Easter egg on etenkin pelien ystäville tuttu termi. Sillä tarkoitetaan peleihin ja muihin viihdesisältöihin piilotettuja yllätyksiä, jotka usein tekevät viittauksia toisiin viihdesisältöihin tai popkulttuuriin. Ne ovat salaisia herkkuja, jotka saattavat löytyä aivan vahingossa ja monesti vielä pitkän ajan kuluttua. Pääsiäisen kunniaksi päätimme kurkistaa easter egg -vihjeiden historiaan.

Mikä easter egg?

Teknologiamaailmassa easter egg, eli pääsiäismuna ei tarkoita suklaata. Pääsiäismunat ovat peleihin, elokuviin, TV-sisältöihin ja kätkettyjä ominaisuuksia. Niillä ei yleensä ole sen kummempaa käyttötarkoitusta, vaan niiden on ainoastaan tarkoitus tuottaa naurua ja löytämisen iloa. Kuten oikeat pääsiäismunat, easter egg -vihjeet on yleensä piilotettu huolellisesti. Pelaajien tai katsojien on nähtävä vaivaa löytääkseen ne.

Easter egg -historian juuret ovat vahvasti pelimaailmassa. Lifewiren mukaan yksi varhaisimmista pääsiäismunista oli piilotettu Atari 2600:lle vuonna 1979 julkaistuun Adventure -videopeliin. Tuohon aikaan ohjelmoijien nimiä ei ilmoitettu krediteissä, mutta pelin suunnittelija Warren Robinett kätki nimensä peliin piilotettuun huoneeseen. Atari halusi poistaa huoneen Adventuren tulevista versioista, mutta kun tämä osoittautui kalliiksi prosessiksi, Atari uudelleenbrändäsi sen ahkeria pelaajia palkitsevaksi easter egg -löydökseksi. Atari alkoi jopa kannustaa kehittäjiä piilottamaan peleihin yllätyksiä.

Kun videopeleistä tuli valtavirtaa, niin tuli myös pääsiäismunista. 90-luvulla Microsoft alkoi piilottaa pääsiäismunia ohjelmistoonsa. Esimerkiksi Microsoft Excel 97 sisälsi lentosimulaattoripelin, johon pääsi käsiksi vain tietyn toimintosarjan ja salaisen koodin avulla. Sittemmin käyttäjät ovat oppineet odottamaan pääsiäismunia ja Microsoft päätti koodata lentosimulaattorin myös Windows 8:aan.

Vahingosta vitsin aiheeksi

Kaikki pääsiäismunat eivät ole tahallisia. Kehittäessään Gradius -peliä Nintendo Entertainment Systemille, Konamin työntekijä Kazuhisa Hashimoto loi huijauskoodin, joka antoi hänelle lisää elämiä, helpottaen pelaamista testausvaiheessa. Hän kuitenkin unohti poistaa koodin lopullisesta pelistä. Pelaajat löysivät koodin nopeasti ja niin syntyi kenties kaikkien aikojen kuuluisin pääsiäismuna, näppäinyhdistelmä ylös, ylös, alas, alas, vasen, oikea, vasen, oikea, B ja A ja Start. Pelaajien positiivisen palautteen myötä Konami alkoi tarkoituksella sisällyttää saman huijauskoodin, Konami-koodin, lukuisiin peleihinsä. Vielä nykyäänkin lukuisat uudet pelit sisältävät jonkinlaisen muunnelman Konami-koodista.

Koodista on tullut niin kuuluisa, että sen käyttö on levinnyt pelimaailman ulkopuolelle. Konami-koodia kannattaa kokeilla esimerkiksi erilaisille verkkosivuille sekä Amazonin Alexaan.

Yllätyksistä tuli valtavirtaa

Sittemmin easter egg -ilmiö on levinnyt videopeleistä ja ohjelmistoista koko viihdekentälle. Pääsiäismunia on piilotettu niin elokuviin, televisiosarjoihin kuin sarjakuviin hauskojen viittausten muodossa. DVD:t ja Blu-ray -levyt puolestaan sisältävät joskus piilotettua sisältöä, joka löytyy salaisen valikon kautta.

Myös hakukoneet, kuten Google, ovat täynnä huvittavia pääsiäismunia vitseistä ja koomisista animaatioista salaisiin peleihin. Samoin kaikki iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien versiot kätkevät sisälleen piilotettuja pelejä ja sovelluksia. Jopa Siriin ja Alexaan on piilotettu easter egg -toimintoja; tiettyjen kysymysten esittäminen poikii varsin odottamattomia ja hulvattomia vastauksia.

Lue myös: Z-sukupolvi hylkäsi TV:n – mutta onko muutos pysyvä?

Lue myös: 2024 trendit Threadsista tekoälyn tuottamaan sisältöön – millaisia muutoksia vuosi tuo tullessaan?

Lähteet: Lifewire