Kuinka sinä säilytät salasanojasi? Monella meistä kymmenet, sadat, tai jopa tuhannet salasanat pyörivät hajallaan useissa eri verkkoselaimissa, sovelluksissa ja pöytälaatikkoon tai Notesiin jemmatuilla muistilapuilla. Arkaluonteisen tietojen säilyttämiseen ja muistamiseen on kuitenkin olemassa parempia tapoja. Salasalanhallintaohjelma on turvallinen työkalu, joka pitää salasanat järjestyksessä. Applen asiakkaiden uusin tapa hallita salasanoja on Passwords -sovellus. Se on saatavilla iOS 18:ssa, iPadOS 18:ssa ja MacOS Sequoiassa.
Apple Passwords tekee salasanojen hallinnasta aiempaa helpompaa
Salasanojen tallentaminen ei toki ole uusi ominaisuus Applen käyttöjärjestelmissä. Keychain Access lienee entuudestaan tuttu kaikille iPhonen tai muiden Applen laitteiden omistajille. Kun käyttäjä on halunnut päästä käsiksi salasanoihinsa, on hänen tähän saakka täytynyt avata Keychain Access -sovellus (joka edelleen löytyy laitteista), järjestelmäasetukset tai Safarin asetukset. Uusi Passwords -sovellus tuo kaikki tiedot yhteen helppokäyttöiseen sovellukseen, jonka kautta salasanojen hallinta on käy aiempaa kätevämmin. Sovelluksessa onnistuvat muun muassa salasanojen lisääminen ja muokkaaminen, vahvistuskoodien generointi, passkeyn luominen ja valittujen salasanojen jakaminen muiden kanssa.
Tekniikkasivusto CNET.n mukaan Passwords muistuttaa ulkoasultaan ja käyttötavoiltaan Applen Reminders -sovellusta. Halutessaan käyttäjä voi ottaa käyttöön iCloud-avainnipun, jolloin salatut tiedot synkronoidaan cloudin kautta kaikkien eri laitteiden Passwords -sovelluksissa. Apple Password toimii erillisenä sovelluksena ja tarjoaa salasanojen automaattista täyttlä Safarissa. Jos esimerkiksi Macissa haluaa käyttää ensisijaisena selaimena Chromea, Operaa, tai vastaavaa, voi niihin asentaa iCloud Passwords -laajennuksen Chromelle. CNET:n mukaan Apple ei ainakaan toistaiseksi tarjoa virallista laajennusta Firefoxille tai DuckDuckGolle.
Miksi erillinen sovellus?
Kun käyttäjä luo tilin uudelle sivustolle Safarissa, Passwords tarjoaa satunnaisesti tuotettua vahvaa salasanaa. Käyttäjän luotua uuden salasanan, Passwords laittaa sen muistiin sovellukseen, aivan kuten Keychain. Passwords- sovelluksen ei tarvitse olla tällöin auki. Erillisen sovelluksen etuna tosin on, että salasanoja voi luoda myös sovelluksessa, jossa manuaalisesti lisätyt tiedot tuovat salasanojen hallintaan entistä enemmän toimivuutta. Sovelluksessa salasanojen yhteyteen voi lisätä muita hyödyllisiä tietoja, kuten palautuskoodeja. Sovelluksessa salasanojen luonti tapahtuu kohdassa Uusi salasana. Sovellukseen kirjautuminen vaatii tunnistautumisen Touch ID:llä, Face ID:llä tai salasanalla.
Tänä päivänä vahva salasana on vain yksi monista turvatoimista. Monet sivustot suosittelevat tai vaativat nykyään kaksivaiheista tunnistautumista. Tämä saattaa tarkoittaa esimerkiksi matkapuhelimeen lähetettävää koodia tai automaattista vahvistuskoodia. Myös kaksivaiheisen tunnistautumisen menetelmiä voi hallinnoida Passwords -sovelluksessa.
Lue myös: Salasananhallintaohjelma tuo turvaat
Lue myös: Proton otti passkey -sisäänkirjautumismenetelmän käyttöön
Lähteet: CNET