkomuksista.

Kiitosta ei saa myöskään Wyze, joka valmistaa muun muassa valvontakameroita, video-ovikelloja ja robottiimureita. Yrityksen tuotteissa on havaittu vakavia tietoturva-aukkoja ja -rikkomuksia. Esimerkiksi yksityiskotien sisältä kuvattua videomateriaalia on päätynyt vieraiden ihmisten käsiin.

Äänituotteiden valmistaja Sonos voi myydä käyttäjiensä tietoja mainostajille, eikä se myöskään anna asiakkaille oikeutta poistaa henkilötietojaan.

Amazon Ring puolestaan jakaa edelleen käyttäjän arkaluonteisia tietoja viranomaisten kanssa.

Viihde

Bluetooth-paikantimien valmistaja Tile on joutunut tuhmien listalle. Sen emoyhtiö Life360 haastettiin tänä vuonna oikeuteen käyttäjien sijaintitietojen myymisestä ilman lupaa. Siinä missä monet muut paikantimien valmistajat pyrkivät kehittämään ominaisuuksia, jotka estävät ihmisten jäljittämisen ilman heidän lupaansa, Tilen Anti-Theft Mode vie kehitystä vastakkaiseen suuntaan. Life360 sanoo myös keräävänsä käyttäjistä lisätietoja kolmansilta osapuolilta. Samoin toimii Bose.

Samsungin tietosuojakäytännöt saavat kritiikkiä tänäkin vuonna. Mozilla Foundation kertoo, että Samsung kerää valtavan määrän dataa käyttäjistään. Se myös jakaa ja myy dataa eteenpäin. Tänä vuonna Samsung luovutti vahingossa arkaluonteisia tietoja ChatGPT:lle.

Terveys

Uusia Fitbit -laitteita ei voi ottaa käyttöön ilman, että hyväksyy Googlen tietosuojakäytännöt. Kaikki uudet Fitbit-laitteet vaativat Google-tilille kirjautumisen, mikä tarkoittaa, että kaikki laitteen keräämät terveystiedot päätyvät datajätti Googlelle.

Tuhmien listalta löytyvät myös muun muassa Amazon Halo Band, Huawei Watch Kids 4 Pro ja Samsung Galaxy Watch.

Lapset

Yksityisyydensuoja on erityisen tärkeä, kun kyse on perheen pienimmistä. Kuten sanottu, tuhmien listan kärjessä on Angel Watch. Lapsille suunnattu kello mahdollistaa puhelut, GPS-seurannan, video- ja äänivalvonnan, sekä terveyssseurannan. Kaikista arkaluonteisista tiedoista huolimatta valmistaja ei paljasta tietosuojakäytäntöjään.  Käyttäjillä ei siis ole aavistustakaan, mihin heidän tietojaan käytetään. Toinen vastaavanlainen tuote on AngelSense Watch, joka tarjoaa monia samoja ominaisuuksia. Myöskään se ei täytä Mozilla Foundationin standardeja.

Amazonin kauppaama tekoälyrobotti Moxie lupaa auttaa lastasi säätelemään tunteitaan. Moxie litteroi kaiken, mitä lapsi sille sanoo ja voi jakaa osan tiedoista Googlen ja OpenAI:n kanssa. Tietosuojakäytännöissä todetaan, että on vanhempien vastuulla varmistaa, etteivät heidän lapsensa jaa henkilökohtaisia tietoja Moxien kanssa.

Lue myös: Yksityisyydensuoja: Suojaa tietosi jouluostoksilla ja joulun jälkeen

Lähde: Mozilla Foundation