Tällä hetkellä käyttäjällä on valittavanaan yli 1 500 treffisovellusta ja -sivustoa, ja markkinoiden ennustetaan jatkavan kasvuaan. Myös tekoäly tekee tuloaan deittailun maailmaan. Kysymys kuuluukin, millaisia uhkia ja mahdollisuuksia AI tuo deittailuun? Automaatiotyökaluja tarjoava Tidio kysyi asiaa 1191 henkilöltä.

Vaikka 52 prosenttia vastaajista myönsi käyttävänsä deittisovelluksia säännöllisesti, vain vain 10 prosenttia naisista ja 13 prosenttia miehistä on tyytyväisiä kokemuksiinsa. Tavallisimpia huolenaiheita olivat muun muassa feikkiprofiilit (25%) ja se, ettei potentiaalinen kumppani näytä samalta kuin kuvassaan (25%). Huolet eivät ole täysin aiheettomia, sillä Florida State Universityn tutkimusten mukaan jopa 77 prosenttia naisista ja 66 prosenttia miehistä on ollut catfishingin kohteena. 17 prosenttia vastaajista koki myös, että match-tulokset ovat liian sattumanvaraisia.

Tekoäly ja deittailu tulevaisuudessa

Valtaosa vastaajista on sitä mieltä, että tekoäly ja deittailu kulkevat pian tiiviisti käsi kädessä. Lähes 60 prosenttia uskoo, että kymmenen vuoden kuluttua ihmiset luottavat tekoälyllä varustettuihin deittisovelluksiin kumppanin valinnassa. Melkein puolet kyselyyn osallistuneista (47 %) olisi valmis liittymään tekoälysovellukseen löytääkseen itselleen pitkäaikaisen kumppanin. 19 prosenttia etsisi yhden yön juttuja tekoälyn avulla.

Tekoälyn toivotaan tulevaisuudessa auttavan kohdentamaan matcheja hakijan hepnkilökohtaisten kriteerien perustella. Tätä toivoi peräti 54 prosenttia vastaajista. 46 prosenttia haluaisi tekoälyn tekevän tekstianalyysiä ja etsivän henkilöitä, joiden biosta löytyy samoja kiinnostuksenkohteita kuin omasta. 45 prosenttia haluaisi täyttää kyselyn siitä, millaisia ulkoisia ominaisuuksia he pitävät viehättävinä, ja laittaa sitten tekoälyn etsimään heille kuvaukseen sopivia ehdokkaita. 20 prosenttia käyttäisi tekoälyä tuunaamaan heidän omista valokuvistaan viehättävämpiä. 13 prosenttia hakisi täydellistä kumppania DNA-näytteen perusteella.

Ominaisuus, jota valtaosa (55%) vastaajista toivoi, oli, että tekoäly arvioisi matchien yhteensopivuuden prosenteissa, näyttäen yhteensopivuuden eri kriteerien, kuten viehättävyyden ja mielenkiinnon kohteiden, kohdalla. 69 prosenttia vastaajista haluaisi tekoälyn analysoivan heidän oman profiilinsa ja tekevän siihen parannusehdotuksia. Lisäksi 41 prosenttia toivoi tekoälyn auttavan heitä keksimään hyviä keskustelunavauksia. 12 prosenttia kaipaisi tekoälyltä apua myös silloin, kun chattailu ei suju suunnitelmien mukaan.

Mahdollisesti tekoäly auttaa myös tekemään tulevaisuuden deittailusta turvallisempaa, sillä 39 prosenttia valjastaisi tekoälyn tunnistamaan catfishit potentiaalisten kumppanien joukosta. Vain seitsemän prosenttia vastaajista olisi kuitenkaan valmis eroamaan jostakusta tekoälyn kehotuksesta. 48 prosenttia kiinnittäisi tekoälyn ansiosta enemmän huomiota mahdollisiin punaisiin lippuihin.

Tekoälyn kouluttaminen

Ei liene yllätys, että noin 96 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaisi mahdollisuuden kouluttaa tekoälyä entistä paremmaksi. 40 prosenttia tekisi tämän lataamalla kuvia henkilöistä, joita he pitävät viehättävinä. 31 prosenttia syöttäisi tekoälylle exänsä sometileiltä löytyvät tiedot ja  kehottaisi tätä sulkemaan samankaltaiset henkilöt matchien ulkopuolelle. Toisaalta 25 prosenttia haluaisi tekoälyn etsivän heille exää muistuttavan kumppanin.

Kääntöpuolena personalisoituja tuloksia tarjoavalle deittisovellukselle on tietenkin, että se tarvitsee käyttäjistään hyvin henkilökohtaisia tietoja. Kyselyyn vastanneista 49 prosenttia sanoi, etteivät he olisi valmiita jakamaan rahaan liittyviä tietoja tekoälyn kanssa. 39 prosenttia pitäisi DNA:nsa yksityisenä tietona. 35 prosenttia suojaisi mielenterveyteen ja 33 prosenttia seksuaalisiin mieltymyksiin liittyviä tietoja. Vastaajien mielipide oli kuitenkin muutettavissa, sillä jopa 70 prosenttia oli valmis muuttamaan kantaansa, jos se takaisi heille täydellisen matchin.

70 prosenttia vastaajista olisi valmiita maksamaan tekoälyllä varustetun deittisovelluksen käytöstä.

Lue myös: Suurimmat teknologiatrendit 2024

Lue myös: Tekoäly huolestuttaa – näin uhat ja mahdollisuudet nähdään

Lähteet: Tidio