Monesta kodista löytyy jo älykaiutin. Sen sisäänrakennettu ääniavustaja kuuntelee käskyjä ja vastaa kysyttäessä. Vaikka laitteesta on apua monissa kodin puuhissa, kannattaa miettiä kahteen kertaan, mihin sen sijoittaa. Älykaiutin tekee ehkä mieli asettaa kivalta näyttävään paikkaan, kuten ikkunalaudalle, mutta sijainnilla on suuri merkitys käytännöllisyyden ja turvallisuuden kannalta.

1. Valitse hygieeninen paikka

Kodin elektroniikkaan kertyy pöpöjä aivan kuin mille tahansa pinnoille. Koska harva puhdistaa laitteitaan riittävän usein, kannattaa kaiutin sijoittaa mahdollisimman hygieeniseen paikkaan. Lienee sanomattakin selvää, että kylpyhuone ei ole otollinen paikka älykaiuttimelle. Vaikka älykaiutinta voi käyttää keittiössä, kannattaa se aina sijoittaa riittävän kauas ruoanlaiton roiskeista.

Muista myös puhdistaa laite säännöllisesti ja valmistajan ohjeita noudattaen.

2. Älä sijoita älykaiutinta tiskialtaan läheisyyteen

Samoin kaiutin tulee pitää kaukana vesilähteistä. Paitsi että vesi pilaa laitteen, se voi myös aiheuttaa vaaratilanteita, joten älä sijoita kaiutinta samalle pöytätasolle tiskialtaan kanssa.

3. Vältä ikkunalautaa

Älykaiutin saattaa näyttää kivalta ikkunalaudalla, mutta turvallisuussyistä se kannattaisi sijoittaa kauemmas ikkunoista. Ikkunan läheisyyteen sijoitetun älykaiuttimen signaali kantaa talon ulkopuolelle ja voi mahdollistaa ulkopuolisille pääsyn laitteeseen ja tätä kautta muihin sen kautta hallinnoitaviin kodin laitteisiin.

4. Vältä television välitöntä läheisyyttä

Älykaiuttimen sijoittaminen television viereen saattaa tuntua loogiselta. Äänikomentojen käytettävyyden kannalta tämä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen valinta, sillä se television äänet saattavat aktivoida kaiuttimen. Tahaton aktivoituminen on ärsyttävää, mutta ennen kaikkea puheen tallentaminen tietämättäsi vaarantaa yksityisyytesi.

5. Pidä älykaiutin kaukana pattereista

Älä koskaan altista älykaiutinta lämmönlähteille. Sijoita laite aina riittävän etäälle lämpöpattereista ja lämpöä tuottavista kodinkoneista. Lämpö voi vaurioittaa laitetta ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalon.

6. Entä minne älykaiutin kannattaa sijoittaa?

Jokainen koti on yksilöllinen ja se, minne älykaiutin kannattaa sijoittaa, riippuu käyttäjästä. Paras sijainti riippuu muun muassa siitä, missä huoneessa vietät eniten aikaa ja mihin tarkoitukseen pääasiassa käytät älykaiutinta. Yleensä olohuone on varma valinta, koska siellä vietetään paljon aikaa ja sieltä käsin myös kodin muun viihde-elektroniikan hallinnointi tuntuu luontevalta. Sijoita laite mieluiten huoneen nurkkaan, riittävän etäälle ikkunoista ja televisiosta.

Jos haluat käyttää älykaiutinta ruoanlaiton aikana, esimerkiksi reseptien hakemiseen tai musiikin kuunteluun, kannattaa laite tietenkin sijoittaa keittiöön. Joskus taas makuuhuone tai työhuone voi olla paras paikka laitteelle.

Aseta älykaiutin paikkaan, jossa se on selvästi näkyvillä. Tällöin huomaat helpommin, jos ääniaktivointi aktivoituu tahtomattasi.

Lue myös: 10 tapaa suojata kodin Wi-Fi -yhteys

Lue myös: Nämä joululahjat vaarantavat yksityisyytesi

Lähteet: CNET, Reviewed