Olet juuri astumassa ulos kotiovesta, kun huomaat, että puhelimen akku on prosentissa. Kuulostaako tutulta? Koska mikään ei ole turhauttavampaa kuin istua odottamassa latautuvan luurin vieressä, on lataustehokkuus asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Moni asia vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti iPhonen akku latautuu.

1. Vaihda laturi

Tiesitkö, että laturilla on väliä? Nopein tapa saada akku täyteen on pikalaturi. Applen 20 W pikalaturi lataa uudemmat iPhonet ja iPadit nollasta 50 prosenttiin noin puolessa tunnissa ja täyteen noin tunnissa. Pikalaturi on ehdoton hankinta tehokkuutta arvostavalle.

2. Lataa langattomasti

Jos haluat ladata iPhonen langattomasti ja nopeasti, kannattaa valita MagSafe-laturi ja 20 W -virtalähde. Tätä latausmenetelmää tukevat iPhone 12:n ja sitä uudemmat mallit. Huomaa, että vaikka iPhone 8 ja uudemmat mallit toimivat minkä tahansa Qi-sertifioitujen latureiden kanssa, lataustehokkuus ei välttämättä ole sama.

3. Älä lataa iPhonea tietokoneen kautta

iPhonen lataaminen käy kätevästi kannettavan tietokoneen kautta varsinkin, jos vietät työpäivän tietokoneen ääressä. Menetelmä kuitenkin lataa puhelimen hitaammin. Lataustehokkuus on vieläkin heikompi, jos käytössä on vanhempi tietokone, viallinen portti tai yhteensopimaton latauskaapeli. Kiireessä kannattaa siis aina turvautua seinälaturiin tai langattomaan laturiin.

4. Älä näprää puhelinta sen latautuessa

Jos haluat puhelimen latautuvan nopeammin, malta pitää näppisi irti. Lienee selvää, että scrollaus tai pelaaminen syövät puhelimen akkua, joten latausprosessikin kestää silloin kauemmin.

5. Helppo tapa nopeuttaa akun latausta

Vaikka puhelimen näyttö olisi lepotilassa, taustaprosessit kuluttavat akkua. Jos haluat ladata iPhonen mahdollisimman nopeasti, kannattaa se sammuttaa kokonaan.

6. Vaihda lentokonetilaan

Jos et halua sammuttaa iPhonea, toiseksi paras vaihtoehto on lentokonetila. Lentokonetila poistaa kaikki langattomat toiminnot käytöstä. Lentokonetilassa olevalla puhelimella ei voi soittaa tai käyttää Wi-Fi-yhteyttä, mutta puhelin latautuu nopeammin. Koska lentokonetilan käyttöönotto ja käytöstä poistaminen käyvät nopeammin kuin puhelimen sammuttaminen ja uudelleenkäynnistys, on tekstiviestien ja puheluiden tarkistaminen kesken latauksen helpompaa.

7. Säädä näitä asetuksia

Tiedätkö, että voit pidentää akun kestoa ja nopeuttaa latausta tiettyjen asetuksien avulla? Alhaisen virran tila muun muassa poistaa 5G:n käytöstä,  säätää näytön kirkkautta sekä näytön automaattilukituksen aikaa. Se myös vaikuttaa automaattisiin latauksiin ja taustalla tapahtuviin sovellusten päivityksiin pidentääkseen akun kestoa. Ota tila käyttöön kohdasta Asetukset > Akku.  Tumman tilan käyttöönotto niin ikään parantaa akun kestoa. Näyttö on yksi pahimmista virtasyöpöistä; mitä kirkkaampi näyttö on, sitä nopeammin akku tyhjenee. Puhelinta ladatessa kirkkauden voi säätää minimiin.

8. Optimoitu akun lataus saattaa hidastaa latausnopeutta

Applen optimoitu akun lataus on suunniteltu vähentämään akun kulumista ja pidentämään sen käyttöikää pitkällä aikavälillä. Ominaisuus saattaa kuitenkin myös hidastaa myös laitteen lataamista. Ominaisuuden voit tarvittaessa poistaa käytöstä kohdasta Asetukset > Akku > Akun kunto.

9. Vaihdata akku

Puhelimen akun kesto heikkenee ajan myötä. Kun akun kunto on merkittävästi heikentynyt, akun vaihtaminen uuteen voi olla ainoa ratkaisu. Tarkista akun kunto puhelimen asetuksista. Vaihtaminen voi olla paikallaan, jos akku säilyttää enää alle 80 prosenttia alkuperäisestä virtakapasiteetista. Uusi akku voi tuoda puhelimen käyttöön lisävuosia.

Lue myös: Luo PDF iPhonella

Lähteet: CNET