Mainokset saattavat hidastaa verkkosivuston toimintaa ja etenkin liiallisesti käytettyinä heikentää käyttökokemusta. Vaikka aivan laillisetkin mainokset saattavat olla ärsyttäviä, osa verkkomainoksista voi olla jopa vaarallisia. Jotkut mainokset levittävät esimerkiksi viruksia ja haittaohjelmia. Niin sanottu malvertising-mainonta on oma lukunsa. Onneksi ei-toivottuja mainoksia ja ponnahdusikkunoita torjuvat tehokkaasti mainosten estäjät. Paitsi että mainosten katoaminen voi parantaa selauskokemusta, se pienentää tietojenkalastelun ja erilaisten verkkohuijauksien riskiä. Mainosten esto myös estää mainostajia seuraamasta käyttäytymistäsi ja tuo näin parannuksia yksityisyyteen. Jos haussa on toimija, joka tarjoaa suojaa verkkouhkia vastaan, kannattaa tutustua alta löytyviin mainosten estäjiin.

AdBlock

Googlen työkalu on yksi ehdottomasti tunnetuimmista ja suosituimmista vaihtoehdoista. AdBlock poistaa kaikentyyppiset mainokset, kuten ponnahdusikkunat, bannerit, videomainokset ja multimediamainokset, kaikilla verkkosivuilla. AdBlockin suodattimet voi itse säätää ja halutessaan esimerkiksi yksittäisten toimijoiden mainosten näyttämisen voi sallia. Näin esimerkiksi haluamiaan influenssereita tai pienyrityksiä voi edelleen tukea. Se myös estää mainostajia seuraamasta käyttäjää. AdBlockin kokonaisvaltaisuus ja monipuolisuus tekee siitä helpon ja käyttäjäystävällisen. AdBlock on maksuton ja asennettavissa kaikille yleisimmille selaimille.

uBlock Origin

uBlock Origin on teknologialehti PC:n valinta vuoden 2024 parhaaksi mainosten estäjäksi. Se toimii hyvin oletustilassaan, mutta uBlockin vahvuus ovat sen huomattavat mukauttamismahdollisuudet, jotka palvelevat vaativaakin käyttäjää. Mikä parasta, uBlock Origin on ilmainen ja avoimen lähdekoodin työkalu, joka on saatavilla kaikkiin tavallisimpiin selaimiin.

Privacy Badger

Parhaat mainosten estäjät estävät myös mainostajien harjoittaman seurannan. Voittoa tavoittelemattoman Electronic Frontier Foundationin luoma Privacy Badger ei niinkään estä itse mainoksia, vaan se keskittyy estämään käyttäjän seurannan verkossa. Koska käyttäjien seuranta verkkosivustojen välillä on olennainen osa mainontaa (olet varmasti huomannut, että samat mainokset seuraavat sinua eri sivustoilla) sen estäminen estää kuitenkin myös useimmat mainokset. Privacy Badgerin käyttäjä saattaa siis nähdä edelleen YouTubessa videoita edeltäviä mainoksia, mutta työkalu palvelee vakuuttavasti käyttäjiä, jotka haluavat parantaa yksityisyyttään.

Ghostery

Kuten muutkin mainosten estäjät listalla, myös Ghostery estää mainokset ja seurannan hyvin. Lisäksi se tarjoaa käyttäjälle kattavasti tietoa siitä, millaiset toimijat häntä seuraavat ja miten. Myös Ghostery on hyvin mukautettavissa käyttäjän tarpeisiin ja se on panostanut käyttökokemukseen muun muassa ulkoasunsa osalta. Ghostery on aiemmin saanut kritiikkiä siitä, että se jakaisi dataansa mainostajien kanssa. Yrityksen FAQ-osio lupaa nyt, että se ei luovuta tietoja kolmansille osapuolille.

AdLock

AdLockista on tarjolla sekä maksullinen että maksuton versio. Mainosten blokkaamiseen keskittyvä laajennus estää mainokset tehokkaasti, minkä ansiosta sivustot saattavat lautautuakin sujuvammin. Myös se estää mainostajien seurannan, mutta osa ominaisuuksista vaatii maksullisen version käyttöönottoa.

Lue myös: Hakukoneet joita kannattaa kokeilla Googlen sijaan

Lähteet: PC