Puhelin on tärkeä matkakumppani, joka tarjoaa apua matkustamisen käytännön haasteissa suunnistamisesta hyvien ravintoloiden valintaan. Älypuhelimen kamera on myös monelle se ensisijainen työkalu muistojen ikuistamiseen. Se, mikä on paras puhelin matkalle, riippuu tietenkin  yksilöllisistä mieltymyksistä ja kriteereistä ja valinnanvaraahan markkinoilla riittää. On kuitenkin muutamia seikkoja, joita paljon reissaavan kannattaa ottaa huomioon puhelimen valinnassa. Muun muassa kestävyys, pitkä akun kesto ja laadukas kamera ovat ehdottoman tärkeitä ominaisuuksia matkalla mukana kulkevalle puhelimelle.

Mitä ominaisuuksia reissupuhelimella tulisi olla?

Akun kesto lienee yksi tärkeimmistä huomionarvoisista tekijöistä, jos puhelimen kanssa haluaa matkustaa. Paitsi että pitkä akun kesto tuo käyttöön helppoutta, akku voi olla myös turvallisuuskysymys. Kukaan ei varmasti halua löytää itseään baari-illan jälkeen vieraan kaupungin öiseltä kadulta puhelimen kanssa, josta on akku loppu. Myös esimerkiksi vaellusretkelle lähtiessä on tärkeää tarkistaa, että puhelimessa on varmasti riittävästi virtaa mahdollisten hätätilanteiden varalle.

Kestävyys on tietenkin tärkeä ominaisuus jokaiselle yhtään aktiivisemmalle lomailijalle. Tehdessä sattuu ja matkavahingot ovat varsin yleisiä.  Veden- ja pölyn- ja iskunkestävä puhelin on hyvä valinta matkalle. Markkinoilta löytyy onneksi nykyään kestävämpiä vaihtoehtoja kuin vielä muutama vuosi sitten. Harkitse myös suojakotelon ja näytönsuojan hankkimista, jotta kaikkein pienimmät kolhut eivät hajota puhelinta. Muista, että reissussa puhelinta ei välttämättä saa heti korjattua.

Dual-SIM- ja Multi-SIM- puhelimet voivat osoittautua käteväksi valinnaksi matkalla. Se, että puhelimessa voi käyttää samanaikaisesti useampaa liittymää, on hyvä, jos haluat käyttää kohdemaassa paikallista operaattoria puhelinlaskun pienentämiseksi.

Mikä on paras puhelin matkalle?

Kuten sanottu, tarpeet ja mieltymykset puhelimen suhteen ovat loppu kädessä yksilöllisiä. Joku haluaa Applen, toinen Androidin. Yksi matkustaja painottaa navigaatio-ominaisuuksia, toinen haluaa hyvän kameran matkan dokumentointiin. Valinnan helpottamiseksi tekniikkalehti CNET on kuitenkin listannut älypuhelimet, jotka soveltuvat erityisen hyvin juuri matkakumppaniksi.

CNET:in valinta yleispäteväksi reissupuhelimeksi on Applen iPhone 15. Siitä löytyvät kaikki perusominaisuudet, joita matkalla saattaa tarvita. Puhelin on pölyn- ja vedenkestävä ja sen akun kesto on kohtuullisen hyvä, mutta erityisesti puhelin saa kiitosta huippuluokan kamerajärjestelmästään. Puhelin myös tukee useampaa SIM-korttia ja sen uusi USB-C-portti on kätevää latausta varten. Puhelimen kätevin ominaisuus auttaa löytämään ystävät tai perheenjäsenet väkijoukosta. Jos matkalle haluaa pienen ja helposti mukana kulkevan kumppanin, kannattaa valita perusmalli, kun taas suurta näyttöä arvostavalle Plus on parempi valinta.

Android-puolelta CNET suosittelee Samsung Galaxy S23:a. Puhelimella on pitkä akun kesto ja nopea suorituskyky. Lisäksi se on veden- ja pölynkestävä. Galaxy S23:ssa on neljä kameraa ja erityisesti teleobjektiivi voi olla kätevä matkakuvien napsimiseen. Korkearesoluutioinen selfie-kamerakaan tuskin haittaa. Galaxy S23:een mahtuu kaksi SIM-korttia sekä useita eSIM-kortteja. Kooltaan Galaxy S23 on Android-luokassa suhteellisen kompakti matkakumppani, jossa on silti mukavan suuri näyttö.

Budjettimatkustajalle varteenotettava vaihtoehto on Google Pixel 7A. Puhelimessa on paljon kuvankäsittely- ja kielenkäännösominaisuuksia, jotka ovat käteviä matkalla. Jos haluat tuottaa matkalla somesisältöä, kannattaa tutustua Pixel 8:n monipuolisiin tekoälyominaisuuksiin. Pixel 7A on myös kestävä, vettä ja pölyä hylkivä puhelin, jonka akun kesto on hyvä. Budjettimatkaajan kannattaa harkita myös aiempien vuosien malleja. Kun uusia malleja lanseerataan, kaupat ja operaattorit pyrkivät tyhjentämään varastonsa vanhemmista puhelimista, mikä näkyy niiden hinnoissa.

Lue myös: Vanhan luurin tietoturvapäivitykset päättyvät: voiko puhelinta yhä käyttää?

Lue myös: Yleisimmät tietoturvauhat, joilta älypuhelin tulee suojata

Lähde: CNET