Apple ilmoitti iPhone 15:n julkaisun yhteydessä myös iOS 17:n julkaisusta. Käyttöjärjestelmäpäivitys julkaistiin 18. syyskuuta ja se on ladattavissa kaikkiin yhteensopiviin laitteisiin. Se tuo puhelimiin paljon käyttökokemusta parantamaan tarkoitettuja uusia ja jännittäviä ominaisuuksia. Muun muassa viestittelyyn ja FaceTime-puheluihin on saatu paljon lisätoimintoja, joten ei ihme, että moni ottaa ne käyttöön innoissaan. Se, että uusi iOS on saatavilla, ei kuitenkaan tarkoita, että käyttöjärjestelmä olisi pakko päivittää siltä istumalta. Tietotekniikkasivu CNET listasi syitä, joiden vuoksi joidenkin iPhonen käyttäjien kannattaisi harjoittaa hieman malttaa käyttöjärjestelmäpäivitysten kanssa.

Akku saattaa tyhjentyä tavallista nopeammin

Oletko joskus huomannut puhelimesi akun tyhjentyvän tavallista nopeammin suuren käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen? Päivityksissä on hyvät ja huonot puolensa. Yksi jälkimmäisistä on, että akku saattaa kulua päivityksen jälkeen huomattavasti nopeammin. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että puhelin puuhaa päivitykseen liittyviä toimia taustalla. Ongelma menee yleensä ohi muutamassa päivässä. Samoin, jos puhelimesta löytyvät sovelluksesi eivät tue iOS 17:ää, myös ne saattavat syödä akkua.

Jos käytössä on vanha puhelin ja akun kunto on valmiiksi heikko, saattaa päivitys kuluttaa akkua lisää. On hyvä huomata myös, että vanhempi puhelin saattaa päivityksen myötä myös hidastua. Se, että iPhonesi tukee iOS 17:ää, ei välttämättä tarkoita, että uusi käyttöjärjestelmä toimii laitteella sujuvasti. Vanhemman malliselle puhelimelle voi olla haastavaa vastata iOS 17:n vaatimuksiin esimerkiksi vähäisen tallennustilan tai RAM-muistin vuoksi

Bugit ovat mahdollisia

Uutuuttaan hohkaava ohjelmistopäivitys tuo puhelimeen paljon jännittäviä ominaisuuksia, mutta mukaan saattaa lipsahtaa myös muutama bugi. Apple saattaakin varsinaisen käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen julkaista bug fixejä sisältävän päivityksen, joka pyrkii korjaamaan havaittuja ongelmia. Sellaisia saattavat olla esimerkiksi akun kuluminen, käyttöviive, tai sovellusten kaatuminen. Tällaiset ongelmat välttää helpoiten odottamalla myöhempiä iOS 17 -päivityksiä, joissa mahdolliset ongelmat on saatu korjattua.

Lisäksi on syytä huomata, etteivät kaikki iPhonet välttämättä pääse nauttimaan täysimittaisesti iOS 17:n tarjoamista uusista ominaisuuksista. Vanhemmat mallit eivät välttämättä tue esimerkiksi FaceTimen käsieleellä tehtäviä reaktioita tai FaceTimen käyttöä Apple TV:llä.

Suurimman osan kannattaa päivittää

Yleisesti ottaen käyttöjärjestelmän päivittäminen on kuitenkin aina hyvä idea. Uusien ominaisuuksien lisäksi päivitysten ajan tasalla pitäminen parantaa tietoturvaa ja käyttökokemusta, sekä auttaa korjaamaan aiempiin versioihin mahdollisesti liittyneitä ongelmia.

Uudet yksityisyyttä ja tietoturvaa parantavat ominaisuudet ovatkin yksi tärkeimmistä syistä päivityksille. iOS 17 tarjoaakin muun muassa entistä laajemman sulkutilan, parannetun yksityisen selauksen Safarissa (lue lisää yksityisestä nettiselaamisesta) sekä arkaluontoisen sisällön varoitukset.

Lähteet: CNET