Tietomurrot ovat niin yritysten kuin yksityishenkilöiden vitsaus. Online-turvallisuus on asia, jota jokaisen tulisi omalla kohdallaan ajatella. Onneksi omien laitteiden ja tietojen suojausta voi parantaa varsin yksinkertaisin konstein.

1. Asenna virustentorjuntaohjelma ja pidä se ajan tasalla

Tehokas virustorjunta tarjoaa suojaa viruksia ja haittaohjelmia vastaan. Saatat joutua tekemään hieman tutkimustyötä löytääksesi sinulle parhaan ohjelman. Jos virustorjuntaohjelmisto ei suojaa kiristysohjelmilta, kannattaa siihen harkita erillistä ohjelmaa. Muista myös pitää ohjelmisto ajan tasalla.

2. Tutustu asentamiisi työkaluihin

Laitteidesi suojaksi on tarjolla paljon mahtavia ohjelmia ja työkaluja, mutta niistä on hyötyä vain, jos osaat käyttää niitä oikein. Mitä paremmin ymmärrät niiden ominaisuuksia, sitä paremman suojatehon ne antavat. Esimerkiksi moni virustentorjuntaohjelmisto tukee PUA-suojausta, mutta ominaisuus ei välttämättä ole oletusarvoisesti aktiivinen. Koska mahdollisesti ei-toivotut sovellukset (PUA) eivät ole varsinaisia viruksia, saatat joutua ottamaan ominaisuuden erikseen käyttöön virustentorjuntaohjelmassa.

3. Käytä yksilöllisiä salasanoja jokaisessa kirjautumisessa

Online-turvallisuus lähtee liikkeelle vahvojen salasanojen käytöstä. Käytä jokaiselle tilille omaa, ainutlaatuista salasanaa, vahvan salasanan säännöt muistaen. Jos pitkien salasanojen muistaminen tuottaa vaikeuksia, salasananhallintaohjelma voi auttaa.

4. Hanki VPN

Käytä VPN:ää aina kun käytät avointa Wi-Fi-verkkoa. Jos surffaat kahvilan avoimessa verkossa, periaatteessa kuka tahansa voi vakoilla tietojasi. VPN tarjoaa suojaa piilottamalla IP-osoitteesi ja salaamalla liikenteen. Lue lisää siitä, miten valitset hyvän VPN:n.

5. Käytä monivaiheista tunnistautumista

Monivaiheinen tunnistautuminen voi tuntua työläältä, mutta sen tuoma lisäsuoja on arvokas. Monivaiheinen tunnistautuminen kannattaa ottaa käyttöön palveluissa, jotka sitä tarjoavat. Tällöin hakkerit eivät pääse käsiksi tietoihisi, vaikka he olisivat saaneet salasanasi urkittua.

6. Käytä pääsykoodia

Suojaa laitteesi pääsykoodilla, vaikka ominaisuus olisi valinnainen. Laitteesi, kuten älypuhelimesi ja tablettisi, sisältävät usein valtavasti henkilökohtaisia tietoja, joiden päätyminen vääriin käsiin olisi erittäin vahingollista. Käytä salasanoja ja biometristä todennusta aina, kun se on mahdollista.

7. Maksa älypuhelimellasi

Sen sijaan, että syöttäisit luottokorttisi tiedot palveluun, käytä maksamiseen puhelinta. Esimerkiksi Apple Payta ja MobilePay ovat hyväksyttyjä maksuvälineitä monessa paikassa.

8. Käytä eri sähköpostiosoitteita eri tarkoituksiin

Eri sähköpostiosoitteiden käyttäminen eri tarkoituksiin auttaa erottelemaan erilaiset toimet toisistaan. Esimerkiksi sosiaalisen median aluistoilla voi käyttää eri sähköpostiosoitetta kuin työasioiden tai muiden virallisten asioiden hoitamiseen. Tällöin, jos sosiaalisessa mediassa käyttämällesi sähköpostitilille tulee tietojenkalasteluviesti esimerkiksi pankiksi itseään väittävältä taholta, tunnistat sen välittömästi huijaukseksi.

9. Tyhjennä välimuisti

Selaimen välimuistiin tallentuu yllättävän paljon tietoa. Tallennetut evästeet, haut ja verkkohistoria voivat paljastaa esimerkiksi henkilötietojasi. Tyhjennä siis selainhistoriasi säännöllisesti.

10. Poista Tallenna salasana -ominaisuus käytöstä

Useimmat selaimet tarjoavat sisäänrakennettua salasananhallintaratkaisua. Se ei kuitenkaan välttämättä ole ole turvallisin valinta.

11. Älä lankea clickbait -uutisiin ja tietojenkalasteluun

Mieti ennen kuin klikkaat. Clickbait -uutiset ja ei-luottevaista lähteistä tulevien sähköpostien linkit kannattaa jättää klikkaamatta, tai ainakin niiden kohdalla on syytä harjoittaa äärimmäistä kriittisyyttä.

12. Suojaa yksityisyyttäsi somessa

Jos et maksa palvelusta, et ole asiakas; olet tuote. Kuten tiedämme, somealustat keräävät meistä paljon tietoja. Käyttäjä voi selvittää, mitä tietoja esimerkiksi Facebookin hänestä kerää. Tämä voi olla silmiä avaava kokemus. Harkitse tarkkaan, mitä tietoja olet valmis somejäteille itsestäsi jakamaan.

Lähde: PC