Joulu kolkuttelee jo ovella, mutta moni tekee vielä viime hetken jouluostoksia. Shoppailijat viettävät nyt paljon aikaa puhelimen tai kannettavan tietokoneen ääressä etsiessään parhaita lahjaideoita ja tarjouksia ennen aattoa. Siksi shoppailusesonki onkin tietojenkalastelijoille erityisen otollista aikaa. Yksityisyydensuoja on asia, joka kannattaa muistaa myös joulun alla.
Asiantuntijat varoittavat, että verkossa shoppaillessa moni saattaa samalla tulla vaarantaneeksi yksityisyytensä. Pienillä teoilla tilannetta voi parantaa.
Suojaa selaimesi
Mainostajat keräävät shoppailijoista valtavan määrän tietoa. Vähintään yhtä huolestuttavaa on, että monet verkossa näkyvät mainokset sisältävät haitallsia linkkejä ja muita huijausyrityksiä. Mainoksia voi blokata maksuttomien mainosten estäjien avulla. Myös yksityinen selaaminen ja Incognito-tila auttavat estämään seurantaevästeitä.
Käytä erillisiä kirjautumistunnuksia
Saattaa tuntua houkuttelevalta käyttää Facebook- tai Google-tilin tunnuksia eri verkkosivuille kirjautumiseen. Se on helppoa, mutta kätevyyden hintana on yksityisyys. Teknologiajätit nimittäin pääsevät käsiksi näiden tilien sisältämiin tietoihin. Käytä siis aina mieluummin erillisiä tunnuksia jokaisella verkkosivulla, vaikka kirjautuminen veisikin hieman kauemmin. Sama pätee myös älylaitteisiin. Facebookin tai Googlen ei tarvitse kerätä tietoa joululahjaksi saamiesi laitteiden kautta.
Suojaa kulutustottumuksesi
Jos verkkokauppa kysyy, haluatko tallentaa käyttämäsi luottokorttisi numeron sivustolle, vastaa kieltävästi. Vieläkin paremmin suojaat yksityisyyttä, kun tilin luomisen sijaan teet ostokset vieraana. Tietoja, joita yritys ei varastoi, ei myöskään voida varastaa.
Muista yksityisyydensuoja myös joulun jälkeen
Oma yksityisyydensuoja kannattaa muistaa myös joulun jälkeen, kun kuusen alta on löytynyt paljon uusia, ihania älylaitteita. Niihin liittyy kuitenkin omat riskinsä. Ensinnäkin, kaikki verkkoon yhteydessä olevat laitteet voidaan hakkeroida. Siksi esimerkiksi salasanat ja pääsykoodit tulee aina vaihtaa oletuksesta. Muista aina luoda vahva salasana, joka on vaikea murtaa.
Älylaitteiden takaa löytyvät yritykset myös usein keräävät asiakkaidensa tietoja. Mozilla Foundation julkaisi hiljaittain kaikkien aikojen pisimmän Naughty List -luettelonsa. Tuhmien lista on vuotuinen opas, jossa tarkastellaan suosituimpien joululahjojen tietosuojakäytäntöjä. Tämän vuoden listalla nostettiin esiin lukuisia ongelmallisia laitteita, joiden tietosuojakäytännöt sekä tietojen kerääminen herättävät asiantuntijoissa huolta. Ongelma on, että harva kuluttaja on kunnolla perillä siitä, millaista tietoa heidän käyttämänsä laitteet keräävät ja miten heidän tietojaan käsitellään.
Kun otat uusia älylaitteita käyttöön, tutki tietojasi koskeva sopimus huolella ja valitse mahdollisuuksien mukaan asetuksista vaihtoehtoja, joiden avulla voit minimoida tietojenkeruun. Voit esimerkiksi kieltää laitteita seuraamalla sijaintiasi. Älä myöskään anna laitteiden käyttöön tarvittavien sovellusten kerätä tietoja puhelimestasi.
Lopuksi, muista aina palauttaa vanhat laitteesi tehdasasetuksiin ennen kuin viet ne keräyspisteeseen tai myyt ne eteenpäin.
Lue myös: Millainen on hyvä salasana?
Lähde: CNET