Älypuhelinostoksilla tulee luultavasti punnittua ainakin hintaa ja puhelinten eri ominaisuuksia. Yksi miettii kokoa, toinen kameroiden määrää. Yksi tärkeä tekijä, joka meinaa helposti unohtua, on se, kauanko luuri kestää käytössä. Tähän taas vaikuttaa keskeisesti se, kauanko kyseiseen malliin on tarjolla päivityksiä.

Apple julkaisi hiljattain uuden iOS 17:n, josta saavat nauttia viisikin vuotta vanhat puhelimet. Google puolestaan lupaa Android-päivityksiä Pixel-puhelimiinsa vähintään kolmen vuoden ajan. Samsung Galaxy -puhelimissa ohjelmistopäivitystakuu on neljä vuotta ja uusimman Fairphone 5:n osalta viisi vuotta. Puhelimen käytettävyyden kannalta vielä käyttöjärjestelmäpäivityksiä tärkeämpi asia ovat tietoturvapäivitykset, sillä niiden avulla paikataan puhelimesta löytyneitä haavoittuvuuksia. Hyvä uutinen on, että näitä päivityksiä puhelimet yleensä myös tukevat pidempään.

Lue lisää siitä, kannattaako iOS 17:ään päivitys.

Googlelle ja Samsungille tarjotaan tietoturvapäivityksiä viideksi vuodeksi. Apple pyrkii julkaisemaan tietoturvapäivityksiä vuoden tai kaksi varsinaisten käyttöjärjestelmäpäivitysten päättymisen jälkeen. Seitsemän vuotta vanhat iPhonet alkavat siis olla tiensä päässä. Moni ostaa uuden puhelimen ennen kuin tietoturvan vanhenemisesta tarvitsee murehtia, mutta suinkaan kaikki eivät niin tee. Tietoturvapäivityksien kanssa on tärkeää olla kartalla aina, kun käytössä on vähän iäkkäämpi puhelin. Jos et tiedä, tukeeko puhelimesi tietoturvapäivityksiä, esimerkiksi endoflife.date -sivusto voi auttaa. Se tarjoaa ajantasaista tietoa iPhone-, Android- ja Pixels-puhelimista sekä Nokian puhelimista.

Entä kun tietoturvapäivitykset päättyvät?

Apple, Google ja Samsung pyrkivät korjaamaan tietoturvaongelmia heti kun sellaisia havaitaan. Tietoturvapäivitysten ajan tasalla pitäminen auttaa suojaamaan puhelinta tietoturvauhilta. Mitä siis tapahtuu, kun tietoturvapäivitykset päättyvät?

Laite saattaa toimia vielä, kun päivitykset ovat loppuneet. Ajan myötä käyttäjä saattaa kuitenkin havaita ongelmia esimerkiksi sovellusten käytössä. Monet sovellukset vaativat iOS:n tai Androidin uusimmat versiot toimiakseen. Jos päivityksiä ei ole enää saatavilla, sovellukset saattavat lakata toimimasta tai niitä ei voi enää päivittää uusimpiin versioihin.

Laitteen käytettävyyttä merkittävämpi ongelma on turvallisuus. Vanhat päivitykset suojaavat puhelinta jonkun verran, mutta laite ei kykene enää suojautumaan uusilta uhilta. Monet tietoturvahaavoittuvuuksia hyödyntävät ilkiteot onkin kohdistettu juuri käyttöjärjestelmien vanhempiin versioihin. Mitä kauemmin edellisestä tietoturvapäivityksestä on kulunut, sitä suurempi on riski puhelimeen kohdistuu.

Niin hintavaa kuin se onkin, uuden puhelimen hankkimista kannattaa harkita viimeistään siinä vaiheessa, kun tietoturvapäivityksiä ei ole enää saatavilla. Muista, ettei uuden puhelimen tarvitse välttämättä olla se kaikkein uusin malli. Jos kuitenkin jatkat puhelimen käyttöä vielä silloinkin, kun se ei enää tue tietoturvapäivityksiä, noudata erityistä varovaisuutta. Harkitse tarkkaan, mihin verkkosivuihin ja sovelluksiin luotat sekä varo epäilyttävien linkkien ja liitteiden avaamista. Ota myös tilien kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön aina kun mahdollista.

Lähteet: Wired