Haluat soittaa tärkeän puhelun, mutta puhelimen kenttä on kateissa. Mikä neuvoksi? Kuuluvuutta voi yleensä parantaa varsin helpoilla konsteilla.

Lähde liikkeelle

Ihan ensimmäiseksi kannattaa tietenkin vaihtaa sijaintia. Tämä ei välttämättä vaadi merkittäviä ponnisteluita, vaan esimerkiksi sisällä jo ikkunan viereen siirtyminen voi auttaa. Ideana on hakeutua paikkaan, jossa puhelimen ja puhelintornien välissä on mahdollisimman vähän esteitä. Kotona esimerkiksi paksut betoniseinät saattavat heikentää signaalia ja tilanne korjaantuu viimeistään pihalla. Jos kenttä on edelleen huono, poista puhelin suojakotelosta. Jos mahdollista, varmista, että puhelin on ladattu, sillä vahvemman signaalin etsiminen ja siihen yhdistäminen kuluttavat virtaa.

Käytä puhelin lentokonetilassa

Puhelimen käyttäminen lentokonetilassa on yleensä nopein ja helpoin ratkaisu kuuluvuusongelmiin. Lentokonetilan päälle kytkeminen sulkee datayhteydet ja sen uudelleenkäynnistäminen pakoittaa puhelimen hakemaan kenttää uudelleen. Pidä puhelinta lentokonetilassa vähintään 15 sekuntia.

Jos lentokonetila ei toimi, käynnistä puhelin uudelleen

Joskus yhteysongelmien kaltaiset viat korjautuvat puhelimen työmuistin tyhjentämällä. Jos kuuluvuus ei parane lentokonetilan avulla, käynnistä puhelin uudelleen. Jos käytössäsi oleva iPhone temppuilee, voit myös pakottaa sammutuksen.

Ota SIM-kortti pois puhelimesta

Jos mahdollista, poista SIM-kortti puhelimesta. Hommassa helpottaa yleensä puhelimen pakkauksessa mukana tuleva SIM-korttityökalu. Tarkista, onko SIM-kortti asetettu puhelimeen oikein. Jos SIM-kortissa näkyy pölyä tai likaa, puhdista se ja aseta se sitten takaisin paikoilleen puhelimen ollessa päällä. Jos SIM-kortissa näkyy ilmeisiä vaurioita, saatat joutua vaihtamaan sen uuteen. Jos puhelimessa on eSIM, voit vain yrittää käynnistää puhelimen uudelleen.

Tarkista operaattoriasetukset ja ohjelmistopäivitykset

Joskus puhelin saattaa kiukutella yksinkertaisesti siksi, että sen ohjelmistopäivitykset eivät ole ajan tasalla. Varmista puhelimen asetuksista, että tarpeelliset päivitykset ovat ajan tasalla. Operaattorista ja puhelimen mallista riippuen puhelimeen saattaa olla tarjolla myös operaattoriasetusten päivityksiä. Operaattoriasetusten avulla matkapuhelinoperaattori voi suorittaa matkapuhelinverkon ja siihen liittyvien asetusten päivityksen.

Nollaa puhelimen verkkoasetukset

Jos mikään ei tunnu auttavan, on aika aloittaa puhtaalta pöydältä. Puhelimen verkkoasetusten palauttaminen voi auttaa yhteysongelmiin. Muista kuitenkin, että nollaus poistaa myös muun muassa tallennetut Wi-Fi-salasanat ja VPN-yhteydet, joten aivan kevyin perustein sitä ei kannata tehdä.

Ota yhteyttä operaattoriisi

Kun omat toimenpiteet eivät auta, on aika ottaa yhteyttä omaan operaattoriin. Joskus yhteyden katoaminen nimittäin johtuu operaattorin ongelmista. Operaattorit yleensä myös tiedottavat mahdollisista ongelmatilanteista aktiivisesti verkkosivuillaan ja somekanavissaan. Jos vika on operaattorin päässä, et voi tehdä juuri muuta kuin odottaa. Jos yhteyden kanssa esiintyy toistuvia ongelmia, on mahdollista, ettei oman operaattorin kattavuus alueellasi ole hyvä.

Kokeile signaalinvahvistinta

Jos puhelimen kenttä on aina vain kateissa, eikä operaattorikaan osaa tarjota toimivia ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi, voi signaalia yrittää tehostaa lisälaitteen avulla. Signaalinvahvistin auttaa nimensä mukaisesti vahvistamaan olemassa olevaa signaalia. Työkalu on hyödyllinen esimerkiksi silloin, jos kuuluvuudessa on suuria eroja kodin eri huoneiden välillä.

Lue myös: Lataustehokkuus: Näin lataat iPhonen akun nopeammin

Lue myös: Google Maps -vinkit reissuun

Lähteet: CNET