Tinnitus, eli korvien soiminen tarkoittaa kuulohavaintoja, jotka eivät ole ulkoisen tekijän aiheuttamia. Ääni voi olla kohisevaa, hurisevaa, viheltävää tai sihisevää. Tinnitus on yleinen vaiva, josta arviolta noin 10% väestöstä kärsii pitkäkestoisesti. Ohimenevää korvien soimista voi esiintyä kenellä tahansa, mutta joskus pitkäaikaisen tinnituksen syynä voi olla taustalla piilevä sairaus. Siksi asiasta on aina syytä keskustella lääkärin kanssa. Tinnitukseen ei ole varsinaista lääkettä, mutta sen oireita voidaan hoitaa ja lievittää monin eri keinoin.

1. Taustalla olevan sairauden hoitaminen

Tinnitus voi olla merkki muista terveysongelmista, kuten korvatulehduksesta, korvan tukkeutumisesta, infektiosta tai pään alueen vammasta. Terveyskirjaston mukaan harvinaisia syitä tinnitukselle ovat sellaiset korvan sairaudet, kuten Ménièren tauti ja otoskleroosi. Myös tietyt lääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet, voivat aiheuttaa tinnitusta. Tällaiset syyt kannattaa sulkea pois lääkärin vastaanotolla.

2. Kuulolaite

Yksi yleisimmistä tinnituksen aiheuttajista on iän myötä tapahtuva kuulon heikkeneminen. Jos korvien soiminen johtuu kuulon heikkenemisestä, kuulokoje voi auttaa.

3. Äänihoito

Äänihoito on varsin yleinen hoitomuoto tinnitukseen. Hoidossa käytetään kohinaa tai muita rauhoittavia ääniä, joilla pyritään peittämään tinnituksen aiheuttamat äänet. Valkoinen kohina auttaa myös rauhoittamaan mieltä. Verkosta ja musiikin suoratoistopalveluista löytyy hoitoon sopivia soittolistoja.

4. Tinnitusmaskeri

Kuten sanottu, tinnitusta voidaan pyrkiä peittämään taustaäänillä. Markkinoilta löytyy myös erityisesti tinnituksen hoitoon suunniteltuja kuulolaitteita tai tinnitusmaskereita. Ne muistuttavat kuulokojetta tai kaiutinta, joka tuottaa valkoista kohinaa tai muuta käyttäjän itse valitsemaa ääntä.

5. Kognitiivinen käyttäytymisterapia ja TRT

Stressi voi pahentaa tinnitusta, mutta häiritsevä tinnitus voi myös itsessään aiheuttaa stressiä. Jos korvien soiminen aiheuttaa stressiä, ahdistuneisuutta tai masennusta, voidaan sitä hoitaa kognitiivis-behavioraalisilla menetelmillä. Terapia ei puutu niinkään itse tinnitukseen kuin sen oireiden hallintaan. Terapia voi opettaa tinnitukesta kärsivää selviytymään oireiden kanssa ja hallitsemaan siihen liittyvää ahdistusta ja masennusta. Poisoppimiseen perustuva TRT (tinnitus retraining therapy) puolestaan pyrkii totuttamaan mielen tinnitukseen siinä määrin, ettei sitä koeta enää häiritsevänä.

6. Stressin hallinta

Myös arjessa harjoitettava stressin hallinta on avainasemassa tinnituksen oireiden lievityksessä. Jooga, meditaatio tai metsälenkki ja muu mindfullness-harjoittelu tukevat oireiden hallintaa erityisesti osana muuta hoitoa.

7. Masennuslääkkeet

Vaikka tinnituksen parantamiseen ei varsinaisesti ole lääkettä, tietyt lääkkeet saattavat auttaa oireisiin. Terveyskirjaston mukaan voi  sisäkorvan verenkiertoa parantavista lääkkeistä tai nesteenpoistolääkkeestä saattaa olla joissakin tapauksissa apua. Vakavissa tapauksissa esimerkiksi ahdistus- ja masennuslääkkeet voivat auttaa lievittämään pitkäkestoiseen tinnitukseen liittyvää stressiä ja ahdistusta.

8. Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elämäntavat tukevat hyvinvointia monipuolisesti. Tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja unirytmi, sekä alkoholin ja tupakan välttäminen voivat auttaa hallitsemaan tinnitusta.

Lue myös: Ruutuaika ja UV-säteet pannaan – 10 vinkkiä silmäterveyden tueksi

Lähteet: Terveyskirjasto