Onko sinulla tapana jättää kahvinkeittimen, television tai tulostimen pistoke kiinni silloinkin, kun et käytä niitä? Moni meistä tekee näin, mutta kodinkoneet kuluttavat energiaa, jos niitä ei oteta irti pistorasiasta. Vaikka virrankulutus valmiustilasssa on toki vähäisempää, useiden laitteiden yhteisvaikutus voi kasvattavat sähkölaskua huomaamatta. Erityisesti nyt, kun sähkön hinta jälleen puhuttaa, kannattaa laittaa kodin laitteet syyniin ja miettiä, mistä kohtaa omasta sähkölaskusta voisi nipistää. Sähkön säästäminen voi onnistua suhteellisen kivuttomastikin; esimerkiksi valmiustilassa olevien laitteiden irrottamisella pistorasiasta.

Sähkön säästäminen on rahan säästämistä

Voi tuntua hassulta irrotella laitteita, jotka ovat sammuksissa. Moni on yllättynyt siitä, kuinka paljon valmiustilassa oleva laitteet syövät energiaa. Energy.gov-sivuston mukaan pahimpia energiasyöppöjä ovat muun muassa lepotilaan asetetut tietokoneet, laturit, päivityksiä automaattisesti hakevat medialaitteet sekä monet älykodin laitteet, kuten jääkaapit, pesukoneet ja kuivausrummut, joissa on aina päällä oleva näyttö ja jotka ovat yhteydessä internetiin. Lisäksi moniin laitteisiin jää valmiustilassa energiaa kuluttavia valoja. Amerikkalaisten koteja silmällä pitävän Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan valmiustilassa kulutetun sähkön osuus asuntojen energiankäytöstä on jopa 5–10 prosenttia.

Se, kuinka paljon sähköä ja energiaa voi säästää, riippuu tietenkin siitä, kuinka monta laitetta ja millaisia laitteita omasta kodista löytyy ja miten järkevästi niitä käyttää.

Optimoi energiankulutus

Paras tapa säästää energiaa on tietysti irrottaa kaikki laitteet, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä. Laitteiden, joita ei käytetä usein, töpselit kannattaa lähtökohtaisesti pitää irti seinästä. Monesta kodista löytyy tavaroita, jotka ovat aivan turhaan kytkettynä. Esimerkiksi vierashuoneen televisiota, keittiötasolla kyhjöttävää monitoimikonetta tai olohuoneen puhtaasti koristeellista lamppua on turha pitää kiinni seinässä. Lisäksi kannattaa ottaa tavaksi irrottaa laturit seinästä samalla, kun ottaa minkä tahansa laitteen pois latauksesta.

Kaikkien laitteiden jatkuva edestakaisin venkslaaminen voi kuitenkin olla työlästä etenkin, jos pistorasiat sijaitsevat hankalissa paikoissa. Kunkin kodin energiansäästökohteet voi miettiä itselle järkeviksi. Esimerkiksi monen pistokkeen jatkojohdot tekevät laitteiden irrottelusta helpompaa. Myös pistorasia-ajastimet ja älypistorasiat ovat hyviä työkaluja sähkönkulutuksen järkevöittämiseen.

Uusia laitteita hankittaessa energiatehokkuus on asia, jota on hyvä muistaa pitää silmällä. Energiamerkinnät kannattaa siis tehdä itselle tutuksi ja tehdä laitteiden välillä vertailua. Kodin laitteiden, kuten keittiölaitteiden, pyykinpesukoneiden, kuivausrumpujen, ilmastointilaitteiden ja lamppujen energiatehokkuusluokka ilmoitetaan aakkosin A:sta G:hen. Laitteiden energiatehokkuus näkyy varmasti sähkölaskuissa.

Lue myös: 12 syytä siihen, että puhelimen akku tyhjenee nopeasti

Lähde: CNET