Moni ottaa uudet iPhone-mallit aina innolla vastaan, kun taas toiset haluavat saada vanhasta puhelimesta mahdollisimman paljon vuosia irti. Ottaen huomioon, miten paljon uudesta puhelimesta saa pulittaa, ympäristövaikutuksista puhumattakaan, on täysin järkeenkäypää yrittää maksimoida nykyisen iPhonen käyttöikä. Ongelma vanhempien puhelinmallien kohdalla on, että niiden akun kesto alkaa heikentyä. iPhonen akun pitäisi toimia hyvin ainakin muutaman vuoden ajan, mutta asiaan vaikuttavat useat tekijät, kuten ympäristön lämpötila, akun lataustapa sekä puhelimeen mahdollisesti syntyneet vauriot ja viat.

Apple itse jakaa sivuillaan hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla akun elinkaarta voi pidentää.

Varmista, että optimoitu akun lataus on käytössä

Hidasta akun ikääntymistä varmistamalla, että asetukset, kuten optimoitu akun lataus ja optimoitu latausraja, ovat päällä. Ne mukautuvat päivittäiseen käyttörutiiniisi ja lykkäävät akun täyteen lataamista kunnes sille on tarvetta. Tämä ehkäisee akun turhaa rasitusta. Optimoitu akun lataus on saatavilla iOS 13:sta lähtien.

Suojaa iPhonea äärimmäisiltä lämpötiloilta

Äärimmäiset lämpötilat voivat vaikuttaa iPhonen akun käyttöikään. iPhonea ei tulisi altistamista yli 35 celsiusasteen lämpötiloille, sillä tämä voi aiheuttaa pysyviä vaurioita. Samoin laitteen lataaminen lämpimässä tilassa voi vahingoittaa akkua. Applen mukaan iPhone toimii parhaiten 0-35 celsiusasteen ympäristössä. Apple myös varoittaa, että erityisesti kylmässä akun kesto voi olla tavallista lyhyempi, minkä moni suomalainen iPhonen omistaja varmasti jo tietääkin.

Poista iPhone suojakotelosta

Kuumeneeko akku kun lataat iPhonea? Kokeile ottaa suojakotelo pois ennen puhelimen lataamista. Tietyntyyppiset suojakotelot voivat aiheuttaa iPhonen ylikuumenemista, mikä vaikuttaa akun kapasiteettiin.

Säilytä iPhonea puoliksi ladattuna

Jos et aio käyttää iPhonea pitkään aikaan, se kannattaa varastoida oikein. Apple suosittelee lataamaan akun 50 prosenttiin ja sulkemaan puhelimen ennen varastointia. Puhelimen varastoiminen silloin, kun akku on aivan tyhjä, voi johtaa siihen, ettei akku enää myöhemmin kykene pitämään varausta. Jos puhelimen taas asettaa säilöön silloin, kun akku on ladattu sataan prosenttiin, akun kapasiteetti voi kärsiä, jolloin iPhonen käyttöikä lyhenee.

Apple neuvoo säilömään puhelimen aina kuivaan ja viileään paikkaan, jonka lämpötila on alle 32 celsiusastetta. Jos aiot säilyttää laitetta yli kuusi kuukautta, lataa akku 50 prosenttiin kuuden kuukauden välein. Kun poistat laitteen pitkäaikaissäilytyksestä, sen akku voi olla vähissä. Tällöin laite voi vaatia 20 minuutin latauksen alkuperäisellä laturilla ennen käyttöä.

Lue myös: iOS 17 on täällä, mutta kannattaako päivitys?

Lähde: Apple