Viimeisten kuukausien aikana on uutisoitu runsaasti tulevan talven energiakriisistä, sähkölaskujen rajusta noususta sekä energiayhtiöiden konkursseista. Monet miettivät, miten pakkaspäivistä tullaan selviämään ja kuinka säästää sähköä maailmassa, jossa nykyään kaikki toimii sähköllä. Vinkkejä sähkön säästöön tulee nyt ovista ja ikkunoista, mutta pelkästään käyttämällä sitä kuuluisaa maalaisjärkeä, pääsee pitkälle. Useasti energiaa tuhlataan aivan käsittämättömillä tavoilla, eikä aina tule edes miettineeksi, mikä kaikki syö sähköä. Verkkosivuille kertyy suuret määrät digiroskaa, josta haluamme puhua tässä artikkelissa.

Suurin osa verkkoliikenteestä tapahtuu mobiilissa, jossa langaton verkko ei takaa aina parasta mahdollista latausnopeutta. Digiroska hidastaa verkkosivujasi

Suurin osa verkkoliikenteestä tapahtuu mobiilissa, jossa langaton verkko ei takaa aina parasta mahdollista latausnopeutta

 

Jo vuonna 2009 herättiin keskustelemaan internetin energian kulutuksesta ja sen vaikutuksista ilmaston lämpenemiseen. Siitä lähtien, kun internet on keksitty, on myös ollut nettihuijauksia sekä kaikkien vihaamia roskaposteja, eli spammeja. Harva kuitenkaan tietää, miten paljon roskapostit aiheuttavat esimerkiksi hiilidioksidipäästöjä. Ironista sinällään, sillä pelkästään se, että asettaa sähköpostiinsa spammisuodattimen synnyttää maailmanlaajuisesti monen miljoonan tonnin verran päästöjä.

Ihmeellinen internet

Nykypäivän terveellinen trendi on vähentää omaa hiilijalanjälkeään muuttamalla kulutustottumuksiaan. Tunnontuskia saa aiheutettua itsellensä hyvinkin helposti. On arvioitu, että kansainvälinen lentoliikenne tuottaa vähemmän päästöjä kuin netin käyttö. Tästä tottumuksesta meidän on vaikeaa tai jopa mahdotonta luopua enää tässä vaiheessa, kun “kaikki” on riippuvaisia internetistä. Silti netin käyttöä voi rajoittaa vain tarpeellisiin asioihin ja toimia niin, että energiaa säästyy. Suurimmat sähkösyöpöt netin osalta ovat videosisällöt sekä suoratoistopalvelut, jotka taas ovat ne suosituimmat käyttökohteet. Berkeleyn yliopiston mukaan tunnin mittaisen videon suoratoisto tuottaa 420 grammaa hiilidioksidipäästöjä.

Tietysti kaikki internetin päästöt eivät johdu sen selaamisesta itsestään, vaan siihen lasketaan mukaan laitteiden tuotanto, logistiikka ja lataaminen sekä pilvipalveluita pyörittävien palvelinten jatkuva toiminta. Enemmän ja enemmän dataa säilötään juurikin pilvipalveluihin. Sen kaiken säilytys ja käyttö vaatii suuria määriä energiaa. Osa palveluista onkin jo siirtynyt käyttämään uusiutuvaa energiaa palvelimiensa ylläpitoon.Kuinka vähentää digiroskaa

Miten päästä eroon digiroskasta?

Digilisaation tiedetään helpottavan ja vähentävän päästöjä, mutta vastaavasti sen kulutus on massiivista. Silti pienillä asioilla voi omalta osaltaan vaikuttaa kotona ja töissä energian säästöön. Esimerkiksi tietokone kannattaa sammuttaa, jos sitä ei aio käyttää pariin tuntiin ja irrottaa pistokkeesta käyttämättä olevat laturit. Jos tarve netille on lyhyt, vie puhelin tai tabletti vähemmän virtaa kuin tietokone. Lisäksi hakukoneiden haut kuluttavat enemmän kuin suoraan nettiosoitteeseen meneminen.

Kuten mainittu, turhat sähköpostit vievät myös energiaa. Muutama vuosi sitten Ranskan kantaverkkoyhtiö kehotti talvella tuhoamaan turhia sähköposteja, jotta sähköä säästyisi. Tämän artikkelin alussa olleesta pelottelusta huolimatta roskapostisuodatinta on hyvä käyttää. Ne uutiskirjeet kannattaa perua, joista et ole enää kiinnostunut ja poista hoidetut sähköpostit roskakoria myöten. Varoituksen sanana vain, että roskapostiviestissä olevaa perumislinkkiä (“unsubscribe”) ei kannattaisi käyttää, sillä sen klikkaaminen kertoo kyseisen osoitteen olevan käytössä ja spammin määrä vain kasvaa. Mailit on parempi merkitä juurikin roskapostiksi.

Kuten monessa muussakin huolta aiheuttavassa asiassa, on energiankin käytössä avainasemassa tiedottaminen. Tutkijat selvittävät tarkemmin, mikä on tietoliikenteen ja digitalisaation päästöjen osuus. Tärkeää olisi, että yleistä tietoisuutta ja ymmärrystä lisättäisiin. Kaikella kuluttamisella on jalanjälki, niin energiassa kuin hiilipäästöissäkin ja se koskee myös digitaalista kulutusta.

Kokeile 30 päivää maksutta

Lue lisää Wepardin ylläpitopalveluista täältä ja voit nopeuttaa sivujesi toimintaa: https://wepardi.fi/palvelut/yllapitopalvelut/

Lähteet:

Roskaposti kuluttaa 2,4 miljoonan kodin verran sähköä | Tekniikka&Talous (tekniikkatalous.fi)
Internet tuottaa valtavia määriä hiilidioksidipäästöjä – näin voit minimoida netinkäytön haitat (iltalehti.fi)
Netti syö kasvavalla tahdilla sähköä ja suurin syyllinen ovat nettivideot – “Epämiellyttävä totuus, josta ei haluta puhua” (yle.fi)
Näin tunnistat ja estät roskapostitulvan: Älä sorru yleiseen virheeseen! – MTVuutiset.fi
Videoiden suosio kasvattaa internetin päästöjä – Miten surffailla energiaa säästäen? | Yle Uutiset