LinkedIn on päättänyt keskeyttää generatiivisten tekoälymallien kouluttamisen Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten tiedoilla. LinkedIn ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Yhdistyneen kuningaskunnan tietosuojaviranomainen Information Commissioner’s Office (ICO) ilmaisi huolensa siitä, että Microsoftin omistama sosiaalisen median alusta on kouluttanut tekoälymallejaan palvelun käyttäjien tiedoilla. BBC kertoo, että ICO suhtautuu LinkedInin päätöksen myönteisesti.

– Olemme tyytyväisiä, että LinkedIn on pohtinut huolenaiheita, joita esitimme sen tavasta kouluttaa generatiivisia tekoälymalleja Yhdistyneen kuningaskunnan käyttäjien tiedoilla. olemme tyytyväisiä LinkedInin vahvistukseen, että se on keskeyttänyt tällaisen mallikoulutuksen odotettaessa yhteistyötä ICO:n kanssa, lausui ICO:n toiminnanjohtaja Stephen Almond BBC:n mukaan.

Monet suuret teknologiayritykset, LinkedIn mukaan lukien, ovat innostuneet käyttäjien tuottamista sisällöistä datalähteenä tekoälytyökalujen kouluttamiseen. Käyttäjien julkaisut omasta elämästään ja työstään tarjoavat koulutukseen runsaasti monipuolista materiaalia, joka voi auttaa tekoälyä kommunikoimaan luontevammin.

– Todellisuus nykytilanteessa on, että ihmiset hakevat apua ansioluettelon ensimmäisen luonnoksen ja rekrytoijille suunnattujen viestien laatimiseen saadakseen seuraavan uramahdollisuutensa. Loppujen lopuksi ihmiset haluavat tällaisen edun ja generatiiviset tekoälypalvelumme tarjoavat heille tämän avun, kommentoi LinkedInin tiedottaja BBC:lle.

LinkedIn seurannee Metaa

LinkedIn ilmoittaa tietosuojakäytännössään, että käyttäjätietoja käytetään tekoälypalveluiden kehittämiseen. Tietoja käsitellään myös, kun käyttäjät käyttävät palvelun tekoälytyökaluja, jotka tarjoavat esimerkiksi kirjoitusapua.

Muutoksen myötä LinkedIn on lisännyt Yhdistyneen kuningaskunnan niiden valtioiden listalle, joita ei toistaiseksi käytä tekoälymallien kouluttamiseen. Vastaava päätös on jo tehty koskien EU- ja ETA-maita sekä Sveitsiä.

Myös Meta ja X ovat kohdanneet rajoituksia EU:ssa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sillä tiukat tietosuojasäännöt asettavat rajoituksia sille, millaisia tietoja käyttäjistä saadaan kerätä ja mihin tarkoitukseen. Meta joutui taannoin keskeyttämään suunnitelmansa käyttää Yhdistyneen kuningaskunnan käyttäjien julkisia viestejä, kommentteja ja kuvia tekoälytyökalujensa kouluttamiseen ICO:n kritiikin vuoksi. Sittemmin Meta lähetti käyttäjilleen ilmoituksia, joissa se kertoi jatkavansa tekoälyn kouluttamista käyttäjien julkaisuilla. Käyttäjillä on kuitenkin oikeus kieltää sisältöjensä käyttö tekoälyn kouluttamisessa. LinkedIn todennäköisesti seuraa Metan jalanjäljillä, tehden tarvittavia muutoksia käytäntöihinsä.

Almond vakuuttaa BBC:lle, että ICO aikoo myös jatkossa valvoa Microsoftin ja LinkedInin kaltaisten toimijoita varmistaakseen, että Yhdistyneen kuningaskunnan käyttäjien tietoja suojataan.

– Jotta voimme ottaa kaiken irti generatiivisesta tekoälystä ja sen tuomista mahdollisuuksista, on ratkaisevan tärkeää, että yleisö voi luottaa siihen, että heidän yksityisyyttään kunnioitetaan alusta lähtien, Almond huomautti BBC:lle.

Lue myös: Suojaa yksityisyyttäsi: Pyydä sumentamista Google Mapsissa

Lähteet: BBC