Suomen vuoden 2023 myydyin puhelin, Apple iPhone 13 5G, nousi maaliskuussa jälleen STT:n tiedotteen mukaan DNA:n myydyimpien puhelinten kärkisijalle. Vaikka tulos ei varsinaisesti yllätä, isommassa mittakaavassa Apple suosio ei suinkaan ole vankkumaton. Ensinnäkin, maailman suosituin puhelin tulee, mistäpä muualta kuin Suomesta. Visual Capitalist -sivuston mukaan Nokia 1100 on kaikkien aikojen myydyin puhelinmalli. Vaikka iPhone 6 tulee kakkossijalle, nykyinen kilpailutilanne Samsungin ja Applen välillä kääntyy Applen häviöksi. Samsung on ollut maailmanlaajuisesti johtava älypuhelin valmistaja viimeiset 12 vuotta, lukuunottamatta yhtä neljännestä viime vuonna, jolloin kruunu käväisi hetkellisesti Applella. Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Samsung oli jälleen maailman ykkönen, käy ilmi IDC:n tuoreesta raportista.

Samsung palasi alkuvuonna ykköseksi

Kaiken kaikkiaan älypuhelimia myytiin tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 289 miljoonaa kappaletta. Samsungin markkinaosuus oli tilastojen mukaan noin 20,8% ja Applen 17,3%. Kolmanneksi sijoittui kiinalainen Xiaomi 14,1prosentin markkinaosuudella. Applen myynnissä tapahtui tuntuva pudotus viime vuoden viimeiseen neljännekseen nähden, jolloin se hetkellisesti ohitti Samsungin markkinoiden ykkösenä. Suurin syy Applen pudotukseen löytyy Kiinasta. Vaikka IDC:n viimeisimmässä raportissa todetaan, että Samsung ja Apple säilyttänevät asemansa globaalien markkinoiden johdossa myös lähitulevaisuudessa, kiinalaisten valmistajien, kuten Huawein ja Xiaomin suosio kasvanee erityisesti Kiinassa, jossa kuluttajat suosivat nyt kotimaisia merkkejä Applen kustannuksella. Kiina on Yhdysvaltojen jälkeen suurin markkina-alue Applelle.

IDC:n tutkimusjohtaja Nabila Popal arvelee CNN:n haastattelussa, että Kiinan markkinoiden hankaluuksien ohella yksi Applen haasteista on tällä hetkellä tekoälyn rooli puhelinten kehityksessä. Popalin mukaan Apple ei ole ilmaissut vahvaa viestiä sen strategioista tekoälyn suhteen aikana, jolloin monet teknologiayritykset panostavat tekoälyyn ennennäkemättömällä tavalla. Samsung sen sijaan on asemoinut itseään voimakkaasti tekoälyn edelläkävijäksi. Tammikuussa myyntiin tulleessa Galaxy S24 -puhelimessa tekoälyllä on keskeinen rooli niin viestinnässä, valokuvissa kuin peleissäkin. Popal uskoo, että tänä vuonna elpyvillä älypuhelinmarkkinoilla juuri Samsung on vahvassa asemassa.

– Koska Samsung keskittyy vahvasti tekoälyyn, on sillä hyvät mahdollisuudet kasvuun myös tänä vuonna, Popal toteaa CNN:lle.

Lue myös: Vanhan luurin tietoturvapäivitykset päättyvät: voiko puhelinta yhä käyttää?

Lue myös: Yleisimmät tietoturvauhat, joilta älypuhelin tulee suojata

Lähteet: STT, CNN, Visual Capitalist