Siitä ei ole vielä kauaakaan, kun Epic Gamesin pelit, mukaan lukien huippusuosittu Fortnite, tulivat saataville kolmansien osapuolten sovelluskauppoihin. Nyt Epic Games on ilmoittanut haastavansa Samsungin ja Googlen oikeuteen. Verkkosivustollaan julkaistussa tiedotteessa Epic Games syyttää teknologiajättien tahallisesti vaikeuttaneen Fortniten lataamista tietyille mobiililaitteille.

Epic Gamesin mukaan Samsung-käyttäjien on käytävä läpi peräti 21 vaihetta, ennen kuin he voivat pelata peliä laitteellaan. Syytteen mukaan 50 prosenttia pelin lataamista yrittävistä luovuttaa kesken prosessin. Syytösten keskiössä on Samsungin Auto Blocker-ominaisuus, joka on suunniteltu estämään sovellusten asentaminen luovattomista lähteistä. Aiemmin ominaisuus käyttäjä on voinut halutessaan ottaa ominaisuuden käyttöönsä, mutta valmistajan uusimmissa laitteissa se on oletuksena käytössä. Epic Games katsoo, että Auto Blocker vaikuttaa Fortniten latauksiin ja on siten kilpailulainsäädännön vastainen. BBC:n mukaan Samsung kiistää väitteet, joita se pitää “perusteettomina”. Se muistuttaa, että käyttäjät voivat halutessaan poistaa Auto Blockerin käytöstä.

– Toisin kuin Epic Games väittää, Samsung edistää aktiivisesti kilpailua markkinoilla, lisää kuluttajien valinnanvaraa ja toimii reilusti. Laitteisiimme integroidut ominaisuudet on suunniteltu Samsungin turvallisuutta, yksityisyyttä ja käyttäjien hallintaa koskevia ydinperiaatteita noudattaen, Samsungilta kommentoidaan BBC:lle.

“Tasainen pelikenttä”

Samsungin ja Googlen myymälöissä tarjolla olevat sovellukset ovat ladattavissa käyttäjän laitteelle muutamalla klikkauksella. Fortnite on ladattavissa Epic Gamesin omasta kaupasta, mutta latausyritys laukaisee Samsungin Auto Blocker -ominaisuuden antaman varoituksen.
Epic Games katsoo, ettei varoitusta pitäisi antaa, sillä Samsung ja Google tietävät Fortniten olevan laillinen sovellus. Tätä tukee se, että Fortnite oli aiemmin saatavilla Google Playssa ja Samsung on jopa aiemmin järjestänyt Fortnite-kilpailuja. Teknologiajätit Google ja Apple kuitenkin poistivat Fortniten sovelluskaupoistaan vuonna 2020, kun se esitteli pelin sisäisen maksujärjestelmän, joka ohittaa sovelluskaupat. Epic Games on kutsunut sovelluskauppojen ottamaa, noin 30 prosentin siivua kohtuuttomaksi. Joulukuussa 2023 Epic Games sai merkittävän voiton Kaliforniassa, kun oikeus totesi Googlen sovelluskaupalla olleen laiton monopoliasema.

Epic Gamesin edustaja Tim Sweeney sanoo olevansa “erittäin surullinen” uusista oikeustoimista.

– En uskonut, että tilanne olisi päätynyt tähän pisteeseen, hän kommentoi BBC:lle.

Hän kuitenkin lisää, että Epic Games haluaa luoda “aidosti tasaisen pelikentän” kaikille alan toimijoille. Kehittäjä toivoo Samsungin ottavan käyttöön prosessin, jolla kaikki lailliset kolmannen osapuolen sovellusten kehittäjät voivat hakea pääsyä Auto Blockerin sallimien sovellusten listalle. Oikeustoimista kertovassa tiedotteessaan Epic Games myös opastaa askel askeleelta, kuinka pelin lataaminen Samsungin laitteille tapahtuu.

Lue myös: Nämä joululahjat vaarantavat yksityisyytesi

Lähteet: Epic Games, BBC, CNET