Syksy on aikaa, jolloin työuupumus usein iskee. Jos väsymys painaa ja motivaatio on kateissa syksyn harmaassa arjessa, kannattaa kiinnittää huomiota neljään hormoniin. Onnellisuushormonit vaikuttavat dramaattisesti mielialaan ja jaksamiseen ja mikä parasta, niiden tuotantoa voi itse tehostaa.
Dopamiini
Dopamiini liittyy motivaatioon. Se palkitsee meidät, kun asetamme ja saavutamme tavoitteita. Alhainen dopamiini puolestaan näkyy kiinnostuksen hiipumisena sellaisiakin asioita kohtaan, joista aiemmin nautimme. Muun muassa kofeiinin tai sokerin nauttiminen voivat lisätä dopamiinia aivoissa, mutta tuotantoa voi tehostaa myös terveellisemmin konstein. Uusien tavoitteiden asettaminen ja niitä kohti työskenteleminen laittavat dopamiinin hyrräämään. Tavoitteiden ei välttämättä tarvitse liittyä uraan, vaan henkilökohtaiset tavoitteet ovat aivan yhtä palkitsevia. Älä aseta liian suuria tavoitteita, joiden saavuttaminen kestää kauan. Pienet onnistumiset pitävät motivaatiota yllä.
Serotoniini
Serotoniini on välittäjäaine, joka vaikuttaa mielialaan, mutta se auttaa myös säätelemään muita kehon muita toimintoja, kuten ruoansulatusta ja unta. Serotoniini on tärkeä palapelin pala masennuksen ja ahdistuksen hallitsemisessa. Stressi ja omiin tappioihin keskittyminen alentaa serotoniinia. Itsevarmuus ja serotoniini ovat yhteydessä toisiinsa ja serotoniinia vapautuukin silloin, kun saamme kunnioitusta ja positiivista huomiota. Serotoniinia voi pyrkiä boostaamaan myös haastamalla itseään tavoilla, jotka lisäävät itseluottamusta. Huolehdi myös vatsan hyvinvoinnista, sillä noin 90 % kehon serotoniinista syntyy suolistossamme.
Oksitosiini
Oksitosiini tunnetaan myös rakkaushormonina. Suuteleminen, halaaminen ja seksi vapauttavat oksitosiinia aivoissa. Oksitosiinia vapautuu myös lemmikkiä silittäessä. Fyysinen läheisyys on avainasemassa, mutta pelkkä fyysinen ulottuvuus ei riitä, sillä oksitosiinin vapautumiseen liittyy myös tunneulottuvuus. Jos halaamme jotakuta, josta emme pidä tai johon emme luota, ei se tunnu hyvältä.
Endorfiini
Moni liittää endorfiinit liikuntaan. Ne selittävät, miksi olo on juoksulenkin tai salitreenin jälkeen niin hyvä. Endorfiinit ovat luonnon oma kipulääke, joka kohottaa mielialaa ja auttaa meitä sietämään kipua. Jos kestävyystreeni ei maistu, voi endorfiineja lisätä esimerkiksi nauramalla tai nauttimalla tummaa suklaata. Älä siis pode huonoa omatuntoa, jos haluat raskaan työpäivän päätteeksi istahtaa sohvalle (tumman) suklaalevyn ja kevyen komedian kanssa. Myös tietoinen rentoutuminen joogan tai venyttelyn muodossa vapauttaa endorfiineja.