Langattomat ja pienikokoiset kuulokkeet kulkevat kätevästi mukana kaikkialle. Kuuntelemme musiikkia koiraa ulkoiluttaessa ja kuntosalilla ja työmatkalla sukellamme äänikirjojen tai podcastien maailmaan. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että AirPodit ja muut langattomat nappikuulokkeet myös keräävät likaa, roskia ja bakteereita kaikkialta, missä ne päivän aikana vierailevat. Lian kertyminen voi heikentää kuulokkeiden äänenlaatua, mutta ennen kaikkea kuulokkeiden mukana korvakäytävään kulkeutuu ikäviä pöpöjä, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa tulehduksen. Siksi kuulokkeiden säännöllinen puhdistaminen on tärkeää. Puhdistaminen kannattaa kuitenkin tehdä oikeaoppisesti, jotta hintavat kuulokkeet eivät vaurioidu.

Kuinka puhdistaa AirPodit

Apple ohjeistaa, kuinka AirPodit tulisi puhdistaa. Kuulokkeiden ulkopinnan voi puhdistaa helposti esimerkiksi miselliveden tai puhtaaseen veteen kostutetulla liinalla. Kostea liina auttaa esimerkiksi tahroja aiheuttaviin aineisiin, kuten meikki- tai aurinkorasvajäämiin. Kuivaa kuulokkeet heti nukkaamattomalla liinalla. Tekniikkasivusto CNET suosittelee myös elektroniikkalaitteille tarkoitettuja desinfiointipyyhkeitä. Älä koskaan käytä puhdistamiseen teräviä esineitä, kuten neuloja.

Apple neuvoo, mitkä AirPodien verkko-osat voidaan puhdistaa misellivedellä. Tämä vaihtelee mallin mukaan. Voit puhdistaa Applen sallimat verkko-osat miselliveteen kastetulla hammasharjalla. Harjaa kuulokkeita kevyesti pyörivin liikkein, vättäen painamista. Käännä kuulokkeet ympäri ja kuivaa painelemalla niitä käsipaperilla. Toista vaiheet vielä kaksi kertaa ja poista misellivesi tislatulla vedellä kostutetulla hammasharjalla. Muista lopuksi jälleen kuivata kuulokkeet. Anna AirPodien kuivua vähintään kaksi tuntia ennen kuin asetat ne takaisin latauskoteloon. Alueet, joita ei saa kostuttaa, CNET ohjeistaa puhdistamaan kuivan pumpulipuikon tai sinitarran avulla.

Älä unohda myöskään latauskoteloa. On turha nähdä vaivaa kuulokkeiden puhdistamiseen, jos asetat ne puhdistuksen jälkeen takaisin likaiseen koteloon. Poista lika kuivalla, nukkaamattomalla liinalla tai harjalla. Tarpeen vaatiessa voit kostuttaa liinaa hieman vedellä tai laitteille sopivalla puhdistusaineella, kunhan vältät latausportteja.

Kuinka puhdistaa muunlaiset kuulokkeet

Langattomien tulppakuulokkeiden puhdistaminen on silikonikärkien ansiosta helpompaa. Silikoni-osa suojaa kaiutinta lialta, roskilta ja korvavahalta, joten yleensä irrotettavan kärjen puhdistaminen riittää. Irrota silikoninen kärki kuulokkeesta ja liota lämpimässä saippuavedessä noin 30 minuuttia. Pyyhi pehmeällä liinalla tai vanupuikolla ja anna osien kuivua ennen kuin asetat ne takaisin kuulokkeisiin.

Vaikka over-ear -kuulokkeet eivät mene korvakäytävään, myös niiden hygieniasta on syytä huolehtia. Lienee selvää, ettei niitä saa huuhdella juoksevalla vedellä. Edes vedenpitäviksi mainostettuja kuulokkeita ei kannata upottaa veteen. Myös hankaavia aineita ja välineitä tulee välttää. Puhdista kuulokkeet elektroniikkalaitteille tarkoitetulla desinfiointipyyhkeellä. Jos kuulokkeissa on irrotettavat tyynyt, voit puhdistaa ne erikseen.

Tyynyt voi puhdistaa astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä, jos materiaali sen sallii. Anna niiden kuivua vähintään päivän ennen kuin asetat ne takaisin kuulokkeisiin.

Seuraa kuulokkeiden puhdistuksessa aina valmistajan ohjeita. Vältä altistamasta kuulokkeita tahroja tai vaurioita aiheuttaville tuotteille, kuten hiustuotteille, meikeille, hajuvesille ja aurinkorasvoille.

Lue myös: Lataustehokkuus: Näin lataat iPhonen akun nopeammin

Lähteet: CNET, Apple