Tyhjä akku puhelimessa turhauttaa etenkin silloin, kun olemme liikkeellä ilman laturia. Jos puhelimen akku tuntuu tyhjentyvän yllättävän nopeasti, pienetkin konstit saattavat auttaa parantamaan sen kestoa. Alta löydät 12 tavallista syytä siihen, miksi puhelimen akku tyhjenee nopeasti.

1. Näytön kirkkaus on säädetty maksimiin

Kirkas näyttö on yksi pahimmista energiasyöpöistä, joten kirkkauden säätäminen alhaisemmaksi auttaa akkua kestämään pidempään.

2. Käytät väärää nettiyhteyttä

Heikko yhteys tarkoittaa, että puhelin joutuu tekemään enemmän töitä ja myös energiaa kuluu enemmän. Nyrkkisääntä onkin, että puhelin kannattaa yhdistää kulloinkin on vahvimpaan yhteyteen, joka voi tilanteesta riippuen olla puhelimen oma nettiyhteys tai Wi-Fi.

3. Bluetooth päällä

Bluetooth on kätevä ominaisuus, joka helpottaa arkea monin tavoin. Musiikin kuunteleminen langattomilla kuulokkeilla on toki ihanaa, mutta Bluetooth kuluttaa akkua. Voi parantaa akun kestoa sulkemalla Bluetoothin aina, kun se ei ole käytössä.

4. Wi-Fi on päällä

Yllä mainittu pätee myös Wi-Fiin. Wi-Fi kannattaa sammuttaa silloin, kun et tarvitse sitä.

5. Käytät huonoa laturia

Kaiken järjen vastaisesti myös laturi voi olla syypää huonoon akun kestoon. Jos käytössä on hidas tai viallinen laturi, voi akku tyhjentyä nopeammin kuin se ehtii lataamaan. Pahimmissa tapauksissa väärennetty tai vaurioitunut laturi voi vahingoittaa puhelimen akkua. Paras ja turvallisin vaihtoehto onkin käyttää laitteen omaa tai muuten luotettavan valmistajan laturia, joka on ehjä.

6. Kuuluvuus on huono

Kun olet alueella, jossa kuuluvuus on huono, saatat huomata puhelimen akun tyhjenevän tavallista nopeammin, sillä puhelin hakee yhteyttä.  Akun säästämiseksi voit laittaa mobiilidatan pois päältä ollessasi alueella, jossa kuuluvuutta ei ole.

7. Laitteesi kohtaa äärimmäisiä lämpötiloja

Tämä lienee monelle suomalaiselle jokatalvinen päänvaiva. Äärimmäiset lämpötilat tyhjentävät puhelimen akun nopeasti, sillä akun varaustila kärsii kovassa pakkasessa sekä kuumuudessa.

8. Puhelimen käyttöjärjestelmä on vanhentunut

Ohjelmistopäivitykset saattavat sisältää muutoksia, jotka tehostavat laitteen akun käyttöä. Vanhentueessa käyttöjärjestelmässä voi myös piillä korjaamattomia bugeja, jotka tyhjentävät akun. Tällöin päivitys auttaa korjaamaan tilanteen.

Iphonen käyttäjä, lue lisää iOS 17 -käyttöjärjestelmästä.

9. Sinulla on paljon sovelluksia käynnissä

Avoimena olevat sovellukset saattavat suorittaa taustalla tehtäviä, jotka kuluttavat energiaa. Jos avoimena on samanaikaisesti useita akkusyöppöjä, kannattaa miettiä, voisiko joitakin niistä välillä sulkea. Voi myös tarkistaa asetuksista, mitkä sovellukset kuluttavat akkuasi eniten ja hallinnoida esimerkiksi sitä, miten paljon ilmoituksia haluat sovelluksilta vastaanottaa.

10. Näyttö jää päälle

Yleensä näyttö sammuu itsestään jonkin ajan kuluttua siitä, kun olet lopettanut puhelimen aktiivisen käytön. Voit itse määrittää ajan asetuksista. Mitä nopeammin näyttö menee pimeäksi, sitä enemmän säästät akkua.

11. Puhelimessa on haittaohjelma

Harvinaisemmissa tapauksissa akun tyhjeneminen voi olla merkki haittaohjelmasta. Pysy valppaana ja vältä kummallisten linkkien avaamista, sekä sovellusten lataamista kolmansien osapuolten kaupoista.

12. Puhelimen akku kaipaa vaihtoa

Kuten kaikki akut, myös puhelimen akku kuluu aja myötä. Akun kestoon vaikuttavat muun muassa sen ikä ja omat latauskäytännöt (akkua ei esimerkiksi kannata päästää täysin tyhjäksi). Puhelimen akun pitäisi kestää hyvänä ainakin pari kolme vuotta. Vaikka akku toimii tätä pidempään, sen kesto ei todennäköisesti enää vastaa uutta. Tällöin akkuongelmat ratkeavat vain päivittämällä uuteen akkuun tai laitteeseen.

Lähde: Norton