Verkosta löytyy meistä valtava määrä tietoa. Aina kun päivität sosiaalisen median tilejäsi tai ostat jotakin verkkokaupasta, annat yrityksille lisää tietoa itsestäsi. Näitä tietoja hyödynnetään muun muassa mainonnan kohdentamisessa. Myös pilvipalveluissa ja sähköpostissa piileskelee yleensä arkaluonteista tietoa, jota emme haluaisi ulkopuolisten tietoon. Yksi myöhäinen uudenvuodenlupaus, jonka jokainen voisi nyt tehdä, on luvata tänä vuonna turvata datansa entistä paremmin.

1. Turvallisesti verkossa

Ensinnäkin on tärkeää suojata tietosi, joita et halua ulkopuolisten näkevän. Esimerkiksi pilveen ladattavat tiedot on hyvä salata ja suojata vahvan salasanan taakse. Lisäksi on tärkeää valita luotettava pilvipalveluiden tarjoaja, jolta löytyy tietosuoja-, varmuuskopiointi- ja palautusominaisuuksia. Vahvojen salasanojen lisäksi monivaiheinen tunnistautuminen ja VPN:n käyttö auttavat suojaamaan online-tilejäsi ja verkkoyhteyttäsi hakkereilta, tietojenkalastelulta ja haittaohjelmahyökkäyksistä.

2. Offline-tietoturva

Säilytätkö tiedostoja kiintolevyillä, USB-tikuilla, CD- tai DVD-levyllä? Säilytä tallennuslaitteita turvallisessa paikassa ja kryptaa tiedostot siltä varalta, että ne päätyvät vääriin käsiin. Muista myös tehdä varakopioita säännöllisesti ja säilytä kopioita eri paikassa kuin alkuperäisiä.

3. Tietoturva viihteellä

Moni meistä viljelee esimerkiksi omaa sähköpostiosoitettaan verkossa varsin huolettomasti. On kuitenkin hyvä muistaa, että eri palveluihin kirjautumiseen käytettävät tiedot voivat olla vaarallisia hakkerin käsiin päätyessään. Verkossa meillä on ”oikeus tulla unohdetuksi”. Se tarkoittaa, että voit pyytää yrityksiä, jotka ovat julkistaneet henkilötietojasi verkossa, poistamaan tiedot. Voit myös pyydä Googlea poistamaan puhelinnumerosi, kotiosoitteesi, sähköpostiosoitteesi tai muita arkaluonteisia tietoja sen hakukoneesta.

4. Tietoturva töissä

Kohteli omia henkilötietojaan kuinka tahansa, työpaikan tietoturvakäytäntöjä on aina syytä kunnioittaa. Jos esimerkiksi työskentelet arkaluonteisen tai luottamuksellisten datan parissa, ei samalla laitteella kannata hoitaa vapaa-ajan asioita, kuten sometilien päivitystä. Muista, että tietojen vastuullinen käsittely ja tietoturvasta huolehtiminen vaikuttavat positiivisesti maineeseesi kollegojen, yhteistyökumppanien ja asiakkaiden keskuudessa.

5. Löydä tasapaino

Monet turvausmenetelmät valitettavasti hidastavat ja hankaloittavat tietojen käsittelyä ja jakamista. Esimerkiksi kaksivaiheinen tunnistautuminen tuo lisää suojaa, mutta tekee tileille kirjautumisesta vaivalloisempaa. Arjen helpottamiseksi turvallisuuden ja käyttömukavuuden välillä onkin yleensä tehtävä kompromisseja. Se, minkä tasoista suojausta datasi tarvitsee, riippuu muun muassa tietojen arkaluonteisuudesta ja niistä mahdollisesti saatavasta taloudellisesta hyödystä. Omia tarpeita ja riskejä on hyvä pyrkiä kartoittamaan ja valita turvausmenetelmät ja työkalut niiden perusteella.

Lue myös: Sähköpostiosoite voi paljastaa hakkereille paljon: näin suojaat tietojasi

Lähteet: LinkedIn