WhatsApp on maailman johtava pikaviestintäsovellus, jota käyttävät miljardit ihmiset ympäri maailmaa. Mutta onko WhatsApp varmasti turvallinen sovellus valokuvien ja muiden yksityisten tiedostojen lähettämiseen, vai onko jakamiseen tarjolla tietoturvallisempia vaihtoehtoja?
Onko WhatsApp turvallinen?
WhatsApp panostaa viestintäsi turvallisuuteen monin tavoin. Se käyttää päästä päähän -salausta, joka suojaa puheluja, viestejä ja lähetettyjä tiedostoja ulkopuolisilta katseilta. Signal-protokollaan nojaava salaus antaa käyttäjille tehokkaan suojan verkkorikollisia ja hakkereita vastaan. Edes WhatsApp ei periaatteessa näe viestien sisältöä. Päästä päähän -salaus on käytössä oletusarvoisesti, eikä vaadi käyttäjältä erillisiä toimia.
Sovellus myös seuloo roskaposteja ja kalasteluyrityksiä suojatakseen käyttäjien tietoja. Lisäksi sovellus tarjoaa lukuisia turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, jotka käyttäjä voi halutessaan hyödyntää. Tällaisia ovat muun muassa kaksivaiheinen vahvistaminen sekä epätoivottujen yhteydenottojen estämisen mahdollisuus.
Mahdolliset ongelmat
Kuten todettu, salaus tekee WhatsAppin käytöstä periaatteessa varsin turvallista. On kuitenkin syytä huomata, että puheluiden ja viestien sisällön salaus ei kata kaikkea viestintään liittyvää dataa. Kun käyttäjä lähettää viestin, syntyy siitä myös muunlaista dataa kuin itse viestin sisältö. Esimerkiksi viestin toimittamiseen tarvittavat tiedot ovat metatietoja ja ne voivat paljastaa viestin lähettäjästä yllättävän paljon. Metatiedot kertovat muun muassa, miltä laitteelta viesti on lähetetty, tietoja viestityypistä ja milloin viesti on lähetetty. Nämä lokit auttavat WhatsAppia analysoimaan liikennettä ja havaitsemaan mahdolliset ongelmat. Tämä kuitenkin synnyttää käyttäjän näkökulmasta myös kysymyksiä yksityisyydensuojasta.
WhatsApp sai alkunsa itsenäisenä yrityksenä, mutta nykyään sen omistaa Facebook-jätti Meta. WhatsApp jakaa viestien metatiedot emoyhtiönsä kanssa, mikä tarkoittaa, että Meta tallentaa ja hyödyntää kaikkien WhatsApp -keskusteluiden metatietoja varsin laajasti omassa käytössään. Vaikka Meta ei pääse suoraan selaamaan yksityisiä kuviasi, tietää yritys kenelle lähetät viestejä ja milloin. Huolta herättävät myös mahdollisesti suojaamattomina pilvipalveluihin tallennetut varmuuskopiot viesteistä, joko käyttäjän tai vastaanottajan toimesta.
Mikäli WhatsAppin yksityisyyskysymykset herättävät huolta, yksityisiä videoita ja valokuvia voi jakaa WhatsAppin tietosuojaystävällisempien kilpailijoiden, kuten Signalin tai Threeman kautta. Nämä sovellukset käyttävät samaa päästä päähän -salausta, mutta ne eivät jaa viestien metatietoja Big Tech -yrityksille. Arkaluonteisten tiedostojen lähettämiseen on kuitenkin tarjolla myös pikaviestintäsovelluksia parempia vaihtoehtoja, kuten suojatut pilvipalvelut sekä salattu sähköposti.
Lue myös: Tietoturvan vaarantavat virheet, joihin moni meistä syyllistyy