Airbnb on ilmoittanut kieltävänsä turvakamerat sisällä palvelun kautta vuokratuissa asunnoissa. Kielto on maailmanlaajuinen ja muutoksen on määrä astua voimaan ensi kuun lopussa.

Vuokrausalustan mukaan muutoksen tarkoituksena on yksinkertaistaa valvontakameroihin liittyviä säännöksiä sekä asettaa vieraiden yksityisyys etusijalle. Muutos on käyttäjien keskuudessa odotettu, sillä lukuisat palvelun käyttäjät ovat ilmaisseet huolensa valvontakameroiden käytöstä sisällä asunnoissa.

– Nämä muutokset tehtiin yhteistyössä vieraidemme, majoittajiemme sekä tietosuoja-asiantuntijoidemme kanssa, ja jatkamme palautteen keräämistä varmistaaksemme, että käytäntömme ovat globaalin yhteisömme kannalta toimivat, kommentoi yhtiön edustaja Juniper Downs lausunnossaan uutispalvelu BBC:n mukaan.

Uudet säännöt

Airbnb:n nykyiset säännöt sallivat turvakameroiden käytön yleisissä tiloissa, kuten olohuoneissa ja käytävillä, kunhan laitteiden sijainti kerrotaan selkeästi vuokrattavan kohteen ilmoituksessa. Airbnb ei salli valvontakameroiden sijoittamista yksityisiin tiloihin, kuten makuuhuoneisiin ja kylpyhuoneisiin.

Päivitetyt säännöt kieltävät jatkossa myös kiinteistöjen sisälle osoittavien ulkokameroiden käytön. Ulkokameroiden käyttöä rajoitetaan myös tietyillä alueilla, “joihin kohdistuu odotus yksityisyydestä”, kuten ulkosuihkuissa ja -saunoissa. Uudet säännöt sallivat edelleen esimerkiksi ovikellokameroiden käytön, kunhan niistä kerrotaan asianmukaisesti vuokrailmoituksessa.

Airbnb on ilmoittanut pyrkivänsä tasapainottamaan tarpeita, jotka liittyvät vieraiden yksityisyyteen ja toisaalta majoittajien haluun valvoa kotinsa turvallisuutta. Uudet säännökset tulevat voimaan 30. huhtikuuta ja majoittajalla on siihen asti aikaa poistaa jatkossa kieltoa rikkovat kamerat kohteistaan. Jos vieras jatkossa tekee ilmoituksen kohteen sisällä sijaitsevasta kamerasta, on Airbnb ilmoittanut tutkivansa tapaukset ja tarvittaessa poistavansa joko vuokrailmoituksen tai jopa majoittajan tilin.

Airbnb vitsailun kohteena

Mediassa ja somessa on kuultu paljon kauhutarinoita Airbnb -asuntoihin piilotetuista kameroista. Lukuisat vieraat ovat kertoneet löytäneensä vuokra-asunnoistaan piilotettuja kameroita, minkä vuoksi moni lomailija on ottanut tavaksi heti ensitöikseen etsiä kameroita vuokraamastaan huoneistosta. Muun muassa YouTubesta on jaettu vinkkejä siihen, miten ovelasti piilotetut kamerat voi löytää.

Huolestuttava ilmiö on selvästi laajalti puhuttanut ongelma. Vain noin viikkoa ennen Airbnb:n ilmoitusta valtavan suosittu yhdysvaltalainen komediaohjelma Saturday Night Livessa nähtiin sketsi, jossa vitsailtiin vessaan piilotetuista kameroista vuokrakohteessa.

Lue myös: Mikä on paras puhelin mukaan matkalle?

Lue myös: Nämä joululahjat vaarantavat yksityisyytesi

Lähde: BBC