Jos WordPress -sivusto tuntuu tuskallisen hitaalta, on mahdollisia syitä monia. Ongelma voi löytyä palveluntarjoajasta tai sivustolla käytössä olevista laajennuksista. Alta löydät yhdeksän mahdollista syytä ja ratkaisua hitaan WordPress -sivuston ongelmaan.
Syy 1. Väärä hostingpalvelu
Hyvän ja nopean verkkosivun perusta on luotettava hostingpalvelu ja tehokkaat palvelimet. Hitaat latausajat, sivujen jatkuva kaatuminen ja muut käyttökokemukseen negatiivisesti vaikuttavat ongelmat eivät ole ratkaistavissa, jos käyttämäsi hostingpalvelu ei kykene vastaamaan sivuston tarpeisiin.
Wepardin webhotellit ovat suorituskykyisiä, joten kotisivusi latautuu kävijälle nopeasti ja sivustolla asiointi on sujuvaa.
Syy 2. Liikaa laajennuksia
WordPress on erittäin joustava ja mukautuva sisällönhallintajärjestelmä, johon on tarjolla valtava määrä laajennuksia. Vaikka monet laajennukset ovat erittäin hyödyllisiä ja voivat merkittävästi tehostaa sivujen toimintaa, liika on aina liikaa. Jos laajennuksia on käytössä samanaikaisesti useita, voivat ne vaikuttaa negatiivisesti sivun latausnopeuteen.
Sivun optimaalisen suorituskyvyn varmistamiseksi käytä vain tarpeellisia laajennuksia. Tarkista säännöllisesti, ovatko kaikki käytössä olevat laajennukset varmasti tarpeellisia ja poista turhat laajennukset käytöstä.
Syy 3. Välimuisti ei ole käytössä
Cache, eli välimuisti tallentaa joitakin sivuston tietoja, kuten kuvia. Sivuston latausaika lyhenee, kun kaikkia tiedostoja ei tarvitse ladata joka kerralla erikseen.
Varmista, että sivustollasi on käytössä tehokas välimuisti. WordPressin suosittuja välimuistilaajennuksia WP Super Cache ja WP Rocket.
Syy 4. Optimoimattomat kuvat
Verkkosivut tarvitsevat kuvia, mutta kuvien tiedostomudolla on suuri merkitys sivujen nopeuden kannalta. Hidas WordPress voi johtua ainakin osittain siitä, ettei kuvia ole optimoitu ja ne vievät siksi tarpeettoman paljon tilaa. Kuvamuodoista .webp on kompaktimpi kuin perinteinen .jpg.
Kuvien optimointiin on tarjolla hyödyllisiä työkaluja, esimerkiksi Compress Now ja TinyPNG.
Syy 5. CDN:n unohtaminen
Content Delivery Network, eli sisällönjakeluverkko on tärkeä työkalu WordPress-sivuston nopeuden optimointiin. Kun palvelin on fyysisesti kaukana käyttäjästä, latausaika kasvaa. CDN-verkko koostuu palvelimista ympäri maailmaa, jotka tallentavat verkkosivuston sisällön ja jakavat sen vierailijalle heitä lähimpänä olevalta palvelimelta, jolloin sisällöt latautuvat mahdollisimman nopeasti.
CDN:n käyttöönotto parantaa verkkosivuston suorituskykyä ja käyttökokemusta.
Syy 6. Liikaa mainoksia
Mainonta on hyvä tapa ansaita rahaa sivustolla. Liiallinen mainosten sijoittelu voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti sivun latausnopeuksiin. Mikä vieläkin tärkeämpää, mainostulva haittaa sivun uskottavuutta ja vaikuttaa negatiivisesti käyttökokemukseen. Tästä rankaisee myös Google. Mainosten määrä sivustolla kannattaa siis rajata järkevästi.
Jos budjettia löytyy, ammattimainen käyttöliittymäsuunnittelu auttaa parantamaan sivuston käyttäjäkokemusta, mikä heijastuu positiivisesti Googlen hakukonenäkyvyyteen.
Syy 7. Väärin konfiguroitu tietokanta
Tietokantaasi on tallennettu kaikki verkkosivuston kannalta oleellinen tieto sivuista ja julkaisuista käyttäjätileihin ja kommentteihin. Jos tietokantaa ei ole konfiguroitu oikein tai sitä ei ylläpitoa laiminlyödään, voi sivustosta tulla hidas.
Ratkaisu on optimoida tietokanta ja vapauttaa tilaa esimerkiksi poistamalla vanhentunut sisältö ja ylimääräiset ominaisuudet.
Syy 8. Yhteensopimattomat teemat ja laajennukset
Kun laajennuksia ja teemoja ei ole optimoitu tai päivitetty oikein, ne voivat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia. Tämä puolestaan hidastaa sivun latausaikaa.
Kenties helpoin tapa välttää hidas WordPress on jättää teemojen käyttö kokonaan ja valita sen sijaan osaavan ammattilaisen suunnittelema ja yrityksen tarpeisiin räätälöity verkkosivusto.
Syy 9. Suuret video- tai äänitiedostot
Videot ja äänitiedostot elävöittävät sivua, mutta ne ovat myös raskaampia kuin tekstitiedostot. Tämä tarkoittaa, että niiden latautuminen myös kestää kauemmin. WordPress-tiedostojen koko kannattaa pitää alle 100 kt kun se on mahdollista. Myös suurempien tiedostojen koko kannattaa pyrkiä pitämään 100 kt:n ja 1 Mt:n välillä, jotta sivusto latautuisi nopeasti.
Myös Lazy Load-laajennukset ovat erinomainen työkalu sivuston latausajan lyhentämiseen.
Lue myös: Miksi verkkosivujen latausnopeudella on väliä?
Lue myös: Hitaat sivut? Tehosta kotisivujesi toimintaa näillä vinkeillä
Lähde: DigitalSilk