Kotiverkkoon saa kytkettyä kätevästi niin tietokoneet, älypuhelimet kuin kodin muun älylaitteiston. Koska kotiverkossa hoidetaan paljon henkilökohtaisia asioita, on tietoturvasta syytä pitää huolta. Paitsi että hyvin suojattu Wi-Fi minimoi hakkeroinnin riskin, se pitää myös loitolla luvattomat käyttäjät, jotka voivat hidastaa yhteyttäsi. Alta löydät kymmenen vinkkiä kodin Wi-Fi -yhteyden suojaamiseksi.

1. Sijoita reititin keskeiseen paikkaan

Vahva suojaus alkaa laitteistosta ja sen sijoittelusta. Jos mahdollista, aseta reititin keskelle kotia, jolloin langattomat signaalit tavoittavat parhaiten kodin eri nurkat ja yhteys pysyy laadukkaana. Sen sijaan reititin, joka sijaitsee paikassa, jossa esimerkiksi naapurit ovat välittömästi seinän takana, saattaa lähettää voimakkaan ja houkuttelevan signaalin ulkopuolisille. Reitittimen sijoittaminen keskeiseen paikkaan auttaa pitämään signaalin kodin sisäpuolella.

2. Luo vahva salasana ja vaihda se usein

Vahvan salasanan luominen on Wi-Fi-verkon turvallisuuden kannalta ensisijaisen tärkeää. Vältä helposti arvattavia salasanoja, kuten nimiä ja syntymäpäiviä. Vaikka yksinkertaiset salasanat on helppo muistaa, ne on myös helppo murtaa. Muista myös vaihtaa salasana säännöllisesti, esimerkiksi puolen vuoden välein tai aina, kun epäilet verkkosi tietoturvan vaarantuneen.

Lue lisää hyvän salasanan luomisesta.

3. Muuta reitittimen kirjautumistiedot

Jotta kukaan ulkopuolinen ei pääsisi käsiksi reitittimen asetuksiin, kannattaa laitteen nimi ja salasana vaihtaa. Useimmilla palveluntarjoajilla on käytössä sovellus, jonka kautta reitittimen hallinnointi onnistuu helposti.

4. Ota palomuuri ja Wi-Fi -salaus käyttöön

Useimmissa reitittimissä on palomuuri, joka suojaa hakkerointiyrityksiä vastaan. Ainakin uudemmissa laitteissa verkko on myös valmiiksi suojattu, jotta ulkopuoliset katseet eivät pääsisi tarkastelemaan verkossa liikkuvaa dataa. Yleensä sekä palomuuri että salaus ovat oletusasetuksena päällä, mutta asia kannattaa varmistaa reitittimen asetuksista.

5. Luo vierasverkko

Harkitse myös erillisen vierasverkon luomista. Vieraasi tuskin yrittävät mitään konnuuksia, mutta heidän laitteensa sekä tiedostot, joita he lataavat ollessaan yhteydessä verkkoosi, saattavat muodostaa tietoturvauhan.

6. Käytä VPN:ää

VPN:n käyttämiseen on monia hyviä syitä ja verkon suojaus on yksi niistä. Virtuaalinen erillisverkko piilottaa IP-osoitteesi ja suojaa tietojasi ulkopuolisilta katseilta. VPN:n käyttö on erityisen hyödyllistä julkisessa verkossa surffatessa, mutta se auttaa vahvistamaan myös kotiverkon suojausta.

Lue lisää VPN:n valinnasta.

7. Pidä reitittimesi ja laitteesi ajan tasalla

Ohjelmistopäivityksillä on tarkoituksensa ja ne sisältävät usein tärkeitä tietoturvapäivityksiä. Kun pidät reitittimen ja verkkoon liitetyt laitteet ajan tasalla uusimpien päivitysten avulla, varmistat parhaan suojan haittaohjelmia ja hakkerointiyrityksiä vastaan. Jos mahdollista, aseta reititin tekemään päivitykset automaattisesti.

8. Poista reitittimen etäkäytön mahdollisuus

Ellei sinun tarvitse käyttää yhteyttä ollessasi poissa kotoa, ei etäkäytön mahdollistamiselle ole tarvetta. Voit sulkea etäkäytön mahdollisuuden reitittimen asetuksista, jotta ulkopuoliset eivät pääse hallinnoimaan yhteyttäsi.

9. Tarkista Wi-Fi -verkkoon liitetyt laitteet

Tarkista säännöllisesti, mitä laitteita verkkoosi on liitetty. Jos jokin näyttää epäilyttävältä, poista laite verkosta ja vaihda Wi-Fi:n salasana. Tämän jälkeen sinun on tosin yhdistettävä omat laitteesi uudelleen verkkoon.

10. Päivitä laitteisto

Laitteet kehittyvät jatkuvasti, eikä vanha modeemi tai reititin välttämättä tarjoa samantasoista tietoturvaa kuin uudempi laite. Uudet reitittimet on yleensä varustettu WPA3-salauksella, kun taas ennen vuotta 2018 valmistetut laiteet nojaavat vielä WPA2-salaukseen. Vanhemmat salaustekniikat ovat alttiimpia ulkoisille hyökkäyksille, joten kannattaa varmistaa, millainen suojaus omassa laitteessa on. 

Lähteet: Cnet