Näyttää varsin todennäköiseltä, että OpenAI saattaa muuttaa toimintamalliaan lähitulevaisuudessa. Muun muassa. Fortune ja Tech Crunch ovat raportoineet, että yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Sam Altman kertoi työntekijöiden yhteisessä kokouksessa, että OpenAI:n rakenne todennäköisesti muuttuu ensi vuonna, jolloin suunnitelmissa on siirtyä kohti voittoa tavoittelevaa liiketoimintaa. Tähän asti OpenAI on rakentunut niin, että sen voittoa tavoittelematon haara on hallinnut voittoa tavoittelevaa osaa. Jälkimmäinen on se, johon sijoittajat, kuten Microsoft, ovat sijoittaneet valtavia summia. Rakenne on rajoittanut sijoittajien voittoja. Altman katsoo yhtiön kasvaneen ulos mallista ja yhtiö tähtää nyt mahdollisesti sijoittajien voittokattojen poistamiseen.

Muutoksia luvassa ensi vuonna

Fortunen ja TechCrunchin mukaan Altman ei eritellyt, miltä yhtiön toimintamalli tarkalleen tulisi näyttämään, eikä sitä, mitä kaikkea muutokset voisivat tuoda mukanaan. Muutoksia on todennäköisesti luvassa ensi vuoden aikana, mutta tarkkaa ajankohtaa niille ei ole toistaiseksi annettu. Tulevat muutokset luonnollisesti herättävät kysymyksiä muun muassa eettisyydestä sekä vaikutuksista tekoälyteollisuuteen laajemmin. Fortunelle antamassaan tiedotteessa OpenAI vakuutti, että se keskittyy myös jatkossa “rakentamaan tekoälyä, joka hyödyttää kaikkia”. Se vakuutti myös, että voittoa tavoittelematon osa pysyy osana toimintaa ja “tulee olemaan olemassa myös jatkossa”.

Vuonna 2015 perustettu OpenAI tunnetaan parhaiten ChatGPT:n kehittäjänä. Alussa voittoa tavoittelemattoman organisaation toiminta perustui lahjoituksille. Myöhemmin se perusti voittoa tavoittelevan haaran. Yhteistyö sijoittajien kanssa on jo aiemmin aiheuttanut huolta kaupallisten paineiden mahdollisista seurauksista. Viime vuonna hallitus syrjäytti Altmanin väliaikaisesti OpenAI.n johdosta. Tuolloin Microsoft asettui Altmanin taakse ja Altman palautettiin asemaansa. Kamppailun keskiössä olivat huolet tekoälyn turvallisuudesta ja kaupallisten tekijöiden vaikutuksesta siihen. Kesällä Yle uutisoi, että Open AI:sta lähtenyt tutkimusjohtaja Ilya Sutskever, jolla oli merkittävä rooli Altmanin syrjäyttämisessä, on perustanut oman yhtiönsä. Safe Superintelligence kertoo keskittyvänsä tehokkaan tekoälyn turvalliseen kehittämiseen. Myös vuonna 2021 ryhmä OpenAI:sta lähteneitä tutkijoita perusti oman tekoäly-yhtiönsä. Tuolloin Anthropicin perustajat ilmaisivat varsin samankaltaisia huolia OpenAI:n yhteistyöstä sijoittajien kanssa kuin Sutskever.

Lue myös: Tekoäly-termit, jotka kannattaa jo osata

Lue myös: Tekoäly huolestuttaa – näin uhat ja mahdollisuudet nähdään

Lähteet: Fortune, Tech Crunch, Yle