Kesälomat ovat täydessä vauhdissa ja aurinkoiset kelit hellivät lomailijoita. Lomaillessa silmät saavat lepoa näyttöpäätetyöskentelystä, mutta ruutuaika ei ole silmien ainoa vihollinen. Silmäterveys kannattaa muistaa myös ulkoillessa ja riippumatossa kirjaa lukiessa. Lue kymmenen vinkkiä, jotka edistävät silmien hyvinvointia.

1. Jaa ruutuaika pätkiin

Näytön tuijottaminen pitkään voi aiheuttaa silmien väsymistä ja kuivumista, päänsärkyä sekä niska -ja hartiakipuja ja jopa tietokonenäköoireyhtymää. Ongelmien välttämiseksi suosi 20-20-20-sääntöä; pidä tauko 20 minuutin välein ja katso 20 metrin päässä olevaa kohdetta 20 sekunnin ajan.

2. Pidä taukoja lukiessa

Ruutuaika ei ole ainoa silmien rasittaja. Vaikka kirjojen lukeminen on loistava kesäloman ajanviete, myös se voi rasittaa silmiä. Lukiessa silmien räpyttely yleensä vähenee, mikä aiheuttaa silmien kuivumista. Myös lukemisen ja likinäköisyyden yhteyttä on tutkittu. Aivan kuten digitaalisten laitteiden kohdalla, myös kirjojen kanssa tulisi muistaa 20-20-20-sääntö. Kiinnitä myös huomiota hyvään valaistukseen lukiessa.

3. Liiku

Liikunnalla on lukuisia terveyshyötyjä ja myös silmät tykkäävät liikunnasta. Säännöllinen liikunta muun muassa alentaa glaukooman ja diabeettisen retinopatian riskiä. Työpöydän ääressä voi myös tehdä silmäharjoituksia, jotka auttavat vähentämään silmien rasitusta.

4. Mene ulos

Kesällä ulkoilu on ihanaa. CNET kertoo, että tutkimukset osoittavat, että ulkona aikaa viettävillä lapsilla on pienempi likinäköisyyden riski myöhemmällä iällä. Ota siis ruutuajasta taukoa ja lähde ulkoilemaan.

5. Käytä aurinkolaseja

Silmäterveys kannattaa muistaa myös ulkoillessa. Vaikka ulkoilu tekee hyvää, UV-säteilyllä voi olla haitallinen vaikutus silmien terveyteen. UV-säteily voi aiheuttaa lumisokeutta sekä lisätä muun muassa harmaakaihin ja silmämelanooman riskiä. Silmät kannattaa suojata UV-säteiltä laadukkailla aurinkolaseilla. Erityisesti polarisoidut linssit tarjoavat hyvän suojan auringonsäteiltä ja vähentävät häikäisyä.

6. Lopeta tupakointi

Tiedämme, että tupakointi on haitallista terveydelle. Se myös kasvattaa erilaisten silmäsairauksien, kuten kaihin ja siömänpohjarappeuman riskiä.  Tupakoinnin lopettaminen parantaa terveyttä kokonaisvaltaisesti.

7. Syö monipuolisesti

Silmäterveys lähtee ruokavaliosta. Silmät pitävät runsaasti A-, C- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia, omega-3-rasvahappoja, luteiinia, zeaksantiinia ja sinkkiä sisältävästä ruokavaliosta. Valitse lautaselle oransseja ja punaisia, A-vitamiini ja beetakaroteenia sisältäviä ruokia, kuten porkkanoita, paprikaa ja aprikoosia, sekä runsaasti C-vitamiinia sisältäviä hedelmiä, kuten appelsiinia, sitruunaa ja greippiä. E-vitamiinia löytyy esimerkiksi avokadosta, pähkinöistä ja siemenistä, omegaa puolestaan rasvaisista kaloista. Tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali ja pinaatti, ovat hyviä luteiinin ja zeaksantiinin lähteitä. Sinkkiä saa muun muassa täysjyväviljoista, pavuista ja lihasta.

8. Vältä silmien hieromista

Silmien hierominen on paha tapa, joka voi aiheuttaa tulehduksia ja rakenteellisia vaurioita. Voimakas hankaaminen aiheuttaa silmissä painetta, mikä voi johtaa näön heikkenemiseen. Käsien bakteerit ja virukset puolestaan voivat johtaa silmätulehdukseen. Hieromisen sijaan lievitä väsyneiden ja kuivien silmien oireita silmätipoilla.

9. Pese kädet

Kasvoja ja silmiä tulisi aina kosketella ainoastaan puhtain käsin. Kädet on syytä pestä huolellisesti myös ennen piilolinssien käsittelyä silmätulehdusten välttämiseksi. Käsien pesu ehkäisee myös monien muiden sairauksien, esimerkiksi hengitystieinfektioiden leviämistä.

10. Muista meikkihygienia

Pitkän päivän jälkeen voi olla houkuttavaa kaatua suoraan sänkyyn, mutta meikit naamassa ei saisi mennä nukkumaan. Silmämeikin poistaminen  päivän päätteeksi vähentää silmäluomen tulehduksen riskiä. Käytä silmämeikissä ainostaan silmille tarkoitettuja tuotteita, vaihda tuotteet uusiin riittävän usein (ja aina silmätulehduksen jälkeen) sekä puhdista siveltimet ja sienet säännöllisesti.

Lue myös: Brändin markkinointi kesällä – ota lomakaudesta kaikki irti

Lue myös: Google Maps -vinkit reissuun

Lähde: CNET