Olet täpötäydessä baarissa, kun huomaat, että puhelimesi on kähvelletty. Varas on pitänyt sinua silmällä ja nähnyt, kun käytät salasanaasi avataksesi iPhonesi lukituksen. Apple julkaisi tammikuusssa iOS-päivityksen, jossa se esitteli Stolen Device Protection-, eli varastetun laitteen suojaus -ominaisuuden. Sen tarkoituksena on suojata tietojasi, jos iPhonesi joutuu vääriin käsiin. Käyttäjiä on kehotettu ottamaan ominaisuus käyttöön välittömästi.

Miksi varastetun laitteen suojaus -ominaisuus on niin tärkeä?

Muun muassa Wall Street Journal raportoi viime vuonna ilmiöstä, jossa rikolliset selvittävät ihmisten pääsykoodit ennen puhelimen varastamista. Näin he pääsevät puhelimen varastettuaan käsiksi käyttäjän henkilökohtaisiin tietoihin. Varas voi myös lukita uhrit pois heidän Apple- ja iCloud-tileiltään, sekä poistaa heidän valokuvansa tai muita tärkeitä tiedostoja.

Varastetun laitteen suojaus -ominaisuus on saatavilla iOS 17.3.:ssa ja sitä uudemmissa versioissa. Se auttaa suojaamaan tilejäsi ja henkilökohtaisia ​​tietojasi siltä varalta, että iPhonesi varastetaan. Ominaisuus tarjoaa uuden kerroksen puhelimen suojaukseen, joka vaikeuttaa varkaiden pääsyä puhelimen tärkeimpiin toimintoihin ja asetuksiin. Näin he eivät voisi esimerkiksi pyyhkiä puhelinta tyhjäksi myyntiä varten.

Näin aktivoit uuden ominaisuuden

Varastetun laitteen suojauksen ottaminen käyttöön edellyttää, että käytät kaksivaiheista todennusta Apple ID:llesi ja että seuraavat ominaisuudet on otettu käyttöön puhelimessa: laitteen pääsykoodi, Face ID tai Touch ID ja Sijaintipalveluiden alta löytyvät Tärkeät paikat. Myös Etsi-toiminto on otettava käyttöön. Ominaisuutta ei saa poistaa käytöstä silloin, kun varastetun laitteen suojaus on käytössä.

Uuden ominaisuuden käyttöönotto tapahtuu asetuksissa, Face ID:n ja pääsykoodin kohdasta. Kun olet antanut pääsykoodisi, voit napsauttaa varastetun laitteen suojauksen käyttöön. Jos haluat ottaa käyttöön varastetun laitteen suojauksen lisätoimenpiteet sijainnista riippumatta, valitse suojausviiveen edellyttämistä koskevassa kohdassa Aina. Oletusarvoisesti niitä vaaditaan vain silloin, kun iPhone ei ole tutussa sijainnissa. Tuttuihin paikkoihin lukeutuvat esimerkiksi koti, työpaikka tai koulu ja muut paikat, joissa käytät puhelintasi säännöllisesti.

Huomaa, että ominaisuuden ollessa käytössä, joillakin toiminnoilla on suojaukseen liittyviä lisävaatimuksia. Käyttäjän on käytettävä Face ID- tai Touch ID-todennusta tiettyjen toimien suorittamiseen silloin, kun puhelin ei ole tutussa sijainnissa. Tällaisia toimia ovat muun muassa avainnippuun tallennettujen salasanojen käyttäminen, Safariin tallennettujen maksutapojen automaattinen täyttö sekä kaiken sisällön ja asetusten poistaminen. Nämä vaatimukset auttavat estämään puhelimen anastanutta henkilöä tekemästä vaarallisia muutoksia laitteen asetuksiin tai tiliisi, vaikka hän tietäisi pääsykoodisi.

Ominaisuus on valinnainen, mutta Apple on kehottanut kaikkia käyttäjiä ottamaan sen käyttöön. Muista, että ominaisuus suojaa puhelinta ainoastaan, kun se on otettu käyttöön ennen puhelimen mahdollista katoamista tai varkautta. Muista myös poistaa varastetun laitteen suojaus käytöstä ennen kuin myyt iPhonesi eteenpäin.