Windowsin pinnan alla piilee käyttöjärjestelmän alkuajoista muistuttava tekstipohjainen komentorivityökalu. Hieman iäkkäämmät tietokoneen käyttäjät muistanevat ajan, jolloin ohjelmat käynnistettiin kirjoittamalla näytölle tekstikomentoja. Windows Terminal tukee yhä alkuperäisiä komentoja, joista monet ovat yhä varsin hyödyllisiä. Tekniikkasivusto The Verge listasi kokeilemisen arvoiset komennot.

Windows Terminal löytyy oletuksena Windows 11:stä.

1. Ajasta tietokoneen sammutus

Komento: shutdown /s /t 600

Tietokoneen sammuttaminen Käynnistä-valikon on toki helppoa, mutta Terminal tarjoaa hieman lisävaihtoehtoja. Voit esimerkiksi ajastaa koneen sammutuksen. Yllä oleva komento sammuttaa koneen 600 sekunnin jälkeen. Säädä aikaa tarpeidesi mukaan.

2. Tarkastele kansioita

Komento: tree

Komento on hyödyllinen levynhallintaan ja tiedostojen järjestämiseen. Komento näyttää kansiot ja alakansiot visuaalisesti niin, että näet missä mitäkin sijaitsee. Komentoa muokkaamalla voit keskittää haun tiettyihin levyn alueisiin.

3. Tee verkko-ongelmien vianmääritys

Komento: ipconfig /flushdns

Käytä komentoa verkko-ongelmien vianmääritykseen. Komento ipconfig näyttää IP-osoitteesi, mutta komentoa muokkaamalla siitä voi saada irti paljon enemmän. Lisäämällä loppuosan /flushdns tyhjennät DNS-välimuistin. Tämä voi olla hyödyllistä, jos verkkosivustot eivät lataudu niin kuin pitäisi tai kun haluat parantaa verkon suorituskykyä. Komentopari ipconfig /release ja ipconfig /renew pyytävät koneellesi uuden IP-osoitteen.

4. Hae lisätietoja järjestelmästä

Komento: systeminfo

Komentojen klassikko kertoo kaiken, mitä haluat tietää järjestelmästäsi prosessorityypistä RAM-muistin ja tallennustilan määrään. Se näyttää myös kaikki aktiiviset verkkoyhteydet sekä kertoo, kauanko koneen käynnistymiseen viimeksi kului.

5. Etsi ja korjaa tiedostojärjestelmävirheitä

Komento: chkdsk

chkdsk eli check disk kuuluu IT-ammattilaisten suosikkeihin. Komento etsii kiintolevyltä tiedostojärjestelmävirheitä. Muunnos chkdsk /r yrittää korjata virheet palauttaen kaikki mahdolliset tiedot. Kirjoita chkdsk /? nähdäksesi kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Komennon säännöllinen hyödyntäminen auttaa putsaamaan koneen ja pitämään sen terveenä.

6. Tarkista käynnissä olevat ohjelmat

Komento: tasklist

Komento kertoo suurin piirtein samat tiedot kuin Task Manager. Se näyttää, mitkä sovellukset kuormittavat järjestelmää eniten. Voit pakottaa haluamiesi sovellusten sulkemisen komennolla taskkill /pid <PID number> /f” (lisää haluamasi PID, eli prosessin tunnistenumero).

7. Tutki virtajärjestelmän asetuksia

Komento: powercfg

Hallitse konfiguroitavia virtajärjestelmän asetuksia powercfg -komennon muunnoksilla. Kokeile powercfg /batteryreport saadaksesi tietoa koneen akun tilasta. Raportti tallennetaan nykyisen käyttäjätilin oletuskansioon.

8. Tarkista käyttöjärjestelmän eheys

Komento: sfc /scannow

Myös tämä komento on hyödyllinen vianmäärityksessä. Se tarkistaa keskeisten käyttöjärjestelmätiedostojen eheyden ja korjaa niitä tarvittaessa.

9. Tarkista erilaisia verkkotietoja

Komento: netstat

Komento näyttää kaikki laitteet, joihin tietokoneesi on yhdistetty, tulostimista kaiuttimiin. Voit muokata komentoa lukuisilla tavoilla. netstat -b näyttää, mitkä sovellukset ovat tällä hetkellä yhteydessä verkkoon. Katso kaikki mahdolliset vaihtoehdot komennolla netstat /?.

Lue myös: Valitse hyvä VPN

Lähteet: The Verge