Universal Music Group ilmoitti äskettäin, että se vetää musiikkinsa pois TikTok -somepalvelusta. Tämä tarkoittaa, ettei TikTokissa voi enää käyttää esimerkiksi Taylor Swiftin, The Beatlesin, Billie Eilishin tai Draken kappaleita. Muutos koskee myös useita Suomen A-luokan artisteja. Asian taustalla on Universal Music Groupin ja TikTokin välinen kiista korvaussummista.

Muutos koskee paitsi uusia videoita, myös somekäyttäjien vanhoja julkaisuja. Useat somevaikuttajat ovat joutuneet huomaamaan, että heidän videoitaan on mykistetty UMG:n päätöksen jälkeen. Videoita on mykistetty, vaikka ne sisältäisivät vain muutaman sekunnin UMG:n omistamaa musiikkia. Muutoksen vaikutukset ovat laajat, sillä Forbesin mukaan pelkästään Taylor Swiftin kappaletta Cruel Summer on käytetty lähes 2,5 miljoonalla videolla.

Tätä Universal Music Group kritisoi

Radikaali veto ei tullut totaalisena yllätyksenä. Kaksi päivää ennen yritysten välisen lisenssisopimuksen päättymistä Universal Music Group julkaisi verkkosivuillaan kirjeen, jossa se ilmoitti aikovansa ottaa “aikalisän” TikTokin kanssa. UMG kritisoi TikTokia muun muassa siitä, että se maksaa musiikin käytöstä “murto-osan” muihin sosiaalisen median alustoihin verrattuna. UMG sanoi myös haluavansa suojella artisteja tekoälyn haitallisilta vaikutuksilta.

UMG ilmaisi myös huolensa TikTokin käyttäjien turvallisuudesta. Tämä viitannee kiinalaisomisteiseen somealustan ympärillä laajemmin käytyyn keskusteluun tiedonkeruusta. Kiinalaisen ByteDancen omistama sovellus kerää käyttäjistään valtavasti tietoja,

TikTok, jolla on yli miljardi käyttäjää maailmanlaajuisesti, on kommentoinut UMG:n päätöstä lyhyesti. TikTokin mukaan UMG “asettaa oman ahneutensa artistien ja lauluntekijöiden etujen edelle”. Se huomauttaa myös päässeensä sopimukseen monien muiden levy-yhtiöiden kanssa. Vastineessa ei kommentoida TikTokiin kohdistettuja syytöksiä.

Mitä omille TikTok -videoille tapahtuu?

Muutos on maailmanlaajuinen, eli se koskee maassa kuin maassa tehtyjä TikTok -videoita. Videot, joilla on käytetty UMG:n musiikkia, ovat yhä katsottavissa. Se tarkoittaa, että joidenkin vaikuttajien tileillä on nyt satoja tai jopa tuhansia tanssivideoita ilman musiikkia. Jos videoiltasi on poistettu musiikkia, videon esikatselukuvaan on lisätty asiasta ilmoitus. TikTok tarjoaa käyttäjälle mahdollisuutta valita videolle uusi musiikki.

CNET:in mukaan monet käyttäjät ovat yrittäneet käyttää nopeutettua tai muuten muokattua versiota alun perin käyttämästään UMG:n omistamasta kappaleesta, mutta äänentunnistus todennäköisesti perkaa myös nämä läpi. Videoiden tekijöiden on siis järkevintä etsiä uutta musiikkia tarjolla olevasta valikoimasta.

TikTok on uusinut sopimuksensa muun muassa Warner Music Groupin kanssa. Esimerkiksi Doorsin, Lizzon ja Blake Sheltonin musiikkia on siis edelleen saatavilla somealustalla.

Lue myös: Tietoturva: suojaa oma data vuonna 2024

Lähteet: Forbes, CNET