Uusi vuosi tuo mukanaan parannuksia myös Wepardin toimintaan. Vielä viime vuonna Wepardin kotisivut ja palvelin olivat niin sanotusti vanhaa rautaa, mutta sittemmin Wepardi on siirtynyt pilveen ja panostanut entistä enemmän energiatehokkuuteen. Muutosten myötä Wepardi on myös ottanut huikeita edistysaskelia muun muassa hiilijalanjälkensä osalta.

Vielä vuoden 2023 keväällä Wepardi sijoittui Website Carbon Calculator -sivuston mittauksissa lähelle globaalia keskiarvoa. Vuoden 2024 alussa Wepardi kuitenkin sijoittuu C -tasolle, mikä on huomattavasti keskivertoa toimijaa korkeampi sijoitus. Wepardi.fi on nyt puhtaampi kuin 60% kaikista maailman verkkosivuista. Tällä hetkellä yhdestä vierailusta sivulla syntyy vain 0,37g hiilidioksidia. Vuoden aikana, 10 000 kuukausittaisella vierailijalla laskettuna, Wepardin verkkosivujen tuottaman hiilidioksidin sitomiseksi tarvitaan kolme puuta. Lisäksi Wepardin sivut pyörivät uusiutuvalla energialla.

Wepardi pyrkii jatkuvasti työllään maksimoimaan energiatehokkuutensa sekä minimoimaan hiilijalanjälkensä ja näin osaltaan tekemään verkosta vihreämmän paikan.

Miten verkkosivun hiilijalanjälki mitataan?

Jokaisella verkkosivulla on hiilijalanjälki. Website Carbon Calculator -laskuri on käyttää useita eri mittareita arvioidessaan verkkosivujen hiilidioksidipäästöjä. Se arvioi muun muassa tiedonsiirtoon kuluvaa energiaa, sivuston käyttämän energian ympäristöystävällisyyttä sekä verkkosivun liikennemääriä. Useita mittareita tarkastelemalla laskuri pyrkii myös ehkäisemään viherpesua.

Työkalun julkinen versio on ulkoasultaan yksinkertaiseksi ja käyttäjäystävällinen. Se antaa selkeän kuvan testatun verkkosivun energiatehokkuudesta. Laskurin kehittäjä, Wholegrain Digital, pyrkii työkalun avulla lisäämään tietoisuutta ja rohkaisemaan verkkopalveluiden omistajia ottamaan käyttöön entistä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja web-suunnittelussaan.

On muistettava, että verkkosivujen hiilijalanjälkeä ei ole mahdollista täysin tarkasti mitata, sillä energiaa kuluu käytön eri vaiheissa, joihin sivujen omistaja ei kykene vaikuttamaan.

Lue myös: Suurimmat teknologiatrendit 2024

Lue myös: Sähkön säästäminen: laitteiden valmiustila syö turhaa energiaa

Lue myös: Tiesitkö? Digiroskakin vie energiaa ja hidastaa verkkosivuasi

Lähteet: Website Carbon Calculator