Applen iOS 17:n tarjoama NameDrop -ominaisuus on saanut paljon huomiota sosiaalisessa mediassa, eikä suinkaan hyvässä mielessä. Viraali keskustelu lähti käyntiin, kun Yhdysvalloissa poliisilaitokset kehottivat iPhonen käyttäjiä poistamaan yhteystietojen jakamisominaisuuden käytöstä. Aiheeseen liittyvää TikTok-videota, jolla väitetään, että tuntemattomat voivat ominaisuutta hyödyntämällä varastaa iPhonen tietoja vaikkapa bussissa tai kuntosalilla, on katsottu miljoonia kertoja. Wired-lehti kuitenkin vakuuttaa, että videon tarjoama tieto on virheellistä. Lehden mukaan Applen NameDrop ei muodosta uhkaa käyttäjien yksityisyydelle.

Applen NameDrop ja tietoturva

Applen NameDrop, joka on jatkoa Applen AirDrop -ominaisuudelle, julkistettiin viime kesäkuussa. Kun NameDrop on päällä, kaksi iPhone-käyttäjää voivat jakaa yhteystietojaan. Kun älypuhelinten päät koskettavat toisiaan, näytölle ilmestyy yhteystietokortti, joka sisältää käyttäjän puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen. Jos käyttäjä päättää jakaa yhteystietonsa, ne lähetetään laitteesta toiseen. Tietojen jakaminen on kuitenkin erikseen hyväksyttävä.

NameDrop otetaan automaattisesti käyttöön, kun iPhone päivitetään iOS 17:ään. Ominaisuuden käyttöön kuitenkin vaaditaan käyttäjän suostumus, joten tuntematon voro ei voi kadulla tai bussissa vaivihkaa varastaa iPhonen käyttäjän yhteystietoja. Toki jos NameDrop -ominaisuuden haluaa kaikesta huolimatta poistaa käytöstä, niin voi tehdä. Se tapahtuu iPhonen asetuksissa, kohdassa Yleiset ja AirDrop. Asetuksissa voi myös määrittää, kuka saa jakaa AirDropin kautta tietoja puhelimeen.

Useita Applen laitteita omistavan kannattaa muistaa, että iPhonen lisäksi myös uudemmat Apple Watchit tukevat NameDrop -ominaisuutta. Yhteystietojen jakaminen kellon kautta tapahtuu Yhteystiedoissa oman profiilikuvan kohdalta. Myös tällöin kelloja on pidettävä lähellä toisiaan.

Vaikka Applen NameDrop -ominaisuudesta sosiaalisessa mediassa maalatut kauhukuvat eivät ole pidä paikkaansa, iPhonen käyttäjän on tärkeää olla tietoisia todellisista yksityyteen kohdistuvista uhista. Jokaisen on hyvä muistaa tarkistaa esimerkiksi, millaisia sijaintitietoja puhelin jakaa. Tietojen jakamista voi itse määrittää asetuksissa. Toinen keskeinen asia tietoturvasta huolehtimisessa on päivittää iPhonen ohjelmisto aina, kun uusia päivityksiä tulee saataville. Päivityksissä paikataan Applen havaitsemia haavoittuvuuksia, sekä tarjotaan muita tärkeitä parannuksia tietoturvaan. Vanhentuneisiin käyttöjärjestelmiin kohdistuu huomattavasti enemmän tietoturvauhkia.

Lue myös: iOS17 on täällä, mutta kannattaako päivitys?

Lue myös: Yleisimmät tietoturvauhat, joilta älypuhelin tulee suojata

Lähteet: Wired