Verkkosivujen hidastelu voi johtua monesta asiasta. Onneksi sivuston latausnopeuden tarkastamiseen löytyy verkosta paljon työkaluja, joiden avulla tarkistat, kuinka nopeasti vierailijat näkevät sivustosi ja pääsevät käyttämään sitä. Työkalut, kuten Googlen PageSpeed Insights auttavat myös tunnistamaan parannusta tarvitsevat alueet.

Latausnopeus on yksi suurimmista käyttäjäkokemukseen vaikuttavista tekijöistä, joten sen tulisi olla yksi tärkeimmistä prioriteeteista sivujen suunnittelussa. Onneksi on olemassa yksinkertaisia ja nopeita tapoja laittaa hitaat sivut parempaan kuntoon.

Valitse nopea hostingpalvelu

Jos käyttämäsi hostingpalvelu on hidas, myös sivusto tulee olemaan hidas. Wepardin webhotellit ovat suorituskykyisiä, joten kotisivusi latautuu kävijälle nopeasti ja sivustolla asiointi on sujuvaa.

Valitse oikea kuvatiedostotyyppi

Yleisimmin käytetyt kuvatiedostotyypit ovat .jpg ja .png, mutta ne eivät ole verkkosivusi kannalta paras mahdollinen valinta. Tiedostotyyppi .webp latautuu kaikkein nopeimmin, joten png- ja jpg-tiedostot kannattaa muuntaa kyseiseen tiedostotyyppiin. Voit muuntaa kuvatiedostoja manuaalisesti, mutta esimerkiksi WordPressiin on myös tarjolla laajennuksia, jotka hoitavat homman automaattisesti.

Lataa laiskasti

Niin sanottu lazy load, eli suomalaisittain laiska lataus, tarkoittaa, että sivulla olevat kuvat latautuvat sitä mukaan kun käyttäjä vierittää sivua alaspäin. Tämä nopeuttaa koko sivun latautumista, koska kaikkia kuvia ei tarvitse ladata heti. WordPressiin on tarjolla useita laajennuksia, jotka mahdollistavat laiskan latauksen. Löydät eri vaihtoehdot lazy load -termillä. Varoituksen sanana mainittakoon, että eri laajennukset toimivat hieman eri tavalla, joten jos sivusto alkaa laiskan latauksen käyttöönoton myötä käyttäytyä omituisesti, kannattaa kokeilla toista laajennusta.

Poista käyttämätön CSS / JavaScript

Jos verkkosivustosi latautuu sietämättömän hitaasti, kannattaa syynätä CSS ja JavaScript. Ne tuovat sivustolla dynaamisuutta ja lisäävät käyttömukavuutta, mutta ne voivat myös hidastaa sivuston latautumista. Usein sivut sisältävät valtavan määrän CSS- ja JavaScript -tiedostoja, joiden optimointi auttaa nopeuttamaan myös sivuston latautumista.

Poista renderöinnin estävät resurssit

Jos verkkosivulla.on paljon tavaraa, latautuminen kestää kauemmin. Silloin saattaa myös käydä niin, että kävijän kannalta tärkeimmät tiedostot latautuvat myöhemmin kuin jotkin vähemmän tärkeät tiedostot, jotka voitaisiin hyvin ladata vasta myöhemmin. Ongelman ratkaisu on poistaa renderöinnin estävät resurssit. Niksin hankaluus on siinä, että joskus voi olla vaikea ymmärtää, mitkä elementit ovat välttämättömiä ja missä järjestyksessä kukin tiedosto latautuu. Laajennuksista esimerkiksi Plugins Load Order auttaa saamaan selvyyttä siihen, missä järjestyksessä mitkäkin tiedostot latautuvat.

Hitaat sivut ovat asia, jota ei kannata sietää. Puuttumalla yllä mainittuihin ongelmakohtiin verkkosivujen pitäisi alkaa latautua nopeammin. Jos sivut tuntuvat yhä laahaavan, kannattaa apua pyytää oman hostingpalvelun asiakaspalvelusta. Muista, että 100/100 -tulosta ei tarvitse nopeustesteissä saavuttaa, se on jopa lähes mahdotonta. Kunhan viisarit pysyvät vihreällä, ovat käyttäjätkin yleensä tyytyväisiä.

Lue myös: Miksi verkkosivujen latausnopeudella on väliä?

Lähteet: The Website Architec