Haettuasi tuotetta Googlesta, alkaa aiheeseen liittyviä mainoksia ponnahdella esiin joka paikassa. Kuulostaako tutulta? Maailman suosituin hakukone kerää käyttäjistään paljon tietoa, muun muassa henkilö- ja sijaintitietoja. Siksi yksityisyyttä kaipaavien netin käyttäjien valinta on yhä useammin DuckDuckGo.

DuckDuckGo on hakukone, joka tarjoaa käyttäjille yksityisyyttä eikä kerää heistä dataa. Cambridge Analytica -skandaalin kaltaisten tapahtumien jälkeen ihmiset ovat tulleet yhä tietoisemmiksi siitä, kuinka paljon henkilökohtaista tietoa teknologiayrityksillä ja mainostajilla  on heistä. Siksi ei ole yllättävää, että DuckDuckGo on kerännyt itselleen kymmeniä miljoonia käyttäjiä. Kyseessä ei ole ainoa yksityisyyttä tarjoava vaihtoehto (muita ovat esimerkiksi Brave ja Mullvad Browser), mutta DuckDuckGo on profiloitunut erityisesti Googlen suoraksi kilpailijaksi, jonka ilmainen selain on saatavilla iOS:lle, Androidille, Macille ja Windowsille. Laajennuksen voi asentaa kaikkiin selaimiin ja mobiiliin on tarjolla oma sovellus. Lisäksi hakuja voi tehdä suoraan osoitteeessa duckduckgo.com.

Mikä DuckDuckGo?

DuckDuckGon avulla käyttäjä voi surffata netissä ilman, että hänen tietojaan tallennetaan. Se tarjoaa myös sisäänrakennetun seurannan eston, jonka ansiosta verkkosivujen on vaikeampi kerätä käyttäjästä tietoja.

Monet selaimet, kuten Chrome, tarjoavat käyttäjälle mahdollisuuden parempaan yksityisyyden suojaan incognito-tilan muodossa, mutta oletuksena aukeava ikkuna seuraa aina käyttäjien hakuhistoriaa. Incognito-selauskaan ei kuitenkaan ole täysin anonyymiä. Incognito-tila poistaa selauksesta syntyneet tiedot, kuten hakuhistorian ja evästeet, kun käyttäjä lopettaa istunnon ja sulkee kaikki ikkunat ja välilehdet. Periaatteessa käyttäjää voi kuitenkin seurata myös incognito-tilassa. Sen sijaan DuckDuckGo ei koskaan seuraa sen kautta tehtyjä hakuja, eikä tallenna hakuhistoriaa. Hakukone myös ohjaa käyttäjän automaattisesti verkkosivustojen salattuihin versioihin aina kun se on mahdollista.

Kaipaatko yksityisyyttä ja turvaa nettiselaamiseen? Lue myös VPN:n käytöstä.

Toukokuussa 2022 DuckDuckGo joutui kritiikin kohteeksi, kun sen havaittiin päästävän läpi Microsoftin seuraimia. Sittemmin yritys on ilmoittanut, että se tulee jatkossa estämään myös Microsoftin kolmannen osapuolen seuraimet.

Mikä on DuckDuckGon ansaintalogiikka?

DuckDuckGon lähestymistapa on päinvastainen verrattuna moniin teknologiajätteihin, kuten Googleen ja Facebookiin, jotka ovat perinteisesti ansainneet rahaa hyödyntämällä käyttäjän henkilötietoja ja selaushistoriaa mainosten kohdentamisessa. DuckDuckGo ei kerää eikä jaa käyttäjän tietoja, eikä se näin ollen näytä käyttäjilleen kohdennettuja mainoksia.

Silti myös DuckDuckGo tienaa mainonnalla. Hakukone näyttää käyttäjälle mainoksia tämän hakemien sanojen perusteella. Mainonnan perusteena ei käytetä käyttäjän henkilökohtaisia tietoja, kuten selaus- tai ostohistoriaa Toisin sanoen, käyttäjä näkee mainoksia aiheesta, jota hän juuri sillä hetkellä hakee.

Lähteet: CNET