WordPress -maailmassa kuhisee. Kiista WordPressin perustaja ja Automatticin toimitusjohtaja Matt Mullenwegin sekä hosting-alusta WP Enginen välillä on noussut otsikoihin maailmalla. Mullenweg on kritisoinut WP Engineä voittojen käärimisestä panostamatta avoimen lähdekoodin projektiin. Kiistan viimeisimpänä käänteenä Mullenweg on ilmoittanut ottavansa haltuun WP Enginen kehittämän laajennuksen.

Kyseessä on Advanced Custom Fields -laajennus, joka helpottaa WordPress-käyttäjien muokkausnkymän kustomointia. Laajennus siirretään pois WP Enginen käsistä ja päivitetään uudeksi lisäosaksi, joka kantaa jatkossa nimeä Secure Custom Fields. Mullenbergin mukaan liike on välttämätön kaupallisten upselling-toimien estämiseksi sekä tietoturvaongelman korjaamiseksi, kertoo TechCrunch.

Advanced Custom Fields -laajennuksen kehittäjätiimi reagoi liikkeeseen X:ssä.

– Aktiivisessa kehitysvaiheessa oleva laajennus on yksipuolisesti ja väkisin otettu pois sen luojilta ilman lupaa, tiimi kirjoittaa TechCrunchin mukaan.

Kirjoituksen mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut kertaakaan “WordPressin 21-vuotisen historian aikana”. Tiimi kyseenalaistaa toiminnan eettisyyden ja varoittaa sen asettavan ennakkotapauksen. Mullenweg sen sijaan sanoo blogikirjoituksessaan, että vastaavia tilanteita on itse asiassa tapahtunut aiemminkin, joskin hän myöntää tilanteen olevan harvinainen.

– Harvinainen ja epätavallinen tilanne on WP Enginen hyökkäävien oikeustoimien aiheuttama, emmekä odota tällaista tapahtuvan muiden laajennusten kohdalla, kirjoituksessa todetaan.

WordPressin laajennuksia koskevat käytännöt antavat WordPressille oikeuden poistaa käytöstä minkä tahansa laajennuksen, poistaa kehittäjän käyttöoikeudet tai muuttaa laajennusta “ilman kehittäjän lupaa, yleisen turvallisuuden nimissä”.

Mistä WordPress-kiista sai alkunsa?

Syyskuussa Mullenweg julkaisi blogikirjoituksen, jossa se kutsui WP Engineä “WordPressin syöväksi”. Hän kritisoi isännöijää siitä, että se on poistanut käyttäjiltä mahdollisuuden tarkastella kaikkien julkaisujen versiohistoriaa. Mullenweg uskoo, että WP Engine poisti ominaisuuden käytöstä säästääkseen rahaa. Kritiikkiä sai myös WP Enginen sijoittaja Silver Lake, joka ei Mullewegin mukaan tue riittävästi avoimen lähdekoodin projektia. Se, että WP Engine käyttää WP-brändiä, johtaa Mullenwegin mielestä asiakkaita harhaan, sillä WP Engine ei varsinaisesti ole osa WP-projektia.

TechCrunch kertoo, että Silver Lake vastasi palautteeseen määräämällä Mullenwegin perumaan kommenttinsa. Määräyksessä se kehotti Automatticia ja Mullenwegia myös lopettamaan WP Enginen vastaisten lausuntojen antamisen. Yhtiö väittää Mullenwegin uhonneen rumilla toimilla, ellei WP Engine suostuisi käyttämään “merkittävää osaa tuloistaan” WordPress-tavaramerkin lisenssiin. Vastauksena tähän Automattic lähetti puolestaan oman lopettamismääräyksensä WP Enginelle. Kirjeessä WP Enginen väitetään rikkoneen WordPress – ja WooCommerce- tavaramerkkien käyttöä koskevia sääntöjä.

Myös WordPress Foundation syyttää WP Enginen hämmentäneen käyttäjiä.

– Kirjainlyhenne WP ei kuulu WordPressin tavaramerkin piiriin, mutta sitä ei tule käyttää tavalla, joka hämmentää ihmisiä. Monet ajattelevat, että WP Engine tarkoittaa WordPress Engineä ja että se on virallinen osa WordPressiä, vaikka asia ei ole niin. He eivät ole koskaan edes tehneet lahjoitusta WordPress Foundationille, vaikka he tekevät miljardeja WordPressillä, säätiö kirjoittaa päivitetyllä tavaramerkkikäytäntöjään koskevalla sivullaan.

Seuraavaksi Mullenweg kielsi WP Engineä käyttämästä WordPress.orgin resursseja. Tämä esti monia verkkosivustoja päivittämästä keskeisiä laajennuksia ja teemoja, sekä jätti joitakin sivustoja alttiiksi tietoturvauhille. Ymmärrettävästi monet verkkosivujen omistajat olivat asiasta harmissaan ja WP Engine syytti Mullenwegin väärinkäyttäneen valtaansa. Syyskuun 27. päivänä WordPress.org poisti kiellon väliaikaisesti, mahdollistaen WP Enginen pääsyn resursseihin lokakuun 1. päivään asti. Mullenweg selvensi blogikirjoituksessa, että taistelu WP Engineä vastaan liittyy nimenomaan tavaramerkkikysymyksiin. 30. syyskuuta WP Engine lisäsi sivustolleen maininnan, jossa se selventää, ettei se ole suoraan sidoksissa WordPress Foundationiin.

WordPress on ilmainen avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä, jota käyttää valtava määrä sivustoja. Yhtiöt, kuten WP Engine ja Mullenwegin johtama Automattic tarjoavat kaupallisia palveluja, kuten sivujen ylläpitopalveluja. Ne eivät ole suoraan sidoksissa WordPress-projektiin tai WordPress Foundationiin.

Lue myös: Hidas WordPress? 9 mahdollista syytä ja fiksiä

Lähteet: Tech Crunch