Salasananhallintaohjelma tarjoaa verkkoselaamiseen lisäturvaa, mutta moni meistä valitsee mieluummin helposti muistettavia salasanoja, kuten 123456 tai salasana. Helpot salasanat on myös helppo murtaa ja siksi jokaisen tulisi suosia vahvoja salasanoja.

Toki varmin tapa suojata salasanoja on tallentaa ne ainoastaan oman mielen sopukoihin, mutta nykyään käytössä on kymmeniä tai satoja eri salasanoja. Niiden kaikkien muistaminen ei ole realistista. Siksi homma kannattaa uskoa luotettavalle salasanojen hallinnoijalle. Salasananhallintaohjelma tarjoaa turvaa, käyttömukavuutta ja auttaa sinua luomaan parempia salasanoja.

Tarvitsenko erillisen ohjelman?

Useimmat selaimet tarjoavat salasananhallintaa. Esimerkiksi Applen Keychain Access on Macin käyttäjille tuttu ja helppokäyttöinen. Sen suurin ongelma on, ettei käyttäjä voi synkronoida salasanojaan muihin kuin Applen laitteisiin. Myös Google on parantanut Chromeen sisäänrakennettua salasananhallintaa, mutta ominaisuuksia on rajoitetummin kuin erillisessä salasananhallintaohjelmassa. Selainpohjaiset hallinnoijat eivät esimerkiksi välttämättä luo käyttäjälle vahvoja salasanoja.

Lue lisää hyvän salasanan luomisesta.

Salasanojen suurin haaste on tietenkin niiden muistaminen ja siksi salasanoille on etsitty korvaavia vaihtoehtoja. Muun muassa Fido Alliance on pyrkinyt kehittämään todennusstandardin, joka tekisi salasanoista tulevaisuudessa tarpeettomia. Salasanan sijaan käytössä on niin sanottu passkey, jota laitteesi hallitsee. Käyttäjän ei tarvitse muistaa tai tehdä mitään itse. Tämä tosin tarkoittaa, että kaikkia tunnuslukuja hallitsee laitteesi ja sen takana oleva teknologiayhtiö. Kaikki verkkosivustot eivät myöskään tue FIDO Alliancen protokollia. Niin kauan kuin salasanoja joutuu itse pyörittelemään, kannattaa vähintäänkin FIDO:n rinnalle harkita salasanojen hallintaohjelmaa. Alta löydät hyviä vaihtoehtoja.

 

Bitwarden

Bitwarden on turvallinen, avoimen lähdekoodin ohjelma, joka on vieläpä täysin ilmainen. Bitwardenin turvallisuus on varmistettu kolmannen osapuolen toimesta vuonna 2022. Android-, iOS-, Windows-, macOS- ja Linux -yhteensopiva Bitwarden on vieläpä erittäin käyttäjäystävällinen. Bitwardenilta löytyy myös maksullinen vaihtoehto, joka tarjoaa lisäksi 1 Gt salattua tallennustilaa ja laadukkaan asiakaspalvelun.

1Password

1Password tarjoaa lukuisia loistavia ominaisuuksia. Yksi kiinnostavimmista on Travel Mode, jonka avulla voit poistaa arkaluontoiset tiedot laitteistasi ennen matkaa ja palauttaa ne yhdellä napsautuksella rajan ylitettyäsi. Näin kukaan ei pääse käsiksi salasanoihisi silloin, kun laitteesi on muiden käsissä. Sen lisäksi, että 1Password luo ja hallinnoin salasanoja, sitä voidaan myös käyttää autentikaattorina Google Authenticatorin tapaan.

Dashlane

Käytännössä Dashlane on varsin samanlainen kuin muut luettelosta löytyvät ohjelmat. Yksi Dashlanen parhaista ominaisuuksista on Site Breach Alerts, joka tarkkailee verkkoon vuotaneita tai varastettuja henkilötietoja ja ilmoittaa käyttäjälle, jos tämän tiedot ovat vaarantuneet. Ainoa miinus on, että Dashlane ei tarjoa työpöytäversiota.

NordPass

NordVPN on monelle tuttu VPN-palveluntarjoaja. Sen salasalanhallintaohjelma, NordPass, on saatavilla kaikille tutuille alustoille, selaimille ja laitteille. Sen avulla onnistuvat sekä salasanojen luonti että hallinnointi. NordPass käyttää ensiluokkaisia salausprotokollia. Se tarjoaa muun muassa kaksivaiheisen tunnistautumisen sekä suojattua tallennustilaa. NordPassin ilmainen versio on kuitenkin rajoitettu yhteen laitteeseen, eikä synkronointia ole saatavilla muuta kuin Premium-versiossa.

Lähteet: Wired