Työnhaku voi olla puuduttava prosessi, jossa toistuvat hylkäämiset ja jopa ghostaaminen ovat valitettavan yleisiä. Hakijoiden joukosta erottuminen on vaikeaa, mutta lannistua ei kannata, sillä tekoäly on erinomainen työkalu ansioluettelon räätälöinnissä ja saatekirjeiden laatimisessa. Lisäksi se voi kehittää kanssasi työnhakua tehostavia strategioita ja auttaa selkiyttämään uratavoitteitasi. ChatGPT auttaa löytämään unelmiesi työpaikan, kunhan osaat kysyä siltä oikeita kysymyksiä.
Kerro ChatGPT:lle itsestäsi
Syötä ChatGPT:lle lyhyt myyntipuhe, jossa kerrot urastasi, työkokemuksestasi, tavoitteistasi ja keskeisistä arvoistasi. Pyydä ChatGPT:tä ehdottamaan työnimikkeitä, yrityksiä tai uravaihtoehtoja, jotka ovat linjassa kokemuksesi ja tavoitteidesi kanssa. Voit rajata vastauksia kohdentamalla kysymyksesi esimerkiksi pelkkiin startupeihin, ajatushautomoihin tai kansalaisjärjestöihin.
Syötä ansioluettelosi
Saadaksesi paremmin räätälöityjä vastauksia, voit syöttää ansioluettelosi ChatGPT:lle. Muista suojata yksityisyytesi poistamalla CV:stä arkaluontoiset tiedot, kuten yhteystietosi. Pyydä tekoälyä antamaan lisäehdotuksia ansioluettelosi perusteella. Näin ChatGPT todennäköisesti antaa yksityiskohtaisempia ja paremmin räätälöityjä ehdotuksia sinulle sopivista työrooleista.
Kysy neuvoja
Voit pyytää ChatGPT:ltä myös muunlaisia neuvoja työnhakuprosessiin. Voit esimerkiksi kysyä, mitkä ovat ansioluettelosi vahvuudet tai heikkoudet. Jos teet harkintaa erilaisten uravalintojen välillä, voit tiedustella, missä niistä tulisit ChatGPT:n mielestä menestymään tai tienaamaan paremmin. ChatGPT voi arvioida vahvuuksia, joita sinulla olisi kuhunkin rooliin.
Löydä sopivia yrityksiä
Jos keskustelusta nousee esiin tiettyjä työrooleja, jotka erityisesti vetoavat sinuun, kysy ChatGPT:ltä, millaisiin yrityksiin sinun kannattaisi ottaa yhteyttä asuinpaikkasi perusteella. Voit tarkentaa hakua esimerkiksi pelkästään suuriin tai pienempiin yrityksiin, paikallisiin tai kansainvälisiin toimijoihin. Pyydä tekoälyä myös ehdottamaan sopivia strategioita kyseisiin yrityksiin hakemiseen.
Laadi viesti rekrytoijille
Jos ChatGPT:n tarjoamien yritysten luettelosta löytyy sinua kiinnostava vaihtoehto, pyydä tekoälyä kirjoittamaan kyseisen yrityksen rekrytoijalle kohdistettu saatekirje. Muokkaa tekoälyn tarjoamaa tekstiä tekemällä tarkentavia pyyntöjä; voit esimerkiksi pyytää, että teksti mainitsee tiettyjä aiempia työpaikkojasi tai saavutuksiasi, tai keskittyy enemmän vahvuuksiisi. Muista, että ChatGPT:n laatimat tekstit ovat usein ympäripyöreitä, eikä kaikki sen kirjoittama välttämättä käy järkeen. Muokkaa ChatGPT:n laatimaa viestiä niin, lopullinen teksti on luonteva ja kuulostaa sinulta. Tämän jälkeen voit lähettää sen yrityksen yhteyshenkilölle esimerkiksi LinkedIn:n kautta.
Lue myös: Teknologia ei automaattisesti paranna yrityksen tuottavuutta
Lue myös: Tekoäly asiakaspalvelussa: onnistunut integraatio lisää tehokkuutta ja tyytyväisyyttä
Lähteet: CNET