VPN (virtual private network) eli virtuaalinen erillisverkko on tapa suojata internet-yhteytesi ja yksityisyytesi netissä surffatessa. Se on erinomainen työkalu erityisesti kaikille, jotka käyttävät julkista, suojaamatonta Wi-Fi-yhteyttä. Se luo nettiin salatun tunnelin, joka suojaa tietojasi avoimessa Wi-Fi-verkossa mahdollisesti vaanivilta uteliailta katseilta. Sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos haluat käyttää verkkopankkia tai työsähköpostia kantakahvilan verkossa. Voit asentaa VPN:n tietokoneellesi tai puhelimeesi aivan kuten minkä tahansa ohjelman tai sovelluksen.

Millainen on hyvä VPN?

VPN-palveluita löytyy paljon ja niiden nopeus, turvallisuus ja kustannukset vaihtelevat. Oikean palvelun valitseminen lähtee liikkeelle kahdesta kysymyksestä; mihin tarkoitukseen haluat sitä käyttää ja mitä olet valmis maksamaan palvelusta?

Arjessa VPN:ää käytetään useimmiten kotona työskentelyyn ja arkaluontoisten tietojen suojaamiseen, median suoratoistoon ja pelaamiseen sekä yleiseen verkkoselaamiseen, sillä mainostajat (ja joissakin tapauksissa viranomaiset) katsovat ja keräävät mielellään tietojasi. Oli pääasiallinen käyttötarkoitus sitten mikä tahansa, yleisesti ottaen hyvä VPN on nopea, tarjoaa riittävän salauksen, eikä pidä kirjaa toimistasi. Näistä tekijöistä ei kannata joustaa palvelua valitessa.

Markkinoilta nimittäin löytyy myös paljon heikkolaatuisia palveluita. Ilmaiset virtuaaliset erillisverkot ovat harvoin oikeasti ilmaisia, sillä laitteistot ja asiantuntijuus eivät ole halpoja. Yleensä käyttäjät joutuvatkin maksamaan palvelusta joko rahalla tai käyttäjätiedoillaan. Jotkut yritykset ovat jääneet kiinni siitä, että ne ovat jakaneet käyttäjien yhteyslokeja. Vaikka useimmat palvelut väittävät, etteivät ne seuraa tai pidä kirjaa käyttäjien toiminnasta, väitteen todenperäisyyttä voi joskus olla mahdotonta varmistaa. Joillekin palveluille on kuitenkin tehty riippumaton kolmannen osapuolen tarkastus, jonka tulokset ovat julkista tietoa. Myös hitaat nopeudet ja huonot salausstandardit ovat punaisia lippuja. Esimerkiksi pelkkää PPTP-salausta tarjoava palvelu kannattaa suosiolla sivuuttaa.

Kokeile vaikka näitä

Hyvä VPN tarjoaa vahvan yksityisyyden suojan suorituskyvystä tinkimättä. Yhtä parasta palvelua ei ole, vaan loppukädessä jokainen käyttäjä valitsee suosikkinsa itse.

NordVPN on yksi alan tunnetuimmista nimistä. Se tarjoaa nopeaa ja vaivatonta selailua sekä vankkumattoman salauksen järkevään hintaan. Samanaikaisia yhteyksiä saa olla peräti kuusi, mikä on enemmän kuin suurimmalla osalla sen kilpailijoista.

ExpressVPN on yksi nopeimmista VPN-verkoista ja tietotekniikkasivusto CNET:in valinta parhaaksi VPN:ksi. Sen huippuluokkainen salaus on vahvistettu riippumattomalla tarkastuksella. ExpressVPN:llä on palvelin myös Suomessa, joten nopeudesta ei varmasti tarvitse tinkiä. Lisäksi käyttäjäystävälliset iOS- ja Android-sovellukset on suunniteltu muodostamaan yhteys mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti.

Surfshark on kilpailukykyistä hintaa etsivän valinta. Surfshark panostaa vahvaan suojaukseen sekä tarjoaa rajattoman määrän samanaikaisia yhteyksiä. Siitä huolimatta se on edullisempi kuin monet kilpailijansa.

Kuten sanottu täysin maksuttomat vaihtoehdot ovat harvoin hyvä idea, mutta markkinoilla luotettu nimi, Proton VPN, tarjoaa reiluuden nimissä myös maksutonta versiota. Proton VPN Free -palvelua tukevat maksullisen version käyttäjät. Se voi olla hyvä valinta esimerkiksi satunnaisille VPN-käyttäjille, jotka haluavat pääsyn maantieteellisesti rajoitettuihin sisältöihin.

Haluatko panostaa turvalliseen verkkoselaamiseen? Lue myös, miten luot hyvän salasanan.

Lähteet: CNET