Netti tökkii välillä lähes jokaisella. Parhaatkin yhteydet voivat joskus temppuilla, mutta vianmääritys auttaa käyttäjän takaisin verkkoon. Satunnaisten häiriöiden ratkaiseminen on yleensä melko nopeaa ja helppoa.

Vian lähteen selvittäminen vaatii joskus hieman salapoliisityötä. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, koskeeko ongelma yksittäistä sivustoa. Jos yhteys esimerkiksi katoaa kesken Netflix-leffan, kurkkaa, toimivatko muut suoratoistopalvelut. Kokeile striimaamista myös toisella laitteella varmistaaksesi, ettei syy ole älytelevisiossa. Kun tiedät, onko vika oikeasti nettiyhteydessä, on ongelmaa helpompi lähteä korjaamaan. Alta löydät viisi yleistä syytä netin katkoksille.

1. Reitittimen toimintahäiriöt

Kun kodin internet-yhteys katkeaa, löytyy syy varsin usein modeemista/reitittimestä. Tällöin ratkaisu voi olla niinkin yksinkertainen kuin laitteen käynnistäminen uudelleen. Laite kannattaa irrottaa pistorasiasta niin, että kaikki valot varmasti sammuvat. Odota noin kymmenen sekuntia ennen kuin kytket laitteen takaisin päälle.

2. Riittämättömät nopeudet tai varusteet

Netin ei tarvitse välttämättä varsinaisesti kaatua, välillä se ei vain pysy perässäsi. Jatkuva puskurointi ja ylettömän pitkä viive voivat johtua siitä, että netin nopeus, kaistanleveys tai Wi-Fi:n kattavuus ovat riittämättömiä. Tällöin sinulla on kaksi vaihtoehtoa; joko vähentää käyttövaatimuksiasi netin suhteen tai hankkia parempi yhteys.

Tutki, vastaako nykyinen liittymäsi todellisia tarpeitasi ja vaihda liittymä tarvittaessa nopeampaan. Tarjolla on peräti 1 gigabitin ja jopa tätä suurempia nopeuksia, joten peruskotitalouksille löytyy varmasti toimiva nettiyhteys. Jos nykyinen liittymäsi lupaa huomattavasti suurempia nopeuksia kuin kotonasi toteutuvat, saattaa vika löytyä laitteista. Suorita muutama nopeustesti selvittääksesi, millaisia nopeuslukemia saat eri puolilla kotiasi. Joskus pelkkä reitittimen siirtäminen voi parantaa yhteyden laatua, sillä pitkät etäisyydet ja paksut seinät heikentävät signaalia. Jos tämä ei riitä, on aika investoida parempaan reitittimeen tai signaalinvahvistimeen.

3. Hakkerointi

Epätodennäköisempi, mutta mahdollinen vaihtoehto on, että yhteyden turvallisuus on vaarantunut. Jos hakkerit pääsevät Wi-Fi-verkkoosi, he voivat rajoittaa Internet-yhteyttäsi sekä vaarantaa niin laitteet kuin henkilökohtaiset tietosi. Jos epäilet jonkun päässeen luvattomasti langattomaan verkkoosi, vaihda välittömästi verkon nimi ja salasana. (Lue lisää siitä, millainen on hyvä salasana.) Vahvan salasanan lisäksi muista huolehtia siitä, että laitteen päivitykset ovat ajan tasalla. Myös virustorjuntaohjelmat auttavat pitämään laitteesi suojattuna.

4. Huono sää

Jos netti tökkii, voi syypää joskus löytyä myös luontoäidistä. Sään aiheuttamat häiriöt kenttään ovat tuttuja etenkin harvaan asutuilla alueilla asuville. Rajut ukkoset voivat puolestaan aiheuttaa sähkökatkoksia sekä hajottaa laitteita. Sään aiheuttamat nettikatkokset eivät onneksi ole yleisiä, sillä niille ei yleensä itse mahda juuri mitään.

5. Internet-palveluntarjoajan palvelukatkot ja verkon ruuhkautuminen

Palveluntarjoajasta johtuvat katkokset ovat suhteellisen harvinaisia. Jos nettiyhteys on täysin kateissa, eivätkä kotona tehtävät toimenpiteet auta, kannattaa tarkistaa palveluntarjoajan verkkosivut ja some katkosilmoitusten varalta. Myös soitto asiakaspalveluun auttaa valottamaan tilannetta. Jos ongelmat johtuvat palveluntarjoajasta, et voi tehdä muuta kuin odottaa. Voit kuitenkin lohduttautua sillä, että katkot ovat erittäin haitallisia yrityksen maineelle, joten palveluntarjoaja varmasti tekee kaikkensa saadakseen yhteydet pelaamaan mahdollisimman nopeasti. 

Varsinaisia katkoksia yleisempi ongelma on yhteyden ruuhkautuminen. Ruuhkaisimpina aikoina kodin netti saattaakin olla huomattavasti hitaampi. Jos hidastelu ärsyttää, mieti voisitko hyödyntää hiljaisempia vuorokaudenaikoja suurempia nopeuksia vaativien asioiden hoitamiseen. Netti alkaa tökkiä myös, jos kotitalouden verkossa on samaan aikaan liikaa käyttäjiä. Jos tämä on säännöllinen vaiva, voi olla aika päivittää liittymä nopeampaan.

Lähde: Cnet